Oficialii Uniunii Europene au anunţat, la finele săptămînii trecute, că sînt gata să renunţe la sancţiunile de 4 miliarde de dolari impuse importurilor americane. Autorităţile de la Bruxelles au precizat, însă, că ar putea reveni la unele taxe vamale cu titlu de sancţiune în cazul în care nu va fi soluţionată disputa privind actul normativ ce permite acordarea de noi excepţii fiscale (în valoare de 136 milioane de do-lari) companiilor americane care exportă în UE.
Anthony Gooch, purtător de cuvînt al UE la Washington, declară că o comisie a Consiliului European şi-a dat avizul în unanimitate pentru renunţarea la sancţiuni. Această comisie recomandă finalizarea colectării taxelor mai sus menţionate la data de 1 februarie.
Taxele vamale pentru importurile din SUA au fost de 5% în martie 2004, cînd au intrat în vigoare, însă au crescut cu 1% în fiecare lună ce a urmat. În acest fel, europenii au făcut presiuni asupra Congresului american să renunţe la excepţiile fiscale în valoare de 5 miliarde de dolari pe an, de care beneficiau exportatorii SUA şi care au fost catalogate drept ilegale de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). În acest mod, companiile americane au fost lovite, anul trecut, de taxe adiţionale estimate la 315 milioane de dolari. Congresul american a aprobat anularea excepţiilor fiscale, iar preşedintele Bush a promulgat actul normativ în materie în luna octombrie 2004. Totuşi, cei din UE cred că noua lege nu este conformă în totalitate regulilor OMC, întrucît permite o perioadă de tranziţie prea lungă pentru trecerea de la excepţiile fiscale vechi la cele noi. UE a cerut OMC să soluţioneze acest aspect. În caz contrar, europenii vor reveni la taxe vamale de pînă la 60% pentru importurile din SUA şi ameninţă să le aplice retroactiv.