EUROPENII AU ACCEPTAT DIFERENŢIEREA HIBRIZILOR Situaţia viticulturii noastre a devenit "un pic mai roze"

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 3 martie 2004

Ţara noastră nu va mai fi nevoită să defrişeze toate plantaţiile de hibrizi de viţă de vie (cum se temeau autorităţile), ci doar pe cele HDP (hibrizi producători direcţi)

Suprafeţele plantate cu hibrizi producători direcţi (HDP) care trebuie defrişate au scăzut semnificativ după consultările delegaţiei ţării noastre cu res-ponsabilii europeni. "Am dat pînă acum Uniunii Europene o imagine greşită privind sectorul nostru viti-vinicol, deoarece trebuie să defrişăm doar 25% din suprafaţa cu hibrizi estimată ini-ţial", afirmă Petre Mocanu, director executiv al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). Potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii, din cele 122 de mii de hectare care ar fi trebuit defrişate, suprafaţa a scăzut la 30 de mii de hectare, cultivate cu HPD. Diferenţa provine din faptul că ini-ţial toţi hibrizii de viţă de vie au fost "programaţi" de către autorităţile noastre la tăiere. Însă două treimi dintre aceştia sînt interspecifici. Aceştia produc aşa zisele "vinuri de masă", de calitate medie, şi care sînt consumate în toate ţările europene. Potrivit aceleiaşi surse, cum hibrizii interspecifici nu sînt interzişi în UE, ei nu vor fi defrişaţi. Prin urmare autorităţile nu vor fi nevoite să dea bani de la buget pentru această acţiune, care iniţial ar fi costat peste 1,2 miliarde de euro. De altfel, nici pentru cele 30 de mii de hectare de hibrizi producători direcţi (HPD), care trebuie "rase", autorităţile nu vor scoate bani din buzunar pentru defrişare. "Uniunea Europeană va suporta cheltuielile defrişării su-prafeţelor HPD din bugetul alocat ţării noastre pentru perioada 2007-2009", a mai arătat Petre Mocanu. Potrivit esti-mărilor oficialilor europeni, preţul în-locuirii unui hectar de hibrizi cu soiuri nobile de viţă de vie se ridică la 10.000 de euro.

Strategia autorităţilor prevede ca circa 40% din suprafeţele cu viţă de vie să fie cultivate cu soiuri autohtone. Autorităţile vi-zează să obţină de la UE o suprafaţă de 210 mii de hectare cultivată cu viţă de vie. HDP sînt rezistenţi la boli şi dăună-tori, şi de aceea ţăranii îi preferă soiurilor nobile, care dau producţii mai mici şi necesită cheltuieli importante de întreţinere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb