EVALUARE SUB SPECTRUL REMANIERII? Cabinetul Ciucă, scos la lecţie de liderii coaliţiei PSD-PNL-UDMR

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 22 martie 2022

Cabinetul Ciucă, scos la lecţie de liderii coaliţiei PSD-PNL-UDMR

Liderii coaliţiei de guvernare PSL-PNL-UDMR au discutat ieri cu fiecare membru al Cabinetului Ciucă referitor la îndeplinirea unor obiective din programul de guvernare, la măsurile pe care le consideră necesare în vederea reducerii impactului crizei energetice şi inflaţiei, precum şi la îndeplinirea reformelor prevăzute în PNRR. A fost vorba despre o evaluare a activităţii miniştrilor, pentru a fi evitate în viitor anumite sincope în activitatea de guvernare, aşa cum a precizat Florin Cîţu, preşedintele PNL, înainte de discuţiile prelungite cu miniştrii Cabinetului Ciucă.

Liderul liberal a menţionat că evaluarea miniştrilor era necesară în contextul în care guvernul trebuie să implementeze reformele din PNRR, iar creşterea economică încetineşte, pe fondul unei administrări "suboptimale".

"Evaluarea nu trebuie să fie nicio surpriză pentru nimeni. Eu am spus întotdeauna că fac o evaluare a miniştrilor, pentru a vedea performanţa guvernului. Mă interesează în primul rând miniştrii PNL, dar mă interesează şi performanţa guvernului. Sunt câteva lucruri la care mă uit. În primul rând, implementarea reformelor din PNRR. Aici vreau să-i anunţ şi i-am anunţat de fiecare dată pe miniştri că nu voi accepta ca scuză războiul din Ucraina pentru faptul că nu putem să facem o anumită reformă. Am spus că mie mi se pare că economia e administrată suboptimal. Trebuie ca acum să luăm măsurile bune, pentru a asigura o revenire în V a economiei. Este clar că lucrurile încetinesc. Dacă vrem să avem o revenire a economiei, trebuie să luăm măsurile bune de acum. Se face o evaluare periodică, nu e ceva special. Eu personal fac evaluări constant. Pe mine mă interesează PNL să aibă o performanţă bună. M-am uitat pe câteva sondaje, astăzi puteam să fim mult mai sus dacă nu existau câteva sincope în ultimele trei luni de zile. Mă interesează ca Guvernul României să performeze. Cred că lucrurile acestea trebuie făcute transparent, pentru că suntem aici pentru a face viaţa românilor mai bună. Nu trebuie să ne ascundem în spatele unor scuze. Economia România trebuie administrată bine, pentru că altfel va fi complicat să administrăm şi alte crize, inclusiv criza refugiaţilor. Ca să poţi să ai creşteri de salarii şi pensii, trebuie să ai creştere economică", a declarat Florin Cîţu.

Cu toate acestea, ceea ce liderul PNL numea o evaluare a fost mai degrabă o discuţie colegială despre cum funcţionează actuala coaliţie de guvernare, conform lui Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Acesta a declarat ieri, după întâlnirea de la Parlament, cu liderii coaliţiei că nu a fost evaluat şi că în jumătatea de oră în care a stat de vorbă cu aceştia nu a auzit nimic despre remaniere.

"Vin aproape săptămânal la discuţiile în coaliţie. Astăzi au fost discuţii standard despre funcţionarea coaliţiei, nu e nicio evaluare. Din punctul nostru de vedere, al UDMR, coaliţia funcţionează", a spus ministrul Mediului la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă la şedinţa coaliţiei s-a simţit evaluat, acesta a spus: "Eu sunt evaluat în fiecare zi, în fiecare oră, dacă nu pe păduri, pe calitatea aerului; dacă nu pe calitate, pe deşeuri; dacă nu pe deşeuri, pe situaţia din Ucraina. Eu vin în fiecare zi la muncă ca la o evaluare, pentru a face performanţă. (...) Eu, astăzi, în jumătatea de oră pe care am petrecut-o înăuntru, nu am auzit nici remaniere, nici evaluare".

Menţionăm că, la închiderea ediţiei, audierile miniştrilor din Cabinetul Ciucă de către liderii coaliţiei de guvernare erau încă în desfăşurare.

Nemulţumiri în coaliţie faţă de mai mulţi miniştri

Conform unor surse politice citate de mass-media, printre cei vizaţi de o eventuală remaniere s-ar afla Virgil Popescu, ministrul Energiei, care este acuzat de cei de la PSD de lipsă de iniţiativă şi de reacţie în criza facturilor mari la energie şi de faptul că a tergiversat modificarea ordonanţei pentru compensarea şi plafonarea preţurilor la curent electric şi gaze naturale. Sursele citate susţin că şi premierul Nicolae Ciucă ar fi nemulţumit de activitatea ministrului Virgil Popescu, tot din cauza situaţiei generată de explozia preţurilor din energie şi a modului de calcul a facturilor, fapt care i-a pus liderii coaliţiei în postura de a da explicaţii contradictorii şi imprecise. Ministrul Energiei mai este criticat şi de faptul că nu oferă toate datele cerute de liderii coaliţiei de guvernare pentru a lua o decizie în privinţa adoptării proiectului de lege privind exploatare gazelor naturale din perimetrele off-shore.

Un alt ministru care ar fi vizat de remaniere este Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naţionale. Social-democraţii sunt nemulţumiţi de gafele în comunicare ale acestuia de când a început războiul din Ucraina şi de faptul că a pus în discuţia publică un proiect de lege privind situaţiile de criză care a stârnit un scandal imens în societate.

Şi ministrul Muncii, Marius Budăi, a intrat în colimatorul partenerilor de coaliţie, mai ales că a afirmat recent că a reuşit să obţină aprobarea Comisiei Europene pentru renegocierea PNRR şi creşterea procentului alocat pensiilor.

Despre acesta, liderul liberal Florin Cîţu a spus:

"Dacă Comisia Europeană susţine că este sustenabil să avem un procent mai mare pentru pensii, atunci eu nu mă opun, dar nu am auzit despre aşa ceva. Dacă a reuşit, eu n-am astfel de informaţii, nu am văzut discuţii la nivelul Comisiei Europene. Dacă Comisia Europeană a decis că se poate mări acel procent, ar însemna o renegociere a întregului PNRR, dar poate se face o excepţie pentru România, nu ştiu, dar eu nu am astfel de informaţii. Pentru că până la urmă sper să nu fi fost lansat un fake news, dacă tot ceea ce spune ministrul Muncii nu se întâmplă, asta înseamnă că îi tot amăgeşte pe români".

Înainte de evaluarea de ieri, niciunul dintre miniştrii PSD nu se simţea vizat de o remaniere. Miniştrii Budăi şi Rafila susţineau că nu au informaţii în acest sens şi că afirmaţiile făcute pe surse de către unii de partenerii de coaliţie nu reprezintă decât un joc politic.

"E normal ca periodic miniştrii Guvernului să poată să prezinte o situaţie legată de ministerele pe care le coordonează. Nu ştiu în ce măsură subiectul discuţiei este legat de remaniere. Eu cred că se joacă destul de mult şi la zona speculativă, politic", a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Marius Budăi: "O scădere cu 5% a CAS adânceşte deficitul bugetar la pensii"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, la Parlament, despre măsura reducerii CAS, propusă de preşedintele PNL, Florin Cîţu, că dacă decide coaliţia, o va pune în aplicare.

"Nu e o decizie pe care să o ia un ministru sau altul. Dacă decide coaliţia, o punem în aplicare. Să se decidă politic şi vă comunic tot ce trebuie despre ea. Este o chestiune de Cod fiscal însă, iar Codul fiscal nu e la Ministerul Muncii", a spus Marius Budăi.

Potrivit ministrului Muncii, unele sindicate şi o organizaţie patronală se opun introducerii acestei măsuri.

"Am văzut chiar şi o organizaţie patronală care se opune pentru moment acestei măsuri. Sindicatele au dreptate, se adânceşte într-adevăr deficitul, dar să nu panicăm oamenii, nu le scad pensiile. Nu înseamnă că pe viitor vor avea o pensie mai mică cei care contribuie acum", a spus ministrul Marius Budăi.

Liderul PNL Florin Cîţu a declarat, luni, despre un consens în coaliţie pe reducerea contribuţiilor, că "încearcă să îi convingă pe partenerii de coaliţie.

"Sunt mai multe scenarii pe masă, din punctul nostru de vedere, este măsura care ajută pe toată lumea şi nu discriminează. Am văzut tot felul de propuneri care vin pentru un sector sau altul. Nu mi se pare normal, PNL vrea să îi ajute pe toţi românii, pe toţi angajaţii din România, nu doar pe unii dintr-un sector sau altul, în funcţie de ce ministru are mai multă putere de convingere. Este singura măsură care poate face acest lucru. Mai sunt şi alte măsuri pe masă", a spus Florin Cîţu.

----------------

USR doreşte remanierea întregului Guvern

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a apreciat luni că Guvernul ar trebui remaniat în ansamblul său şi a adus critici miniştrilor Finanţelor, Energiei, Muncii, Sănătăţii, Educaţiei şi Economiei.

"Este un moment uşor poetic cum s-au întâlnit în această clădire liderii Coaliţiei Sărăciei. Am văzut declaraţiile lui Florin Cîţu despre anumiţi miniştri care ar trebui remaniaţi. Ar trebuit remaniat tot acest Guvern. Şi o putem lua pe rând. Ministrul Finanţelor: România duce o politică fiscală dezastruoasă, ar trebui să ducă o politică fiscală anti-inflaţie, cu reducere de deficit bugetar, România se împrumută la dobânzi record. Remaniat. Ministrul Muncii nu e în stare să aplice protecţia socială, nu e în stare să facă nimic cu pensiile speciale. Remaniat", a arătat Drulă într-o declaraţie acordată presei la Palatul Parlamentului.

El a adus critici şi ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, căruia i-a reproşat faptul că "pierde bani" din PNRR, că au fost anulate licitaţii, dar şi că există "o rată de contractare absolut minusculă, sub 5%" din PNRR.

"Ministrul Sănătăţii, Rafila, nu face nimic pentru construcţia de spitale, mai face şi declaraţii abracadabrante despre de ce ar beneficia refugiaţii ucraineni. Noi vrem să beneficieze, realitatea legislativă nu există acolo. Nici măcar cetăţenii români nu beneficiază de ceea ce a afirmat Rafila. Deci, face afirmaţii care nu corespund cu realitatea. Remaniat", a precizat Drulă.

Lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, i-a reproşat că "nu îi pasă" de proiectele din Parlament prin care este vizată amnistia plagiatului, dar nici de studenţii care trebuie să revină "peste noapte" la cursurile cu prezenţă fizică şi să îşi caute cazare.

"Ministrul Energiei - Doamne, iartă-mă! -, ce trebuie să mai facă acest om ca să plece odată? Virgil, eşti depăşit, pleacă acasă! Ministrul Economiei - ştie cineva numele lui? Cred că ne e tuturor greu să spunem cine este la Ministerul Economiei şi mai sunt alţi miniştri la fel de vizibili", a mai declarat Cătălin Drulă.

Preşedintele interimar al USR a criticat Guvernul pentru faptul că "nu este în stare" să ia măsuri pentru a controla criza preţurilor din energie şi inflaţia. Potrivit acestuia, noua ordonanţă din domeniul Energiei pare "scrisă de un repetent" şi va bloca investiţiile din energie într-o perioadă de criză.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ministrul Energiei Virgil Popescu este de neclintit, mai are pana pune de tot pe butuci sistemul energetic si jecmanirea populatiei, iar papusarii il tin in functie. Acesta lucreaza pentru interesele altor state si companii private. Dincu are la activ 9 morti si sta in fruntea ministerului cu nerusinare. Asa este intr-o tara mafiota si nu una normala condusi de tradatori, mafioti si hoti: PSD, PNL si UDMR. Trio-ul care a condus Romania de 32 de ani.

    1. Dupa modelul preparatorului fizic de la FC Arges,iata ca si coalitia de la guvernare,are in persoana lui CATU,preparatorul ei fizic care desi se crede antrenor,el,este un biet cotonogar. Nu este zi in care preparatorul fizic al coalitiei,sa nu le dea cate o "copita",unor ministrii PSD.Preferatii sai fiind ministrii Caciu si Budai. Pentru ca asa cum s-a intamplat si cu preparatorul fizic de la arges,George Neagu,cel lovit,Florin Tanase nu a depus plangere la politie,nici cei doi ministrii PSD nuau depus plangeri in coalitie. Surpriza vine insa din PNL,care prin Rares Bogdan,ii transmite"copitarului",sa isi vada de treaba lui,intrucat premierul este arbitrul care trebuie sa ia masurile si nu Catu,care a ajuns in PNL,un fel de spalator de vase. Rares,i-a spus voalat lui Catu,ca el nu prea mai reprezinta nimic si conducerea PNL,nu il mai baga in seama,hotararile in PNL,nu le ia Catu de capul lui,ci,conducerea colectiva.Cand cei din PNL,ii vor arata cartonasul rosu lui Catu.?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb