Majoritatea românilor sprijină libera circulaţie a cetăţenilor europeni şi au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană. Ei declară majoritar că au încredere în construcţia europeană şi consideră că lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă în Uniune, conform celui mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European.
O mare parte dintre români (57%) continuă să evalueze situaţia economiei europene ca fiind bună, cu 33% dintre ei care apreciază că aceasta nu se va schimba în următoarele 12 luni, iar 31% considerând că aceasta chiar se va îmbunătăţi. La nivel UE27, percepţiile sunt puţin mai sumbre, europenii fiind împărţiţi în mod cvasi-egal între cei care cred că situaţiei economiei europene este bună (45%) şi cei care o consideră proastă (44%). În plus, numărul europenilor care cred că situaţia economiei UE se va îmbunătăţi (19%) este mult sub cel al europenilor care nu cred că se va schimba (44%) sau chiar se va înrăutăţi (28%).
Printre principalele provocări cu care se confruntă românii, la nivel personal sau naţional, sunt creşterea preţurilor, inflaţia şi costul de trai (44%, ambele), sănătatea (21 şi, respectiv, 18%) şi situaţia financiară personală (19%) sau cea economică a ţării (25%). Preocupările europenilor sunt similare la nivel personal, imigraţia urcând în top până pe locul doi în ce priveşte provocările cu care se confruntă propriile ţări.
Au urcat în top şi preocupările privind situaţia internaţională, ca provocare cu care se confruntă Uniunea Europeană în ansamblul ei (25% RO şi 24% UE27), în contextul războiului din Ucraina şi al crizei din Orientul Mijlociu. În acest context, majoritatea românilor susţin măsurile şi sprijinul acordat de UE Ucrainei (56% vs 72% UE27) şi consideră că, prin condamnarea invaziei ruse, Uniunea apără valorile europene (65% vs. 75% UE27). Susţinerea Ucrainei este exprimată şi prin faptul că jumătate dintre români susţin acordarea statutului de ţară candidată Ucrainei, pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene (53% vs. 61% UE27).
Românii folosesc, ca principale surse de informare, programele TV, internetul, reţelele sociale sau radioul, precum şi discuţiile cu cei apropiaţi. Majoritatea românilor apreciază că reţelele sociale sunt o modalitate modernă de a fi la curent cu temele politice (67%) şi, în acelaşi timp, că informaţiile pe aceste teme de pe reţelele sociale nu sunt de încredere (55%). Majoritatea europenilor (67 şi, respectiv, 60%) sunt de aceeaşi părere, pe ambele subiecte.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2023, 21:28)
Sa votezi extremistii si simpatizantii lui Orban de Budapesta ,aliatul rusilor, este o imensa eroareca si roman atita timp cit iti doresti libera circulatie a marfurilor si a oamenilor, cind iti doresti sa ai sansa liberei exprimari si sansa liberei alegeri politice, indiferent cit de imperfecta este ea citeodata , devine factor decisiv in alegerile viitoare din Romania .Nu poti vota Alianta politica dintre deja perdanti ai trecutului Barna ,Orban si Kelemen sprijiniti de Tomac fostul prieten al stiti voi cui ,care in alegeri vor fi de partea asa zisului nationalist (presa face mereu referiri )Simion ce va putea fi sprijit de catre acestia in turul doi al alegerilor Prezidentiale .Orban de Budapesta abia asteapta sa ne faca in ciuda .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2023, 10:47)
Situatia e mai simpla ;
sefimea de la comducerea UE,se paorta ca niste slugi fata de serif,
Constructia initiala UE este foarte OK,dar transformarea ei in
lagar ideologic/politic este extrem de periculos si prost
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2023, 06:58)
mari minciuni