Euro nu reuşeşte să lase în urmă minimul săptămînii

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 ianuarie 2004

Moneda împărţită de 12 state din Uniunea Europeană (euro) s-a menţinut ieri, pe pieţele externe, în jurul cotaţiei minime a săptămînii în raport cu dolarul, dat fiind că a continuat să se facă simţit ecoul declaraţiilor oficialilor regiunii în legătură cu impactul negativ al aprecierii euro asupra redresării economiei. Aceştia au început să tragă semnale de alarmă în prima parte a săptămînii, după ce moneda europeană înregistrase, luni, cotaţia maximă a tuturor timpurilor, 1,2899 dolari. Atunci, bancherii de frunte ai Europei s-au speriat că euro se apropia de pragul de 1,30 de dolari, care ar fi reprezentat, probabil, un şoc pentru pieţele financiare.

În prima parte a zilei de ieri, euro era cotat la 1,2650 dolari pe piaţa din Londra, cu mai bine de 2 cenţi sub maximul atins luni. Pe piaţa SUA, euro era tranzacţionat la 1,2635 dolari, faţă de 1,2647 dolari, la finele zilei anterioare. Miercuri, moneda europeană s-a depreciat pînă la 1,2630 dolari.

În defavoarea dinamicii euro a mai apărut ieri un element - datele oficiale privind situaţia economică a Germaniei. Biroul Federal de Statistică a anunţat că economia Germaniei a scăzut cu 0,1% în 2003, acesta fiind primul declin înregistrat de cea mai mare economie europeană în ultimul deceniu. Scăderea pe întregul an a fost cauzată de recesiunea care a lovit Germania în prima jumătate a anului trecut. Totuşi, economia germană a reuşit să-şi mai revină în a doua jumătate a anului, datorită creşterii exporturilor (1,1% pe întregul an). Tot ieri, Guvernul american a anun-ţat că au scăzut solicitările de ajutor de şomaj în perioada 5-10 ianuarie, fapt care a sprijinit, la rîndul său, aprecierea dolarului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb