Euro s-a apreciat uşor ieri, pe pieţele externe, menţinându-se aproape de nivelul maxim al ultimelor şapte săptămâni, în aşteptarea reuniunii de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), programată pentru astăzi.
Investitorii anticipează că BCE va menţine dobânda la nivelul minim record de 0,25% şi nu va recurge la stimulente monetare adiţionale.
Euro avea un curs de 1,3931 dolari la ora 09.54, pe piaţa din New York, mai mare cu 0,02% faţă de ziua anterioară. Marţi, moneda unică europeană a crescut până la 1,3951 dolari, cel mai ridicat curs din 13 martie.
Analiştii sunt de părere că, în aşteptarea deciziei BCE privind dobânda cheie, este posibil ca euro să se aprecieze până la 1,40 dolari.
Luna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, declara că, în politica monetară, cursul de schimb al euro este un factor tot mai important, care ar putea genera noi măsuri de relaxare. Oficialul BCE a avertizat că o întărire continuă, pe viitor, a monedei unice ar putea declanşa o reacţie din partea BCE: "Cursul de schimb nu este o ţintă a politicii noastre monetare, însă atitudinea actuală a BCE ar putea fi afectată de creşterea continuă a euro. Cursul valutar este un factor din ce în ce mai important în aprecierea noastră cu privire la perspectivele de stabilitate a preţurilor".
În opinia lui Mario Draghi, creşterea cursului de schimb valutar implică o înăsprire a condiţiilor monetare, un impact de reducere pe inflaţie şi o potenţială ameninţare la redresarea economică.
Beat Siegenthaler, strateg valutar la banca elveţiană UBS AG, este de părere că problema principală a BCE va apărea dacă "nu va face nimic", respectiv dacă va menţine dobânda la nivelul actual. În condiţiile acestea, spune Beat Siegenthaler, euro va urca până la un curs maxim al anului, care va pune presiune mai târziu pe BCE.