Euro, tot mai aproape de paritatea cu dolarul

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2015

Euro, tot mai aproape de paritatea cu dolarul

Moneda unică a pierdut 12,5% anul acesta şi ar putea consemna un declin trimestrial record în perioada ianuarie - martie 2015

---

Actualizare 08:36 Euro rămâne sub 1,06 dolari

Euro rămâne, în această dimineaţă, sub 1,06 dolari, fiind cotat, în jurul orei 8:30 (ora României), la 1,0537 USD, în declin uşor cu 0,09% raportat la închiderea şedinţei de ieri, potrivit Bloomberg.

Minimul de până acum al tranzacţiilor de astăzi s-a situat la 1,0504 dolari/euro, atins în jurul orei 7:00.

(Valentin Busuioc)

---

Moneda unică europeană a continuat să scadă ieri, pe pieţele internaţionale, raportat la cea americană, coborând sub 1,06 dolari, în condiţiile în care programul de relaxare cantitativă lansat săptămâna aceasta de Banca Centrală Europeană (BCE) a determinat declinul randamentelor obligaţiunilor suverane din regiune la niveluri minime record.

Euro a coborât cu 1,1% la ora 12.03, pe piaţa din New York, atingând un curs de 1,0577 dolari. Mai devreme, moneda împărţită de 19 state europene a scăzut la 1,0560 dolari, cel mai redus curs din 21 martie 2003 până în prezent.

De la începutul anului, euro a pierdut 12,5% faţă de dolar, astfel că în perioada ianuarie-martie pare să înregistreze cel mai puternic declin trimestrial de la lansarea sa. Recordul în materie - o scădere trimestrială de 10,6% - a fost stabilit în perioada crizei creditelor, în cel de-al treilea trimestru din 2008.

"Programul de achiziţii de obligaţiuni, lansat recent de BCE, va deprecia în mod evident euro", a declarat, citat de Bloomberg, Fabian Eliasson, şef de departament în cadrul "Mizuho Financial Group" Inc., sucursala din New York.

Randamentele titlurilor suverane din zona euro au coborât la niveluri minime record ieri, după ce, în ziua precedentă, Benoit Coeure, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că deşi achiziţiile de bonduri vor fi "rare", ele vor fi suficiente pentru ca banca centrală să-şi atingă ţintele.

Randamentul obligaţiunilor franceze cu maturitatea la zece ani a coborât sub 0,5% pentru prima oară, iar cele ale titlurilor de stat spaniole, italiene, finlandeze şi austriece au atins minime record. Randamentul obligaţiunilor germane cu scadenţa la cinci ani a consemnat recordul minim de -0,125%.

Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat, ieri, că decizia BCE de a achiziţiona obligaţiuni suverane şi bonduri corporatiste ar putea proteja statele din zona euro de efectele turbulenţelor din Grecia. În plus, spune domnia sa, "vedem o scădere suplimentară a randamentelor obligaţiunilor din Portugalia şi din alte ţări cu probleme, în ciuda situaţiei din Grecia. Aceste date sugerează că măsurile de stimulare aprobate de BCE ar putea proteja de contagiune statele din zona euro".

Amintim că BCE a început luni implementarea măsurilor de relaxare cantitativă, care presupun achiziţii de obligaţiuni în sumă de 1.100 miliarde de euro, până în septembrie 2016.

Nowotny: "BCE nu se află într-un război al valutelor"

Ewald Nowotny, guvernatorul Băncii Austriei, membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), a respins ieri ideea potrivit căreia pe piaţa valutară ar avea loc un război, menită să susţină competitivitatea în Europa.

"BCE, ca bancă centrală, nu are o politică valutară. Este un efect secundar al altor lucruri", a declarat Nowotny, referindu-se la deprecierea euro. Oficialul BCE a menţionat: "Cred că este greşit să presupunem că ceea ce se întâmplă în prezent este un război valutar".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O curiozitate: Euro scade in raport cu dolarul SUA - normal din moment ce sunt probleme in Europa, Leul este legat de Euro caci am intrat in UE si avem masiv relatii contractuale aici, taxele si accizele la petrol sunt in Euro si Leu, petrolul scade (artificial de la 110 US$ la ~50 US$ barilul si continua preconizat spre 20 US$) dar Dolarul SUA se apreciaza fata de Leu . De ce CRESTE pretul CARBURANTILOR?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb