Evergrande - cum va gestiona China consecinţele eventualei prăbuşiri a gigantului imobiliar

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 2 noiembrie 2021

Evergrande - cum va gestiona China consecinţele eventualei prăbuşiri a gigantului imobiliar

Evergrande, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China este în pragul colapsului, iar Beijing-ul nu pare dispus să-l salveze, se menţionează într-un articol publicat ieri în Business Insider, în care se analizează ce se va întâmpla dacă compania se va prăbuşi şi cum vor gestiona autorităţile chineze consecinţele.

Gigantul chinez a plătit în ultimul moment dobânzi de 83,5 milioane de dolari ale unor obligaţiuni, evitând deocamdată intrarea în default (incapacitate de plată). Dar urmează alte plăţi, pentru obligaţiuni cu termene pe care deja le-a ratat, iar datoria totală a Evergrande, de 300 de miliarde de dolari, este enormă.

Un eventual colaps al Evergrande va avea efecte la nivel mondial, iar dacă economia Chinei, care este susţinută masiv de sectorul său imobiliar în valoarea de 52 de trilioane de dolari, se prăbuşeşte, repercusiunile vor fi ample, arată sursa menţionată.

Dr. Xin Sun, lector senior la King's College din Londra a spus că, la nivel naţional, guvernul de la Beijing va avea trei priorităţi pentru gestionarea consecinţelor prăbuşirii Evergrande.

"Prima prioritate este, fără discuţie, protejarea celor care au cumpărat locuinţe. Ultima o reprezintă acţionarii - ei vor fi complet distruşi", a spus Sun, conform Business Insider. "La mijloc sunt creditorii, care vor negocia cât de mult au de recuperat".

Prima prioritate - menţinerea stabilităţii sociale

Din istoria marilor colapsuri chineze, reiese că prioritatea guvernului în gestionarea falimentelor sau a neîndeplinirii obligaţiilor de plată de către companii este întotdeauna asigurarea stabilităţii financiare şi negocierea unui acord cu creditorii, conform lectorului de la King's College.

În acest sens, Guvernul va acorda prioritate celor care au achiziţionat locuinţe. La finele lunii septembrie, banca centrală a Chinei a promis că va proteja interesele persoanelor care au cumpărat case, temperând temerile investitorilor că problemele Evergrande se vor răspândi în pieţele financiare.

"Guvernele locale vor interveni pentru a livra case în locul lui Evergrande", a spus Sun, conform Business Insider. "Dacă Evergrande se prăbuşeşte, guvernele locale vor încerca să securizeze activele Evergrande din zonele lor şi vor cere altor dezvoltatori să preia activele valoroase. Vor împrumuta bani de la bănci şi vor continua să livreze locuinţe celor care au cumpărat de la Evergrande".

Peste 90% dintre gospodăriile din China sunt deţinute de cei care locuiesc în ele, conform unui studiu din ianuarie privind proprietatea în China, realizat de Centrul Naţional de Informare în Biotehnologie. Spre comparaţie, în SUA, rata este de 65%. De asemenea, imobilele reprezintă o mare parte din averea chinezilor. În medie, 70% din averea gospodăriilor chineze este reprezentată de imobiliare.

Ansamblurile dezvoltate de Evergrande găzduiesc peste 12 milioane de oameni în 280 de oraşe din China, conform datelor de pe site-ul companiei. De asemenea, Evergrande are 1,6 milioane de apartamente nelivrate, pentru care oamenii deja au făcut plăţi, menţionează Business Insider.

A doua prioritate - atenţia faţă de creditori

A doua prioritate a guvernului chinez va fi orientată către creditori, a spus Sun, inclusiv deţinătorii internaţionali de obligaţiuni Evergrande, băncile naţionale şi furnizorii cărora Evergrande le datorează bani.

Printre principalii creditori ai Evergrande se numără Shengjing Bank, dar, conform unui articol din septembrie apărut în Bloomberg, dezvoltatorul imobiliar a împrumutat practic bani de la toată lume. "Evergrande s-a finanţat de la absolut toată lumea - bănci, investitori, furnizori, clienţi, angajaţi - şi pare puţin probabil ca toţi ştiau în ce se bagă", potrivit materialului din Bloomberg, semnat de Matt Levine, arată Business Insider.

Acum, pentru dezvoltatorul din Shenzhen se apropie termenele limită de la finalul anului ale unor datorii către creditori de peste 500 milioane de dolari. "Se va intra într-o fază de negociere", a spus Sun. "Unele împrumuturi ar putea fi recuperate, dar rata recuperării lor se va negocia".

Ultima prioritate - acţionarii

Colapsul Evergrande nu va fi fără suferinţă, iar cei care vor fi cei mai afectaţi vor fi acţionarii, a spus Sun.

"Acţiunilor lor vor fi şterse. Aproximativ 70% dintre acţiuni aparţin familiei fondatorului, şi toate aceste vor fi şterse", este de părere lectorul de la King's College.

Hui Ka Yan, preşedintele şi fondatorul Evergrande, şi-a văzut deja o parte semnificativă din avere distrusă în acest an. În ultimii patru ani, Hui a primit dividende de 5,3 miliarde de dolari, dar averea sa netă actuală se ridică la 7,3 miliarde de dolari - o scădere de 16 miliarde de dolari de la începutul anului.

În plus, guvernul chinez i-a spus lui Hui să folosească averea personală ca să plătească o parte din datoria enormă a Evergrande, conform unor surse Bloomberg.

După familia lui Hui, cel mai mare acţionar al Evergrande este holding-ul de investiţii Chinese Estates Holdings Ltd, ce are 4,6% din companie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Fonduri mari de investitii asteapta corectia lor ca sa isi deplaseze profiturile din piete deja supraevaluate rau!

    Isi freaca mainile in asteptare pentru deplasarea unor ordine SEVERE de MARI de CUMPARARE in CHINA! 

    semnat comenturi "Cretine" 

    1. buna " comentarii cretine"

      nu iti scriu de obicei - uneori nu sunt de acord , alteori sunt de acord cu ce zici  

      dar intotdeauna te citesc - e de referinta ce scrii  

      keep up the good work! 

    Hai si in Romania cu scaderea preturilor la imobiliare. 3000ron/mp in Iasi este o imensa tzeapa.

    nu va gestiona nimeni nimic

    guvernul Chinei o sa ii lase sa cada in cap... si dupa ce valurile se raspandesc in lume pana in piata de capital din SUA ... vor veni dupa aia chinezii sa preia bucati mari si suculente din piata americana ...  

    in mare , asta e planul.  

    deci repet: Evergrande nu va fi salvata.  

    dar chinezii asteapta semnalul sa dea drumul monstrului Evergrande sa se prabuseasca (arma anti-SUA) ... semnalul e ... SP500 .... in aria 4850-4950 .... si dupa aia... BANG ! Dragonul musca din SUA.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb