EUROBAROMETRU PENTRU PRIMĂVARA LUI 2008: Facturile lunare ne sperie tot mai mult

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iulie 2008

Facturile lunare ne sperie tot mai mult

Românii sunt tot mai îngrijoraţi în privinţa preţurilor, tendinţă care poate fi observată şi în vechile state ale Uniunii Europene, arată cel mai recent Eurobarometru de opinie, care face referire la primăvara anului curent.

"Dacă în toamna anului trecut, 35% dintre români erau îngrijoraţi de preţuri, în primăvara acestui an, procentul a ajuns la 48%", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, profesorul Dumitru Sandu, editor al raportului naţional - Eurobarometru. Potrivit spuselor domniei sale, plata facturilor lunare reprezintă o problemă pentru 64% dintre români, ceea ce ne situează pe locul trei în Europa, în materie, după Bulgaria (78%) şi Portugalia (74%). Un alt aspect negativ consemnat în raport este frustrarea românilor rezultată din faptul că au un nivel de trai cu mult sub media din UE.

Ca aspect pozitiv, raportul arată că românii sunt optimişti cu privire la propria situaţie economică, în viitorul apropiat. "Deşi fac parte din elita nemulţumiţilor din cadrul Uniunii, românii cred că situaţia economică, atât a lor, cât şi a ţării, va fi mai bună în viitorul imediat, ceea ce îi include în gruparea ţărilor al căror optimism, la nivel de populaţie, este în creştere", a menţionat domnul Sandu.

În primăvara lui 2008, 53% dintre români se declarau mulţumiţi de viaţa personală, mai mult cu patru puncte procentuale decât cu jumătate de an înainte. Acest procent consideră că, "în general, lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă" în România. Totodată, ponderea românilor care apreciază că peste 12 luni vor trăi mai bine este de 44%. Numai suedezii au o pondere mai mare de optimişti, de 50%. O proporţie de 35% dintre intervievaţi apreciază că puterea de cumpărare în gospodăria proprie a crescut în ultimii cinci ani, în timp ce media corespunzătoare în UE a fost de 20%, iar în noile state membre - de 32%. Românii care consideră că puterea de cumpărare a gospodăriei proprii a scăzut sunt în proporţie de 27%.

Raportul mai arată "un proces fragil" de refacere a încrederii populaţiei din România în instituţiile naţionale.

Sondajul a avut în vedere datele culese în perioada martie-aprilie 2008, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.019 persoane, cu vârsta de minimum 15 ani.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb