Eurodemonstraţie sindicală la Bruxelles

Ziarul BURSA #Politică / 21 martie 2005

Aproape 60.000 de sindicalişti europeni, între care şi 1.100 de români, şi-au exprimat la sfîrşitul săptămînii trecute, la Bruxelles, îngrijorarea faţă de "erodarea drepturilor sociale şi răspîndirea neoliberalismului". Marşul s-a desfăşurat pe două artere importante din Bruxelles - Bulevard D'Europe şi Aspach - într-o manieră mai curînd semănînd cu o serbare populară decît cu o manifestaţie de protest.

Sindicaliştii din 27 de ţări europene au venit la Bruxelles pentru a susţine dezvoltarea conceptului de Europă socială pentru viitor, în preambulul întîlnirii la nivel înalt a reprezentanţilor ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE), ce va debuta marţi, 22 martie, la Bruxelles.

În cadrul summit-ului, liderii UE vor analiza direcţiile viitoare ale Strategiei de la Lisabona, al cărei obiectiv major trasat în anul 2000 este ca, pînă în 2010, economia europeană să devină cea mai competitivă şi dinamică, bazată pe cunoaştere, cu locuri de muncă suficiente şi bine plătite şi cu o mai mare coeziune socială. Agenda Lisabona este un plan strategic pe zece ani, pentru statele membre ale UE, care identifică dezvoltarea economică, sprijinirea cercetării şi dezvoltării şi coeziunea socială drept motoare ale progresului, scopul final fiind apropierea UE de nivelul de competitivitate al SUA.

Ţintele Agendei Lisabona se referă la consolidarea şi unificarea mediului de afaceri, stimularea creşterii, absorbţiei, difuziei şi exploatării cunoştinţelor, îmbunătăţirea protecţiei şi coeziunii sociale. Eurodemonstraţia de la Bruxelles a urmărit să atragă atenţia liderilor europeni, participanţi la apropiatul summit, asupra faptului că "protecţia drepturilor sociale fundamentale trebuie să reprezinte o prioritate pentru politica viitoare a UE", a declarat secretarul general al Federaţiei Europene a Serviciilor Publice, John Monks, citat de Rompres.

Prin diverse modalităţi - care alegorice, pancarte, costumaţie uneori chiar hilară, dar oricum menită să atragă atenţia -, participanţii au cerut locuri de muncă mai bune, drepturi sociale fundamentale care să întărească Europa socială.

Liderul Sindicatului francez CTC, Jacques Voifin, a apreciat că "Europa are nevoie de mai multe locuri de muncă de calitate şi nu de un timp de lucru mai mare, aşa cum doresc unii lideri europeni".

De altfel, una dintre lozincile favorite ale participanţilor a fost "Da calităţii locurilor de muncă şi serviciilor" şi "Nu directivei Bolkenstein". Acest document dezbătut în Cancelariile europene prevede liberalizarea serviciilor publice, liberalizare care - au spus vorbitorii la eurodemonstraţie - "ameninţă să submineze drepturile lucrătorilor şi să încurajeze dumpingul social".

În cadrul manifestaţiei au fost prezenţi - alături de liderii sindicali Bogdan Hossu, Marius Petcu şi Ovidiu Jurcă - şi alţi reprezentanţi ai celor patru mari confederaţii sindicale româneşti - CNSLR Frăţia, BNS, Cartel Alfa, CSDR. Liderii sindicali din România au protestat şi la Bruxelles, după ce au făcut-o şi în ţară, săptămînile trecute, faţă de intenţia guvernului de a modifica legislaţia muncii într-o manieră care "ar afecta condiţiile de muncă ale salariaţilor", a apreciat Marius Petcu, în dis-cursul rostit la eurodemonstraţie.

Sindicaliştii români au participat la marşul de la Bruxelles pentru "locuri de muncă mai multe şi mai sigure, pentru drepturi sociale fundamentale care să permită integrarea României în Europa socială", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale Univers, Adolf Mureşan.

"Am constatat că Europa, ca şi România, are nevoie de o agendă activă a politicilor sociale şi nu de moratorii în politici sociale, care ar fi doar în interesul mediului de afaceri", a spus la rîndul său vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurcă.

"Ne-am călit şi am învăţat multe lucruri bune pentru miş-carea sindicală din România aici, la Bruxelles", a spus în finalul acţiunii preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb