• UPDATE 14:10: Ramona Mănescu: "Solicit CE să încheie procedura de monitorizare a României prin MCV"
În opinia europarlamentarului PNL Ramona Mănescu, ultimul raport MCV pentru România prezintă erori şi aduce prejudicii grave atât României cât şi cetăţenilor ei, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
"Acest mecanism a devenit un instrument de presiune care s-a îndepărtat de la obiectivul sau tehnic, fiind politic în proporţie de 80% şi doar 20% tehnic. Permanent, el a fost extins atât cantitativ, prin adăugarea de noi condiţionalităţi, cât şi calitativ prin ridicarea standardelor iniţiale, fără un temei juridic în tratatele constitutive sau tratatul de aderare", a declarat aceasta în plenul Parlamentului European.
Ramona Mănescu este de părere că prelungirea monitorizării ţării noastre pentru o perioada incertă şi extinderea rapidă a mecanismului asupra altor domenii decât cele convenite în 2006, afectează din ce în ce mai mult credibilitatea şi calitatea României de stat membru UE cu drepturi depline.
"Având în vedere reglementarea ambiguă a MCV, influenţa majora a factorului politic dar şi faptul că durata stabilită iniţial, de trei ani din momentul aderării, a expirat, solicit CE să încheie procedura de monitorizare a României prin MCV".
---
Eurodeputaţii liberali Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi şi Corina Creţu de la PSD au cerut, aseară, în sesiunea plenară a Parlamentului European (PE), încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România, relatează sursele de presă.
Cei trei europarlamentari au critcat raportul MCV publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană (CE), precizând că acesta aduce în vedere o reglementare ambiguă:
"Având în vedere reglementarea ambiguă a MCV, influenţa politică, dar şi faptul că durata stabilită iniţial de trei ani de la momentul aderării a expirat, solicit Comisiei Europene să încheie procedura monitorizării României prin MCV", a afirmat Mănescu, la finalul sesiunii plenare de luni seară.
Cristian Buşoi a cerut CE să corecteze "aspectele neconforme cu realitatea" din raport şi "să ofere un calendar clar de închidere a MCV pentru România".
Corina Creţu a susţinut, la sândul său, că MCV "este profund nedrept la adresa României şi Bulgariei, iar acest dezavantaj trebuie să înceteze, fie prin instituirea unui instrument valabil pentru toate ţările membre, fie prin desfiinţarea MCV".