Euro pierde teren după publicarea rezultatelor testelor de stres

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 iulie 2010

Doar şapte bănci nu au trecut testele

Specialiştii consideră că aceste analize ale băncilor din regiune au fost superficiale

Euro s-a depreciat săptămâna trecută, pe pieţele externe, faţă de dolar, punând capăt celei mai lungi perioade de creşteri din ultimele nouă luni. Declinul a avut la bază rezultatele testelor de stres privind băncile din Europa, investitorii considerând că acestea nu au reuşit să identifice sursele de slăbiciune care ar agrava criza datoriilor din regiune.

Euro a pierdut 0,2% săptămâna trecută, la New York, încheind ziua de vineri cu un curs de 1,2909 dolari, faţă de 1,2930 dolari la data de 16 iulie.

Comisia Europeană pentru Supraveghere Bancară a anunţat, vineri seara, că numai şapte bănci din UE nu au trecut testele de stres, acestea având nevoie, împreună, de un capital de 3,5 miliarde euro (4,5 miliarde dolari). Piaţa aştepta o sumă mult mai mare, iar de aceea analiştii consideră aceste teste neserioase. Spre exemplu, "Goldman Sachs Group" Inc. estima un necesar de capital de 38 miliarde euro, iar "Barclays" Capital - de 85 miliarde euro.

Instituţiile care nu au rezerve adecvate de capital sunt "Hypo Real Estate Holding" AG din Germania, "Agricultural Bank of Greece" SA ("ATEbank") din Grecia şi cinci case de economii din Spania. În opinia specialiştilor, testele de stres nu au fost "prea stresante". Astfel, aces-te rezultate au readus temerile legate de nevoia de capital a instituţiilor creditoare europene.

Autorităţile de reglementare din UE au analizat 91 de bănci din regiune, urmărind să afle dacă aces-tea au capacitatea să facă faţă unor eventuale pierderi generate de recesiune şi de criza datoriilor suverane.

Autorităţile de reglementare au testat portofoliile de obligaţiuni suverane cu maturitatea la cinci ani, deţinute de bănci. Spre deosebire de cei care au criticat rezultatele testelor, autorităţile de reglementare din Europa au arătat că acestea evidenţiază soliditatea sistemului financiar din regiune.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb