Euro, în primul declin săptămânal din iunie

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iunie 2012

Angela Merkel se opune recapitalizării directe a băncilor din zona euro

Euro a pierdut teren faţă de dolar în intervalul 18-22 iunie, pe pieţele internaţionale, pentru prima oară în ultimele trei săptămâni, ca reacţie la faptul că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-a opus finanţării directe a băncilor din zona euro, în vederea rezolvării crizei datoriilor. Angela Merkel a declarat că Spania este responsabilă pentru băncile din ţară, iar acordarea directă de pachete de salvare băncilor încalcă tratatele europene. Afirmaţia a fost făcută după ce apăruseră speculaţii potrivit cărora băncile cu probleme mari vor primi susţinere în mod direct, fără ca ţările în care acestea activează să fie nevoite să ceară asistenţă financiară internaţională.

Întrebată de ce nu permite acordarea de bani din Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF) şi Mecanismul European Stabilitate (ESM) pentru injecţii directe de numerar în bănci, Merkel a declarat: "Nu este vorba despre < a permite sau a nu permite >. EFSF şi succesorul său, ESM, sunt instrumente de solidarite, însă nu putem da garanţii în lipsa unui control. Dacă, pur şi simplu, dau bani unei bănci din Spania sau unei alte bănci, nu-i pot spune acelei instituţii ce să schimbe, întrucât nu sunt responsabilă cu acest lucru. Sunt cancelarul Germaniei, pot să spun asta doar băncilor din ţara mea". 

În condiţiile date, euro a scăzut cu 0,5% săptămâna trecută, ajungând la 1,2570 dolari vineri, la New York. Declinul a fost limitat, în condiţiile în care, în ultima zi a săptămânii trecute, moneda unică a câştigat 0,2% după ce Banca Centrală Europeană a informat că va relaxa condiţiile de creditare către bănci, ca să susţină economia regiunii.

În opinia analiştilor, euro va avea un curs de 1,25 dolari la finele anului curent.

La data de 21 iunie, euro a înregistrat cel mai important declin din ultimele cinci luni, faţă de dolar, după ce Moody's Investors Service a redus calificativele de credit pentru 15 bănci globale. Printre acestea se numără "Bank of America" Corp., "JPMorgan Chase & Co.", "Morgan Stanley" şi "Citigroup" Corp. din SUA, "BNP Paribas" SA, "Credit Agricole" SA şi "Société Générale" SA din Franţa, "HSBC Holdings" Plc şi "Royal Bank of Scotland Group" Plc din Marea Britanie.

Menţionăm că şi preţul aurului a încheiat în declin săptămâna trecută, pe fondul unei cereri mai slabe de materii prime. Chiar dacă în ultima zi a săptămânii a consemnat un avans de 0,1%, cotaţia aurului cu livrare în august a scăzut cu 3,8% săptămâna trecută, la Comex New York, ajungând la 1.566,90 dolari uncia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb