Europa, în criză

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie 2005

Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă săptămîna trecută, la summit-ul de la Bruxelles, la un acord pe marginea bugetului pentru perioada 2007-2013, astfel că îndoielile privind managementul economiei regiunii sînt din ce în ce mai multe. "Europa se află într-o criză profundă", a declarat Jean-Claude Juncker, premierul Luxem-burg-ului, cel care a prezidat reu-niunea. La rîndul său, preşedintele francez Jacques Chirac şi-a exprimat dezamăgirea faţă de această situaţie, pe care o consideră gravă, aruncînd însă vina asupra Marii Britanii pentru eşecul înregistrat. Chirac l-a acuzat pe premierul britanic Tony Blair de "egoism naţional". În cadrul reuniunii, cei doi oficiali - Jacques Chirac şi Tony Blair, s-au criticat reciproc, pe motive de politică a finanţării.

De menţionat că Franţa se va opune oricărei diminuări suplimentare a ajutoarelor directe pînă în 2013, ca urmare a aderării României şi Bulgariei la UE, după cum a spus chiar Jacques Chirac. Şeful statului francez a menţionat că lipsesc 6 miliarde de euro pentru finanţarea convenabilă a cheltuielilor agricole prevăzute în vederea aderării României şi Bulgariei. "Pentru mine, punctul principal este respectarea acordului din 2002 şi respingerea impunerii, din cauza unei noi extinderi, a constrîngerilor suplimentare agricultorilor francezi", a declarat Chirac, adăugînd că are nevoie de garanţii clare în legătură cu acest aspect.

Astfel, planul de cheltuire a bugetului UE prevăzut pentru anii 2007-2013 (în valoare de 840 de miliarde de euro) este în impas. Eşecul discuţiilor a amplificat temerile privind reducerea subvenţiilor de care beneficiază fostele ţări comuniste din Estul Europei, care s-au alăturat blocului european anul trecut şi se bazează pe aceste fonduri în vederea creşterii nivelului de trai.

Pe lîngă eşecul dezbaterilor privind bugetul, nu trebuie uitat faptul că Franţa şi Olanda, două state membre fondatoare ale Uniunii, au respins, prin referendum, Tratatul pentru instituirea noi Constituţii europene. Date fiind aceste evoluţii, la ora actuală, moneda unică împărţită de 12 dintre cele 25 de state membre ale Uniunii este tranzacţionată la nivelul modest de 1,2275 dolari, în vreme ce, la finele anului trecut, ajunsese la maximul istoric de 1,3666 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb