Euro s-a apreciat ieri, pe plan internaţional, în raport cu dolarul, ca urmare a reducerii costurilor la care se împrumută Portugalia de pe pieţe, respectiv a succesului de care s-a bucurat licitaţia de obligaţiuni lansată de guvernul de la Lisabona. Totodată, investitorii speculează că achiziţiile de obligaţiuni de către statele asiatice vor contribui la soluţionarea crizei datoriilor din Europa.
Euro a urcat cu 0,5% ieri dimineaţă la ora 10.30, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3044 dolari, de la 1,2974 dolari în ziua anterioară.
Dinamica monedei unice a fost influenţată în mod pozitiv şi de faptul că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a indicat că ţara sa este pregătită să revizuiască termenii acordului privind fondul de salvare de 750 miliarde euro destinat ţărilor îndatorate din zona euro, afirmând că cea mai mare economie a Europei va face tot ce este necesar pentru protejarea euro.
• Cererea de titluri portugheze a depăşit oferta
Portugalia a reuşit să plaseze, ieri, obligaţiuni în valoare de 1,249 miliarde euro, obţinând dobânzi mai scăzute în cadrul unei emisiuni marcate de o cerere puternică şi considerată drept un test al capacităţii ţării de a se finanţa de pe pieţe.
Portugalia a vândut titluri de 599 milioane de euro cu scandenţa în iunie 2020, care vor avea un randament de 6,716%, faţă de 6,806%, cât a fost dobânda în cadrul unei operaţiuni similare din noiembrie anul trecut.
Guvernul de la Lisabona a vândut şi titluri de 650 milioane de euro cu scadenţa în octombrie 2014, la un randament de 5,396%, faţă de dobânda de 4,041% din noiembrie 2010.
Cererea a fost de 3,2 ori mai mare decât oferta de obligaţiuni pe 9 ani şi de 2,6 ori mai mare pentru titlurile pe 3 ani.
Această emisiune a fost foarte aşteptată în contextul amplificării temerilor privind solvabilitatea Portugaliei. Mulţi economişti cred că Portugalia va fi următoarea ţară din zona euro care va solicita ajutor internaţional, însă autorităţile de la Lisabona resping această ipoteză.
Spania urmează să vândă, astăzi, obligaţiuni de 3 miliarde euro, cu scadenţa la cinci ani, iar Italia - de 6 miliarde euro, cu maturitatea în 2015 şi 2026.