Moneda unică europeană (euro) s-a situat ieri, pe pieţele internaţionale, în jurul nivelului maxim al tuturor timpurilor în raport cu dolarul, atins cu o zi înainte. Evoluţia defavorabilă a monedei americane a avut la bază avertismentele lansate în privinţa pieţei creditelor din SUA, care aruncă o umbră asupra evoluţiei viitoare a economiei Statelor Unite, respectiv a celei globale.
Euro a fost cotat la 1,3750 dolari, faţă de 1,3736 dolari la finele zilei anterioare. Precizăm că marţi seara a fost consemnat cursul maxim al tuturor timpurilor - 1,3786 dolari pentru un euro. Recordul maxim precedent a fost înregistrat în luna aprilie a anului curent: 1,3680 dolari.
De menţionat că orice semnal negativ referitor la economia SUA - cea mai mare din lume, se va resimţi în decizia băncii centrale (Federal Reserve - Fed) cu privire la dobânda de referinţă. Instituţia nu şi-a mai modificat dobânda din august anul trecut, menţinând-o la 5,25%. Diferenţele dintre dobânzile din SUA şi cele din alte regiuni au acţionat în defavoarea bancnotei verzi.
În vreme ce Fed nu pare că-şi va modifica dobânda anul acesta, Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să recurgă la o majorare în luna septembrie (+0,25%, la 4,25%), iar Bank of England - tot la începutul toamnei (+0,25%, la 6%). Dolarul mai este influenţat în mod negativ şi de creşterea preţului petrolului.