Euro, la cotaţia maximă a ultimelor două luni faţă de dolar

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie 2006

Moneda unică europeană s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, pînă la cotaţia maximă a ultimelor două luni în raport cu dolarul, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) îşi va majora dobînda de referinţă într-un ritm mai rapid decît Rezerva Federală (Fed, banca centrală a SUA). Euro a fost cotat la 1,2252 dolari la New York, comparativ cu 1,2139 dolari la finele zilei anterioare. În primul trimestru din 2006, moneda împărţită de 12 state din Uniunea Europeană a cîştigat 2,3% în raport cu dolarul, în baza aşteptărilor privind majorarea dobînzii BCE. Cotaţia înregistrată ieri este cea mai mare de după 26 ianuarie.

În raport cu moneda niponă, euro a atins, ieri, nivelul maxim al tuturor timpurilor - 143,84 yeni. În ziua precedentă, cotaţia a fost de 142,85 yeni.

Precizăm că BCE va decide la data de 6 aprilie dacă îşi majorează sau nu dobînda. Piaţa aşteaptă ca preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, să semnaleze că aceasta este pregătită să recurgă în curînd la o creştere. În prezent, dobînda BCE este de 2,5%. Analiştii spun că ea va rămîne la acelaşi nivel în aprilie, însă în luna mai va fi ridicată la 2,75%. (Alina Vasiescu)

Dobînda Rezervei Federale este de 4,75% la ora actuală, după ce a fost majorată cu 0,25% la data de 28 martie. Aceasta a fost cea de-a 15-a creştere efectuată după luna iunie 2004, iar specialiştii aşteaptă o nouă majorare tot în luna mai. Totuşi, aceştia sînt de părere că americanii se vor opri după acel moment, iar dobînda Fed nu va depăşi 5% în acest an.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb