• Ţara noastră nu va mai fi nevoită să defrişeze toate plantaţiile de hibrizi de viţă de vie (cum se temeau autorităţile), ci doar pe cele HDP (hibrizi producători direcţi)
Suprafeţele plantate cu hibrizi producători direcţi (HDP) care trebuie defrişate au scăzut semnificativ după consultările delegaţiei ţării noastre cu res-ponsabilii europeni. "Am dat pînă acum Uniunii Europene o imagine greşită privind sectorul nostru viti-vinicol, deoarece trebuie să defrişăm doar 25% din suprafaţa cu hibrizi estimată ini-ţial", afirmă Petre Mocanu, director executiv al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). Potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii, din cele 122 de mii de hectare care ar fi trebuit defrişate, suprafaţa a scăzut la 30 de mii de hectare, cultivate cu HPD. Diferenţa provine din faptul că ini-ţial toţi hibrizii de viţă de vie au fost "programaţi" de către autorităţile noastre la tăiere. Însă două treimi dintre aceştia sînt interspecifici. Aceştia produc aşa zisele "vinuri de masă", de calitate medie, şi care sînt consumate în toate ţările europene. Potrivit aceleiaşi surse, cum hibrizii interspecifici nu sînt interzişi în UE, ei nu vor fi defrişaţi. Prin urmare autorităţile nu vor fi nevoite să dea bani de la buget pentru această acţiune, care iniţial ar fi costat peste 1,2 miliarde de euro. De altfel, nici pentru cele 30 de mii de hectare de hibrizi producători direcţi (HPD), care trebuie "rase", autorităţile nu vor scoate bani din buzunar pentru defrişare. "Uniunea Europeană va suporta cheltuielile defrişării su-prafeţelor HPD din bugetul alocat ţării noastre pentru perioada 2007-2009", a mai arătat Petre Mocanu. Potrivit esti-mărilor oficialilor europeni, preţul în-locuirii unui hectar de hibrizi cu soiuri nobile de viţă de vie se ridică la 10.000 de euro.
Strategia autorităţilor prevede ca circa 40% din suprafeţele cu viţă de vie să fie cultivate cu soiuri autohtone. Autorităţile vi-zează să obţină de la UE o suprafaţă de 210 mii de hectare cultivată cu viţă de vie. HDP sînt rezistenţi la boli şi dăună-tori, şi de aceea ţăranii îi preferă soiurilor nobile, care dau producţii mai mici şi necesită cheltuieli importante de întreţinere.