Eventuala renunţare la Euribor, în atenţia BCE

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2020

Eventuala renunţare la Euribor, în atenţia BCE

Dobânda de referinţă Euribor va continua să fie utilizată după ce Libor nu va mai exista, de la finele lui 2021

Un comitet de lucru susţinut de Banca Centrală Europeană (BCE) explorează opţiunile pentru o tranziţie către o altă referinţă a sistemului financiar al Uniunii Europene în cazul în care Euribor va înceta să mai existe, chiar dacă deocamdată nu se pune problema eliminării acesteia.

Amintim că Euribor este rata dobânzii practicată pe piaţa interbancară din zona euro.

Potrivit Bloomberg, în timp ce grupul de lucru al BCE pentru dobânzi fără risc a informat că nu există planuri actuale de retragere a referinţei Euribor, care este legată de o piaţă de produse financiare cu o valoare noţională de 180 de trilioane de euro (214 trilioane de dolari), acesta explorează con­secinţele unei renunţări la dobândă.

Spre deosebire de dobânda interbancară Libor (London Interbank Offered Rates), Euribor va supravieţui după sfârşitul anului 2021, când referinţa de la Londra va fi eliminată. Cu toate acestea, conform Bloomberg, există speculaţii potrivit cărora şi Euribor ar putea fi în cele din urmă eliminată treptat, ca parte a unei revizuiri mai ample a referinţelor afectate de scandaluri de manipulare.

BCE a informat în luna iulie că băncile trebuie să fie pregătite pentru toate scenariile, inclusiv pentru sfârşitul Euribor.

În acest context, autorităţile de reglementare se pronunţă în favoarea dobânzii pe termen scurt pentru euro, o referinţă relativ nouă cunoscută drept ESTR, pe fondul tranzacţiilor robuste care stau la baza dobânzii.

Conform sursei, aceasta reflectă într-un mod mai real costul capitalului şi este mai puţin susceptibilă la manipulare.

Claude Brown, partener la firma de avocatură Reed Smith, care are în atenţie situaţia Euribor, declară: "Din punct de vedere operaţional, acest lucru (n.r. trecerea la o altă referinţă) va dura mult. Obţinerea certificării conformităţii sistemelor interne va fi, probabil, mai problematică. Problema cu ESTR este că deocamdată nu există protocoale de piaţă stabilite".

Grupul de lucru din cadrul BCE a lansat recent o consultare publică privind o eventuală renunţare la Euribor, respectiv utilizarea unor metodologii bazate pe ESTR. Acesta a informat: "Deşi nu există planuri de întrerupere a utilizării Euribor, măsurile de rezervă ar acoperi un scenariu în care referinţa ar fi eliminată".

BCE urmăreşte ca, prin consultări, să primească opinii despre aşa-numitele evenimente declanşatoare care ar putea ajuta lansarea procesului de tranziţie la o altă referinţă.

Tanvir Sandhu, Bloomberg Intelligence: "Euribor ar trebui să supravieţuiască Libor"

Tanvir Sandhu, strateg şef pentru derivate globale în cadrul Bloomberg Intelligence, spune: "Euribor ar trebui să supravieţuiască Libor, dar viitorul său pe termen mai lung ar putea fi pus sub semnul întrebării, întrucât lumea va trece la rate overnight fără riscuri. Problema cu Euribor este lipsa tranzacţiilor reale utilizate pentru calcul".

Conform Bloomberg, autorităţile de reglementare s-au concentrat mai degrabă pe reformare decât pe eliminarea Euribor. Metoda de calcul al referinţei s-a schimbat în sensul prioritizării datelor reale ale tranzacţiilor, nu a estimărilor şi judecăţilor unei comisii.

De menţionat că BCE a început introducerea treptată a ESTR în octombrie 2019, care va înlocui pe deplin dobânda de referinţă Euro Overnight Index Average (Eonia) la începutul anului 2022.

ESMA: Euribor va fi disponibilă în viitorul apropiat

Referinţa Euribor va fi disponibilă în viitorul apropiat, după cum anunţa în septembrie Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), în contextul în care autorităţile din întreaga lume au început să revizuiască indicatorii de referinţă de pe piaţa interbancară, ca să evite cazurile de manipulare.

Steven Maijoor, preşedintele ESMA, a declarat, la momentul respectiv, că Euribor a avut o evoluţie bună în timpul turbulenţelor de pe pieţe, provocate de extinderea pe plan global a pandemiei de coronavirus.

Amintim că mai multe bănci importante şi societăţi de brokeraj din Europa şi SUA au primit amenzi consistente pentru că au manipulat ratele dobânzilor şi de aceea a apărut necesitatea trecerii la alte referinţe. Dar, conform BCE, instituţiile financiare din zona euro nu sunt suficient de pregătite pentru tranziţia la noii indicatori de referinţă care ar urma să înlocuiască Eonia şi Euribor.

"În timp ce băncile cunosc, în general, foarte bine complexitatea reformelor şi provocările pe care acestea le implică, nivelul lor de pregătire lasă loc de îmbunătăţire. Băncile sunt, de asemenea, în întârziere cu implementarea măsurilor care atenuează riscurile", potrivit BCE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Articol confuz, scris la beție, să umple pagina.

    Nu se înțelege de pildă dacă acea referință ESTR e mai volatilă decât Euribor. E mai dependenta ESTR de speculațiile bogătanilor din piețele financiare? E ESTR făcută să urce ia cer în numai 5 ani și să arunce oamenii cu credite de casa cu dobândă calculata astăzi in raport de Euribor, pe drumuri?

    1. Bah Cristiane du-te-n pagina BCE si scrie acolo confuzeala ta !

      Si daca vrei sa faci ceva ca lumea hai pe la partia de ski sa dai niste cristiane cu mine sa-ti culegi doagele inapoi ca erau pe acolo pe la baza..... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb