Euro s-a apreciat în perioada 28 noiembrie - 2 decembrie, înregistrând primul câştig din ultimele cinci săptămâni, în raport cu dolarul, în condiţiile în care şase bănci centrale, inclusiv cea americană (Federal Reserve), au decis să ia măsuri pentru sporirea creditării către băncile comerciale.
Creşterea a fost limitată, însă, de temerile privind summitul liderilor europeni, programat pentru 9 decembrie, investitorii speculând că acest eveniment nu va aduce soluţii pentru criza datoriilor.
Euro a urcat cu 1,2% săptămâna trecută, la 1,3391 dolari, acesta fiind primul avans săptămânal consemnat de moneda unică după data de 28 octombrie. În 25 noiembrie, adică la finele săptămânii precedente, euro coborâse până la cursul minim al ultimelor şapte săptămâni: 1,3212 dolari.
De menţionat că, deşi a încheiat ziua cu un declin de 0,5%, euro a urcat, vineri, până la 1,3548 dolari - cel mai ridicat curs "intra-day" din 22 noiembrie până în prezent, în baza optimismului privind posibilitatea ca băncile centrale din Europa să crediteze ţările din zona euro prin intermediul Fondului Monetar Internaţional.
Amintim că, la data de 30 noiembrie, Fed, Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale din Canada, Marea Britanie, Japonia şi Elveţia au anunţat că vor lua măsuri coordonate pentru prevenirea unui deficit de lichidităţi în sistemul financiar mondial, inclusiv reducerea cu 0,5 puncte procentuale a costului operaţiunilor swap în dolari.
Fed a redus costul finanţării de urgenţă în dolari a băncilor europene cu 0,5 puncte procentuale, la nivelul ratei overnight plus 0,5 puncte, iar programul a fost extins până la 1 februarie 2013. Liniile swap în dolari urmau să expire la 1 august 2012.
Noul program urmăreşte reducerea tensiunilor de pe pieţele financiare, respectiv sporirea capacităţii băncilor centrale de a susţine sistemul financiar mondial.