Europarlamentarii populari, liberali şi verzi critică, în dezbaterea din PE, modificările la legile justiţiei şi Codurile penale din România, în timp ce socialiştii europeni au un ton rezervat. Eurodeputaţii români sunt mai vocali, PSD şi ALDE acuzând Comisia Europeană că ignoră "abuzurile" justiţiei din România.
Roberta Metsola (PPE) a spus că românii îşi doresc eradicarea corupţiei, motiv pentru care au şi ieşit în stradă, iar partidele care câştigă alegerile nu au dreptul să divizeze o ţară, potrivit news.ro.
Josef Weidenholzer (S&D) a precizat că "statul de drept, democraţia şi drepturile omului stau la baza democraţiei" şi să socialiştii vor să ştie dacă modificările legislative respectă Constituţia.
Acesta a mai afirmat: "Salutăm faptul că ministrul Justiţiei din România a fost gata să vină aici (în plenul PE - n.r.) şi regretăm că nu poate să participe la dezbatere. Vrem să ştim care sunt progresele care s-au făcut în domeniul justiţiei în ultimii ani. Avem criterii de evaluare foarte clare, să vedem dacă reformele sunt constituţionale şi conforme (...) şi dacă standardele europene au fost respectate, mai ales cele care ţin de Comisia de la Veneţia. Numai atunci putem să spunem că avem succes, dacă devenim chiar concreţi".
Kosma Zlotowski (conservatori şi reformişti) i-a spus comisarului european Vera Jourova că nu trebuie să vină în PE şi să se comporte ca o profesoară care dă lecţii unui guvern ales democratic.
Sophia in 't Veld (liberali) a susţinut necesitatea ca Guvernul român să ceară avizul Comisiei de la Veneţia, iar Comisia LIBE să vină în România, pentru a constata ceeea ce se întâmplă.
"S-ar putea ca societatea civilă să fie un cui în coaste, dar este esenţială pentru democraţie", a subliniat ea.
Ska Keller (Verzi) a vorbit despre zecile de mii de oameni care au protestat pe străzi în România şi a susţinut că "o elită coruptă abuzează de putere", iar din această cauză România face paşi înapoi: "Coruţia este un flagel pe care nu l-am depăşit. În Romania, zeci de mii de oameni sunt pe străzi împotriva unei elite corupte care abuzează de putere (...) Ceea ce vedem sunt paşi înapoi, acest lucru este negativ pentru cetăţenii români şi pentru întreaga Uniune Europeană. Prin noile legi (ale justiţiei - n.r.), procurorii nu mai au instrumente de investigaţii (...) Vedem ce se întâmplă în şcoli, spitale, unde rişti să te îmbolnăveşti mai rău (...)Trebuie să avem un Guvern căruia să îi pese de aceste lucruri".