La ultima AGA, la sfîrşitul anului trecut, acţionarii băncii "Eurom Bank", fosta "Dacia Felix", au decis să îşi poată tranzacţiona acţiunile pe piaţa de capital. Consiliul de Adminis-traţie a fost mandatat să facă diligenţele necesare, inclusiv opţiunea pentru care piaţă se va cota. Administratorii au decis ca tranzacţia acţiunilor să se facă pe piaţa Rasdaq. Prezenţa acţiunilor pe piaţă este şi o necesitate, dar şi o obligaţie. Necesitate pentru că fiecare acţionar este interesat să cunoască valoarea acţiunilor sale, stabilită pe baza mecanismelor pieţei, iar obligaţia rezidă din faptul că, la origine, banca s-a constituit prin ofertă publică. Pentru acţionarii actuali, cîteva mii, istoria băncii este cunoscută. "Eurom Bank" este numele nou al fostei bănci Dacia Felix din Cluj, prima Bancă privată importantă din România post revoluţionară, dar care a constituit şi primul mare scandal bancar din România. Dacia Felix ar fi urmat să intre în faliment, dacă un grup de investitori de origine israeliană, constituiţi în grupul Colal BV Amsterdam, nu ar fi preluat un pachet majoritar de acţiuni de la acţionarii care erau în acelaşi timp şi debitori, dar şi creanţele deţinute de AVAB asupra datoriilor băncii către stat.
Îmi amintesc că la preluarea băncii şi la repornirea activităţii, după reglementarea capitalului social, resursele atrase erau sub 70 miliarde de lei, activele financiare sub 100 miliarde de lei, iar capitalul propriu în total bilanţ era de peste 75%. Pînă la sfîrşitul anului 2001, sursele atrase au crescut la 241 miliarde de lei, activele financiare la peste 338 miliarde de lei, iar totalul activelor bilanţiere la peste 666 miliarde de lei, semn că banca era funcţională. La 31 decembrie 2002, resursele atrase au crescut la 776 miliarde de lei, activele financiare la 947 miliarde de lei, iar totalul activelor bilanţiere la 1282 miliarde de lei. Pentru finele anului 2003, datele preliminare arată 994 miliarde lei resurse atrase, active financiare de 2210 miliarde lei şi total active 2544 miliarde de lei. Aceasta înseamnă creşteri de aproape 100% în fiecare an. Din acest punct de vedere performanţele sînt de invidiat. Sînt mai multe bănci care au avut funcţionare neîntreruptă mai mulţi ani şi nu au ajuns la acest stadiu. Banca îşi desfăşoară activitatea acum în 29 locaţii, sucursale, filiale sau agenţii în toate provinciile.
Intrarea pe piaţă, aşteptată de către acţionari, ar putea fi un punct de atracţie pentru piaţa Rasdaq. Prezenţa băncii ar putea fi efemeră, din cauza faptu-lui că acţionarul (sau grupul acţionarilor majoritari care acţionează concertat) deţine 93,61% din acţiuni, Blocul Naţional Sindical - 4%, iar alţi acţionari - numai 2,39%. În mod normal, acţionarii majoritari ar trebui să lanseze imediat după începerea tranzacţiilor şi formarea unui preţ de piaţă. Dacă nu, ar trebui să-şi reducă participarea sub 90%. Dacă s-ar face aceasta, sînt două căi de realizare. Fie vînzarea pe piaţă a surplusului de acţiuni, ceea ce ar putea să reducă preţul sub valoarea ade-vărată, fie să aprobe o majorare de capital acordată exclusiv ac-ţionarilor minoritari, pentru ca aceştia să crească peste 10%.
Dacă prezenţa pe piaţă va fi efemeră sau de durată, depinde numai de acţionarul majoritar. Capitalul social al băncii este în prezent de 386,076 miliarde de lei, iar capitalul propriu de 474,056 miliarde, în creştere cu 26,866 miliarde de lei faţă de bilanţul precedent, adică 1228 lei pe acţiune. Cota de piaţă a activelor bancare din România a fost de 0,27% la 31 decembrie 2002, de 0,38% la 30 septembrie 2003, iar la 31 decembrie 2003 va depăşi 0,4%, avînd în vedere creşterea acestora cu pes-te 440 miliarde de lei, (peste 20,4%) în trimestrul patru. Dacă am face o paralelă cu celelalte bănci tranzacţionate pe piaţă: BRD, Transilvania şi Carpatica, la care preţul de piaţă variază între 1,5 şi 2 ori valoarea capitalului propriu pe acţiune, acţiunile Eurom Bank ar putea evolua în mod normal între 1800 şi 2500 lei pe acţiune, iar dacă acceptăm şi extreme, de pesimism sau optimism, între 1.500 şi 3.000 lei. Sub 1.500 lei pe acţiune, nu recomand vînzarea nici duşmanilor. Să vedem ce va spune însă măria sa piaţa!
Notă: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie conside-rată din acest punct de vedere.