EUROBANK, NAŢIONALIZATĂ Bancpost intră sub controlul statului elen

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 aprilie 2013

Eurobank Ergasias, care deţine, pe plan local, Bancpost, a renunţat să mai încerce să atragă 10% din suma necesară pentru recapitalizare de la investitori privaţi, alegând să apeleze la Fondul Elen de Stabilitate Financiară (FESF) pentru obţinerea acesteia. Astfel, controlulul instituţiei de credit greceşti şi a subsidiarelor sale, inclusiv cea din ţara noastră, urmează să fie preluat de către autorităţile de la Atena.

"Găsirea unor investitori dispuşi să participe cu o contribuţie de 10% la majorarea de capital în valoare de 5,8 miliarde euro este imposibilă din punct de vedere tehnic, având în vedere incertitudinea cu privire la soarta fuziunii planificate între Eurobank şi National Bank of Greece", au declarat, ieri, reprezentanţii Eurobank. Consiliul de Administraţie al instituţiei de credit a decis să propună strângerea întregii sume de la FESF, la Adunarea Generală a Acţionarilor planificată pentru data de 30 aprilie.

Acordul de salvare a Greciei, încheiat cu Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), prevede ca cele patru bănci ale ţării, National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank, să fie recapitalizate, suma totală ridicându-se la 27,5 miliarde euro. Instituţiile de credit care nu reuşesc să atragă cel puţin 10% din necesar din surse private vor fi nevoite să cedeze controlul către FESF, care administrează 50 miliarde euro, acordaţi de instituţiile financiare internaţionale în vederea consolidării sectorului bancar local.

Necesarul de capital al băncilor greceşti a fost stabilit la 9,7 miliarde de euro pentru NBG, 5,8 miliarde euro pentru Eurobank, 4,5 miliarde euro pentru Alpha Bank şi 7,3 miliarde de euro pentru Piraeus Bank.

Troica creditorilor internaţionali ai Greciei cere guvernului de la Atena să se angajeze că va vinde până la sfârşitul lunii septembrie băncile care vor fi naţionalizate în procesul de recapitalizare, scria presa elenă săptămâna trecută. Autorităţile elene încearcă să evite fixarea unui termen limită, pentru a dispune de mai multă flexibilitate. În cel mai rău caz, guvernul speră să obţină o perioadă de un an în care să găsească cumpărători pentru băncile care vor intra sub controlul său. Eurobank devine prima dintre acestea.

NBG şi Eurobank ar fi trebuit să fuzioneze până la sfârşitul anului, însă procesul a fost suspendat, în urma împotrivirii creditorilor internaţionali ai Greciei. Aceştia şi-au motivat decizia prin faptul că entitatea care ar rezulta ar avea active de 170 miliarde euro, apropiate de PIB-ul statului elen, de 190 miliarde euro, ceea ce ar face-o dificil de recapitalizat şi de vândut unui investitor strategic, pe viitor.

Acordul de fuziune dintre NBG şi Eurobank a fost anunţat în octombrie anul trecut şi aprobat de toate autorităţile de reglementare din Grecia şi Uniunea Europeană (UE). Oferta publică a fost aprobată de acţionarii EFG Eurobank, iar NBG deţine în prezent, 84%, din acţiunile acesteia. În urma recapitalizării Eurobank, însă, această deţinere ar urma să ajungă la aproximativ 3% din titluri. NBG a emis 300 de milioane de acţiuni noi, care sunt tranzacţionate la bursa din Atena din 27 februarie. Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară urmează să decidă dacă tranzacţia va mai avea loc.

În ţara noastră, Consiliul Concurenţei a avizat, în luna februarie, fuziunea celor două instituţii de credit.

Eurobank controlează, în ţara noastră, Bancpost (99,11%), ERB Retail Services IFN (100%), ERB Leasing IFN (100%), Eurobank Finance (100%), Eurobank Securities SA (100%), Eurobank Property Services (80,01%), Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti (100%), IMO - II Property Investments (100%), EFG IT Shares Services (100%), EFG Eurolife Asigurări Generale (100%), EFG Eurolife Asigurări de Viaţă (100%), Retail Development (55,94%) şi Seferco Development SA (100%).

Activele EFG Eurobank totalizau la sfârşitul anului trecut 4,09 miliarde de euro, sub nivelul de 4,15 miliarde euro la sfârşitul primelor nouă luni şi 4,54 miliarde de euro în decembrie 2011.

Soldul de credite al EFG în România era la 31 decembrie 2012 de 2,95 miliarde de euro, sub cel de 3,1 miliarde de euro la sfârşitul primelor nouă luni. În decembrie 2011, soldul creditelor EFG a fost de 3,22 miliarde de euro.

EFG avea la 31 decembrie un portofoliu de depozite în valoare de 1,74 miliarde de euro, în creştere de la 1,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie. La finele lui 2011, portofoliul depozitelor era de 1,8 miliarde de euro.

Şi NBG riscă naţionalizarea

NBG, la rândul său, ar întâmpina dificultăţi în asigurarea a 10% din capitalul necesar din surse private, potrivit presei elene. Fondul canadian de investiţii Fairfax Financial Holdings, controlat de Prem Watsa, care a fost supranumit "Warren Buffet al Canadei", şi-a exprimat interesul să participe la recapitalizarea NBG, punând, însă, o serie de condiţii, între care modificarea unora dintre termenii de desfăşurare a procesului. Din acest motiv, autorităţile elene nu au privit favorabil oferta Fairfax, ministrul grec al finanţelor, Yannis Stournaras declarând, luna trecută, că procedurile de restructurare a sistemului bancar local vor urma cadrul juridic existent.

O decizie definitivă cu privire la recapitalizarea NBG urmează să fie adoptată în cadrul AGA programată pentru 29 aprilie.

NBG deţine, în ţara noastră, controlul asupra Bancii Româneşti (99,28% din capitalul social), NBG Securities România (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) şi Garanta Asigurări SA (94,96%).

În schimb, Piraeus Bank a reuşit să evite naţionalizarea. Instituţia de credit elenă a confirmat, luni, finalizarea preluării Millennium Bank Grecia de la grupul portughez Millennium BCP pentru un milion de euro. Grupul portughez va participa la majorarea de capital a băncii cu 400 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că banca elenă a acoperit peste 10% din necesarul de recapitalizare din surse private, ceea ce ar urma să permită Piraeus să îşi păstreze caracterul privat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb