Euro - în prima apreciere din ultimele cinci săptămâni, faţă de dolar

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 decembrie 2011

Euro s-a apreciat în perioada 28 noiembrie - 2 decembrie, înregistrând primul câştig din ultimele cinci săptămâni, în raport cu dolarul, în condiţiile în care şase bănci centrale, inclusiv cea americană (Federal Reserve), au decis să ia măsuri pentru sporirea creditării către băncile comerciale.

Creşterea a fost limitată, însă, de temerile privind summitul liderilor europeni, programat pentru 9 decembrie, investitorii speculând că acest eveniment nu va aduce soluţii pentru criza datoriilor.

Euro a urcat cu 1,2% săptămâna trecută, la 1,3391 dolari, acesta fiind primul avans săptămânal consemnat de moneda unică după data de 28 octombrie. În 25 noiembrie, adică la finele săptămânii precedente, euro coborâse până la cursul minim al ultimelor şapte săptămâni: 1,3212 dolari.

De menţionat că, deşi a încheiat ziua cu un declin de 0,5%, euro a urcat, vineri, până la 1,3548 dolari - cel mai ridicat curs "intra-day" din 22 noiembrie până în prezent, în baza optimismului privind posibilitatea ca băncile centrale din Europa să crediteze ţările din zona euro prin intermediul Fondului Monetar Internaţional.

Amintim că, la data de 30 noiembrie, Fed, Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale din Canada, Marea Britanie, Japonia şi Elveţia au anunţat că vor lua măsuri coordonate pentru prevenirea unui deficit de lichidităţi în sistemul financiar mondial, inclusiv reducerea cu 0,5 puncte procentuale a costului operaţiunilor swap în dolari.

Fed a redus costul finanţării de urgenţă în dolari a băncilor europene cu 0,5 puncte procentuale, la nivelul ratei overnight plus 0,5 puncte, iar programul a fost extins până la 1 februarie 2013. Liniile swap în dolari urmau să expire la 1 august 2012.

Noul program urmăreşte reducerea tensiunilor de pe pieţele financiare, respectiv sporirea capacităţii băncilor centrale de a susţine sistemul financiar mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb