European Energy transmite că pentru a îndeplini obiectivul COP de triplare a surselor regenerabile de energie până în 2030, capacitatea globală de stocare trebuie să crească de şase ori la peste 1.500 GW, stocarea cu baterii reprezentând 90% din această creştere, citând Agenţiei Internaţionale pentru Energie, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Tehnologiile complementare, cum ar fi acumularea prin pompaj, aerul comprimat şi stocarea termică vor juca şi ele un rol.
Pe măsură ce sursele regenerabile cresc variabilitatea producţiei intrate în reţea, reducerea producţiei atunci când vântul bate peste previziuni nu mai este soluţia optimă. Sistemele de stocare a energiei cu baterii oferă o soluţie mult mai eficientă şi mai sigură pentru stabilizarea reţelei.
"Sistemele de stocare a energiei fac sistemul energetic mai sigur, mai flexibil şi reduc pierderile de energie, asigurând o aprovizionare stabilă cu energie pentru gospodării şi pentru companii la nivel local"a declarat Benedikt Fraitzl, director, şef interimar al departamentului de fuziuni şi achiziţii şi finanţare de proiecte, European Energy.
În octombrie 2024 am instalat primul nostru proiect operational de baterii în Danemarca, avand in dezvoltare, la nivel global, proiecte de stocare a energiei care depăşesc 6 GW şi includ atât sisteme integrate - proiecte hibride cu parcuri solare şi eoliene, cât şi baterii de sine stătătoare. Capacitatea totală a proiectelor noastre de energie regenerabilă aflate în diverse faze de construcţie este de 1,1 GW în 9 ţări, inclusiv Australia şi SUA, în timp ce proiectele în curs de dezvoltare ajung la 66 GW, din care 20% se află în Europa.
Bateriile echilibrează reţeaua prin stocarea excesului de energie regenerabilă şi introducerea acesteia în reţea sau direct în consum atunci când cererea creşte. Acest lucru reduce dependenţa de importurile de combustibili fosili, sporeşte securitatea energetică naţională şi accelerează tranziţia verde.
"Ne concentrăm asupra proiectelor de stocare a energiei din baterii amplasate lângă producţia de energie electrică. Modelele noastre financiare iau în considerare volatilitatea preţului energiei electrice, cadrul de reglementare, disponibilitatea reţelei, condiţiile tehnologice şi fluxurile de venituri", explică Benedikt Fraitzl.
Dezvoltarea sistemelor de stocare cu baterii depinde de maturitatea pieţei şi de stabilitatea reglementărilor. În unele ţări, schimbările frecvente de reglementări şi barierele de acces la reţea împiedică dezvoltarea proiectelor. În schimb, pieţele precum Marea Britanie şi Danemarca oferă un cadru stabil, permiţând o construcţie mai rapidă, o creştere a capacităţii de stocare pentru întreg sistemul şi crescând încrederea investitorilor.
"Cea mai mare diferenţă între pieţe este maturitatea reglementărilor. În unele ţări încă ne luptăm pentru accesul la reţea, în timp ce în altele, precum Marea Britanie sau Danemarca, parcursul este clar", spune Benedikt Fraitzl.
Schemele de sprijin pentru sistemele de stocare cu baterii în Europa rămân un subiect fierbinte. Chiar dacă astfel de scheme pot oferi o bază solidă pentru creşterea pieţei, succesul pe termen lung se bazează în primul rând pe extinderea proiectelor pe scară mare, asigurarea unor fluxuri clare de venituri şi adoptarea unui cadru de reglementare stabil.
European Energy are în România 500 MW de proiecte de energie regenerabilă care au obţinut deja autorizaţiile pentru racordare la reţea şi un total de 1,5 GW în curs de dezvoltare. Planul naţional integrat pentru energie şi schimbări climatice (PNIESC) al României pentru 2021-2030, recent actualizat, şi-a asumat ţinte ambiţioase, inclusiv construcţia a 33,3 GW de capacitate solară fotovoltaică şi 21,3 GW de capacitate eoliană până în 2050 şi instalarea a 1.200 MW / 2.400 MWh de stocare cu baterii până în 2030 şi 2 GW până în 2035.
"Vedem un potenţial mare pentru sectorul energiei regenerabile din România, inclusiv pentru sistemele de stocare cu baterii, dar va trebui să aşteptăm aprobarea finală a Planului. Sistemele de stocare a energiei cu baterii sunt esenţiale pentru stabilizarea reţelelor energetice pe măsură ce sursele regenerabile cresc. Dezvoltarea lor în România, şi nu numai, necesită nu doar progres tehnologic, ci şi un sprijin prin reglementări consecvente pentru a asigura încrederea investitorilor şi extinderea cu succes a proiectelor pe scară largă. Experienţa European Energy ne poziţionează drept jucător cheie în această tranziţie", a declarat Ioannis Kalapodas, Şeful biroului din România al European Energy.