Evoluţia bursei, fără legătură cu scăderea ratingului

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 octombrie 2008

Evoluţia bursei, fără legătură cu scăderea ratingului

Corelarea cu pieţele internaţionale a dus la aprecieri semnificative;

Indicele BET-FI a câştigat, ieri, 7,42%, urcând la 10.754,80 puncte

Piaţa de capital autohtonă a rămas, ieri, insensibilă la ştirea privind scăderea ratingului ţării noastre de către agenţia de evaluare "Standard & Poor"s", urmând îndeaproape evoluţia burselor asiatice şi americane.

Analiştii subliniază că, în mod normal, o astfel de ştire ar fi provocat scăderi masive pe piaţa de capital şi atrag atenţia că efectele reducerii ratingului de ţară s-ar putea contura mai vizibil în viitor.

Alexandru Gavrilă, şeful departamentului de analiză de la societatea de brokeraj "Romintrade", ne-a precizat că, în acest moment, ştirile care vizează exclusiv România trec în plan secund, Bursa de Valori autohtonă racordându-se la evoluţia burselor din Asia şi Statele Unite. Domnia sa ne-a precizat: "Corecţia ratingului de ţară este severă şi ne trece într-o zonă care nu recomandă investiţiile în România. Totuşi, o astfel de ştire negativă a fost, oarecum, estompată datorită revenirii pieţelor dezvoltate. Deocamdată, nu s-a văzut o influenţă a coborârii ratingului pe bursă, dar trebuie să fim atenţi la ce se va întâmpla în continuare."

Pe fondul unei volatilităţi extreme, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, a câştigat, ieri, 7,42%, urcând la 10.754,80 puncte, după ce, luni, scăzuse cu 9,81%, la 10.012,26 puncte. Indicele compozit al pieţei, BET-C, s-a apreciat cu 4,99%, la 2.046,60 puncte, deşi, cu o zi în urmă, se depreciase cu 8,28%, la 1.949,42 puncte.

Alexandru Cristescu, broker la "Piraeus Securities", a subliniat că, în contextul actual, scăderea ratingului de către S&P"s nu a avut mari influenţe pe piaţa noastră de capital, dovadă stând creşterile mari consemnate la BVB în prima parte a zilei de ieri.

Scăderea ratingului confirmă aşteptările de încetinire deja existente în piaţă

Bogdan Bilaus, Head of Investment Management la "Raiffeisen Asset Management", consideră că scăderea rating-ului confirmă, în acest moment, aşteptările de încetinire deja existente în piaţă, fără să creeze noi aşteptări negative. Domnia sa ne-a explicat: "Cred că preţurile actuale ale acţiunilor incorporează deja cea mai mare parte a aşteptărilor privind o încetinire a creşterii economiei româneşti. Acesta este motivul pentru care astăzi (n.r.ieri) a contat mai mult faptul că la nivel global pieţele de acţiuni au avut o evoluţie pozitivă decât scăderea ratingului".

Daniela Boieriu, director general adjunct la "Actinvest", este de părere că Bursa de Valori Bucureşti a incorporat demult scăderea de rating, relevante fiind în acest sens deprecierile masive înregistrate până acum la BVB: "Evoluţia de ieri a bursei nu are nicio legătură cu scăderea ratingului de ţară. Probabil că marii investitori au acţionat în perioada premergătoare reducerii oficiale a ratingului, având posibile informaţii sau anticipând acest eveniment."

E foarte greu pentru fondurile de investiţii să iasă de pe bursă în acest moment

Potrivit unor analişti, scăderea ratingului de ţară ar putea impulsiona investitorii străini şi, în speţă, fondurile străine de investiţii să îşi lichideze participaţiile deţinute la companiile româneşti cotate pe bursă.

Alexandru Gavrilă, de la "Romintrade" ne-a precizat că în anumite situaţii, fondurile de investiţii privesc cu detaşare ratingurile stabilite de agenţiile de evaluare şi îşi fac propriile ratinguri.

"De ieşit din piaţă, în acest moment, este foarte greu. Multe fonduri şi-au lichidat participaţiile până acum, lucru vizibil prin prisma scăderii de peste 90% a titlurilor unor companii importante pe piaţa de capital autohtonă", a precizat domnul Gavrilă.

Carmen Arsene, analist la "Unicredit Caib Securities", a atras atenţia că evoluţia bursieră de ieri poate fi interpretată în cheia corelării cu evoluţia altor pieţe, subliniind că este imposibil ca reducerea ratingului să nu aibă nicun impact asupra piaţei de capital autohtone."

Bursa va depinde preponderent de capitalul autohton, în anul următor

Bogdan Bilaus, Head of Investment Management la "Raiffeisen Asset Management" ne-a explicat că, în urmatorul an bursa va depinde preponderent de capitalul autohton, deoarece, investitorii straine vor fi mai reticenţi în a investi în România ca urmare a reducerii ratingului de ţară.

Domnia sa a precizat: "Problema este că, în România bursa este

confundată în continuare cu un cazino. Dacă investitorii români îşi vor schimba perspectiva, vor începe să gândească pe

termen lung şi vor înţelege că este nevoie de analize bine fundamentate şi de experienţă ca să investeşti la bursă, poate nu vom simţi atât de acut lipsa capitalului strain".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb