Eurodeputaţii solicită ratificarea Convenţiei de la Istanbul de către UE

D.T.
Internaţional / 16 februarie 2023

Eurodeputaţii solicită ratificarea Convenţiei de la Istanbul de către UE

Uniunea Europeană ar trebui să ratifice cât mai curând posibil Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor, a solicitat ieri Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, transmite Agerpres.

Eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie în această privinţă, cu 469 voturi pentru, 104 voturi împotrivă şi 55 de abţineri.

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenţei în familie, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul, este primul text juridic cu caracter coercitiv la nivel european în acest domeniu, informează sursa citată.

Potrivit eurodeputaţilor, această convenţie rămâne cel mai important instrument pentru combaterea violenţei împotriva femeilor. Una din trei femei din Uniunea Europeană - ceea ce înseamnă în total 62 de milioane de femei - a fost victima violenţelor fizice sau sexuale, situaţia care face necesară ratificarea documentului de blocul comunitar.

Parlamentul European condamnă încercările din unele state membre UE de a revoca măsurile luate deja pentru aplicarea Convenţiei de la Istanbul şi le cere să pună în aplicare integral prevederile acesteia.

De asemenea, eurodeputaţii susţin că justiţia penală trebuie să facă parte din răspunsul cuprinzător la violenţa bazată pe gen şi că răspunsul UE ar trebui să includă prevenirea, protecţia şi punerea sub acuzare.

''Noi, ca europeni, avem o fereastră de oportunitate pentru a lua măsurile necesare de combatere a violenţei împotriva femeilor, care afectează o treime din toate femeile în Europa. Este timpul ca UE să ratifice Convenţia de la Istanbul. Uniunea Europeană trebuie să treacă de la vorbe la fapte pentru a stopa violenţele pe criterii de gen, a proteja victimele şi a pedepsi autorii'', a declarat eurodeputata suedeză Arba Kokalari (grupul PPE), raportoare din partea Comisiei pentru drepturile femeilor şi egalitate de gen a PE.

La rândul său, Lukasz Kohut (grupul S&D), raportor din partea Comisiei de libertăţi civile a PE (LIBE), a spus că rezoluţia adoptată ieri de PE este ''un semnal puternic în sprijinul eforturilor preşedinţiei suedeze a Consiliului UE pentru ca Uniunea Europeană să acceadă la Convenţia de la Istanbul''.

La şase ani după semnarea Convenţiei de la Istanbul, Uniunea Europeană nu a ratificat documentul întrucât şase ţări membre - Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Letonia, Lituania şi Slovacia - au refuzat să facă acest lucru în Consiliul UE. Polonia, care a ratificat Convenţia de la Istanbul în 2015, încearcă în prezent să o revoce. Totuşi, Curtea de Justiţie a UE a decis în 6 octombrie 2021 că Uniunea Europeană poate ratifica această convenţie chiar dacă nu există unanimitate între statele membre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb