European Energy îşi continuă extinderea activităţilor în România, având în curs de dezvoltare 935 MW în proiecte de energie regenerabilă, dintre care 810 MW în parcuri solare şi 125 MW în parcuri eoliene, arată un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.
conform sursei citate, primul proiect de parc solar de 20 MW este gata pentru a fi construit, construcţia acestuia fiind programată să înceapă în 2023. Compania a primit, de asemenea, aprobarea de conectare la reţea pentru un alt proiect de 125 MW, care este în curs de desfăşurare.
"Noul birou European Energy din Bucureşti ne va sprijini ambiţia de a dezvolta, construi şi opera un portofoliu de proiecte de energie regenerabilă la o scară largă. România are o poziţie foarte fermă în a contribui la reducerea emisiilor de CO2 în Europa, prin dezvoltarea mai multor oportunităţi de investiţii pentru producţia de energie verde în România", a declarat Ioannis Kalapodas, Head of Office European Energy România.
Cererea de energie verde este în creştere, nu numai din cauza eficienţei costurilor. Energia regenerabilă nu doar va schimba consumul de energie electrică, ci va transforma şi transportul greu şi sectorul de încălzire a clădirilor în următorii ani.
European Energy are 10 proiecte locale în curs de dezvoltare în România: nouă în energie fotovoltaică şi unul în eolian. Planul companiei este de a folosi energia regenerabilă pentru a alimenta tehnologiile Power-to-X, cum ar fi hidrogenul verde şi e-metanolul.
În următorii ani, compania îşi propune să devină unul dintre jucătorii importanţi pe piaţa din România în ceea ce priveşte energia regenerabilă, dar şi să fie printre companiile care vor juca un rol important pe piaţa locală eoliană Offshore şi Power-to-X. European Energy a făcut deja paşi în lumea tehnologiei Power-to-X, începând să dezvolte proiecte Power-to-X în Danemarca, folosind electricitatea din centralele solare şi eoliene, ca sursă de energie fără CO2.
"Energia regenerabilă ajunge la stadiul în care poate fi folosită în tot mai multe scopuri în următorul deceniu. Credem că suntem unul dintre liderii de pe piaţa Power-to-X nu doar în România, ci şi în lume", a adăugat Ioannis Kalapodas.
European Energy consideră că România va îndeplini obiectivul UE de creştere a ponderii surselor regenerabile în consumul final de energie până în 2030, în plus, aceste obiective sunt în curs de revizuire şi vor fi majorate, ca urmare a presiunii UE şi a planurilor actuale de diversificare a surselor de energie.
"Astăzi, capacitatea instalată de energie solară şi eoliană în România nu este atât de mare, în comparaţie cu alte ţări europene. Intenţionăm să schimbăm acest aspect prin construirea mai multor capacităţi de generare a energiei electrice din resurse regenerabile, în cadrul programului nostru de dezvoltare. Totuşi, există aici câteva îmbunătăţiri care ne-ar ajuta în acest demers, deoarece procesele administrative pentru dezvoltarea proiectelor şi conexiunile la reţele locale cât şi reţeaua naţională sunt încă destul de lungi şi complicate. De asemenea, zonele eoliene offshore, agro-voltaice şi Power-to-X nu au încă un cadru legislativ", a concluzionat Ioannis Kalapodas, Head of Office European Energy România.
România este văzută ca o piaţă cu creştere rapidă a energiei eoliene în regiunea Europei de Sud-Est şi ar putea adăuga încă peste 2 GW în parcuri eoliene până în 2030. În prezent, ţara are aproximativ 3 GW în parcuri eoliene şi aproape 1,5 GW în parcuri solare, conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energii Regenerabile (IRENA) de la finalul anului 2021. Şi, potrivit, Planului Naţional Integrat pentru Energie şi Climă, până în 2030, în România ar putea fi construite peste 3,5 GW de noi capacităţi solare. Este posibil ca obiective şi mai ambiţioase să fie stabilite în noua Strategie Energetică a României, aflată în prezent în dezvoltare, care va fi prezentată la începutul anului 2023.
"Intrăm acum într-o eră în care electricitatea verde este cheia pentru deblocarea provocărilor legate de emisiile de CO2 din transportul greu, industria chimică şi sectoarele de încălzire. În această nouă eră, European Energy are soluţii ecologice care ne asigură că putem atinge cu adevărat obiectivul global al unei lumi fără amprentă de carbon, deoarece am făcut deja paşi esenţiali în lumea Power-to-X şi a încălzirii ecologice. Acesta va fi un pas uriaş pentru planeta noastră", a declarat Knud Erik Andersen, Chief Executive Officer European Energy.
European Energy a semnat un acord cu cea mai mare companie de transport maritim din lume A.P. Moller Maersk, în august 2021, pentru a livra 10.000 de tone de e-metanol pentru prima navă Maersk, având astfel capacitatea de a opera cu e-metanol verde. Din martie 2022, European Energy a devenit un partener strategic şi unul dintre furnizorii săi cheie de e-metanol, ceea ce va asigura pentru flota de transport maritim Maersk tranziţia ecologică de la combustibilul tradiţional. European Energy s-a angajat să livreze anual pentru Maersk între 200.000 - 300.000 de tone de e-metanol până în 2025.
Un alt pas spre producerea de combustibil verde pe care îl face European Energy a fost recenta achiziţie a Ammongas, care a asigurat accesul la competenţe puternice în captarea şi procesarea de CO2. Achiziţia permite, de asemenea, sinergii clare cu business-ul cu combustibil verde al European Energy, aflat în creştere rapidă. În plus, va plasa European Energy într-o poziţie puternică în CO2-ul din deşeuri biologice, care este o piatră de bază importantă pentru producerea de combustibil verde prin Power-to-X. În acelaşi timp, European Energy va fi lider în captarea carbonului.
În timp ce energia regenerabilă devine din ce în ce mai comună în mixul de consum energetic, aceste parteneriate reprezintă primii paşi spre utilizarea energiei regenerabile 100% în transportul industrial, se precizează în comunicat.