Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi cere demisia ministrului Agriculturii

A.D.
Ziarul BURSA #Politică / 28 septembrie 2007

Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi cere demisia ministrului Agriculturii

"România riscă să piardă 110 milioane de euro din cauza incompetenţei actualului guvern"

Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi (PD, PPE-DE) i-a adresat ieri Comisarului European pe agricultură, Mariann Fischer Boel, o interpelare prin care îi solicită să nu activeze clauza de salvgardare, întrucât acest lucru ar avea consecinţe dezastruoase pentru agricultorii români. Monica Iacob-Ridzi consideră că de vină pentru situaţia din agricultură este Guvernul Româ-niei: "Problema principală este faptul că activarea clauzei nu ar pedepsi adevăratul vinovat, ci ar afecta din păcate agricultorii români. Efortul de adaptare al fermierilor români la cerinţele europene a fost unul remarcabil. Nu acelaşi lucru se poate spune despre actualul guvern, care este principalul responsabil pentru gestionarea dezastruoasă a fondurilor din agricultură. Vreau ca şi Comisia Europeană să înţeleagă acest lucru şi să nu activeze clauza de salvgardare".

Europarlamentarul a prezentat Comisiei Europene ris-curile pe care le implică activarea clauzei pentru agricultorii români. "O reducere a plăţilor directe cu peste 110 milioane de euro, în contextul unui an extrem de secetos ar fi un şoc greu de depăşit pentru agricultura românească. Subvenţia la hectar pe care o primesc agricultorii români este de doar 25% din nivelul comunitar, acesta urmând a fi atins de abia în 2016. O reducere suplimentară a plăţilor directe, fie ea şi provizorie, ar scoate produsele româneşti complet de pe piaţă, în contextul concurenţei acerbe cu produsele unor ţări ca Ungaria şi Polonia, care subvenţionează masiv agricultura", a explicat Monica Iacob-Ridzi.

În aceste condiţii, Monica Iacob-Ridzi consideră că o demisie în bloc a responsabililor din agricultură, începând cu minis-trul Decebal Traian Remeş ar fi un gest de minimă responsabilitate. "Este inadmisibil ca banii europeni să nu ajungă la fermieri din cauza unui guvern incompetent şi nimeni să nu răs-pundă pentru acest lucru" afirmă europarlamentarul.

Implementarea inadecvată a sistemului integrat de adminis-trare şi control (IACS), cât şi funcţionarea necorespunzătoa-re a agenţiilor de plăţi - care ţin de responsabilitatea Guvernului - sunt factorii care pot determina Comisia Europeană să ia decizia activării clauzei de salvgardare, în conformitate cu Tratatul de aderare şi cu regulamentul CE 1423/2006. În luna septembrie, experţii Comisiei Europene s-au aflat în România pentru a face o evaluare a stadiului de implementare a IACS, prilej cu care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat guvernul cu aplicarea clauzei de salvgardare. România ar trebui să beneficieze în 2007 de peste 440 de milioane de euro în plăţi directe la hectar. Aplicarea clauzei ar însemna o reducere cu peste 110 milioane de euro a acestor bani. O decizie a Comisiei Europene în vederea aplicării clauzei de salvgardare este aşteptată în luna octombrie. Europarlamentarul a înaintat Comisarului European o interpelare cu solicitare de răspuns prioritar, conform procedurii Parlamentului European.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb