Moneda unică europeană (euro) a scăzut la sfîrşitul săptămînii trecute, pe pieţele externe, pentru prima oară în ultimele zece luni, sub pragul de 1,20 de dolari, traderii pariind că dobînzile de referinţă practicate în zona euro ar putea fi reduse şi, în consecinţă, va fi subminată puterea acestei valute. Astfel, este posibil să asistăm chiar la o reducere a dobînzii Băncii Centrale Europene (BCE). Vineri, moneda unică a fost tranzacţionată la 1,1980 de dolari pe piaţa din Tokyo, însă s-a mai redresat ulterior, încheind săptămîna cu 1,2099 dolari. Unii dintre analişti estimează că moneda unică va ajunge la o cotaţie de 1,15 dolari în următoarele trei luni.
• Preţul barilului de ţiţei a depăşit 60 de dolari
Tot săptămîna trecută, preţul ţiţeiului a atins, pentru prima oară în istorie, pragul de 60 de dolari/baril, la bursa din SUA, din cauza temerilor privind acoperirea cererii. Asta la numai o lună după ce unii specialişti preconizau că situaţia de pe piaţa de profil va intra în normal.
Atît joi, cît şi vineri, cotaţiile petrolului cu livrare în august au urcat pînă la 60 de dolari/baril, pe piaţa americană, însă au încheiat săptămîna 20-25 iunie la un nivel de 59,84 dolari/baril. La International Petroleum Exchange din Londra, petrolul de tip Brent cu livrare în august a fost cotat, vineri, la 58,40 do-lari/baril, în creştere cu 40 de cenţi faţă de ziua anterioară.