EVOLUŢIE SUB AŞTEPTĂRI ÎN ULTIMUL TRIMESTRU DIN 2009: Creşterea economiei zonei euro - aproape zero

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie 2010

Fondul Monetar Internaţional aşteaptă ca zona euro să înregistreze o creştere economică de 1,6% anul acesta.

Fondul Monetar Internaţional aşteaptă ca zona euro să înregistreze o creştere economică de 1,6% anul acesta.

Economia zonei euro aproape a stagnat în ultimul trimestru din 2009, în parte din cauza evoluţiei celei mai mari economii din regiune - Germania.

Produsul Intern Brut al celor 16 ţări din tona euro a crescut cu 0,1% în ultimele trei luni din 2009, faţă de trimestrul al treilea, când a avut o expansiune de 0,4%, potrivit anunţului Biroului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Economiştii estimau o creştere mai mare: +0,3%.

Faţă de ultimul trimestru din 2008, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 2,1%. Pe întregul an 2009, economia regiunii a scăzut cu 4%.

Economia Germaniei a stagnat în trimestrul al patrulea al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, din cauza scăderii investiţiilor şi a consumului în gospodării, conform datelor preliminare ale Institutul Naţional de Statistică. PIB-ul Germaniei crescuse cu 0,7% în trimestrul al treilea al anului trecut şi cu 0,4% în al doilea, după un declin de 3,5% în primele trei luni ale anului. În 2009, Germania a înregistrat cea mai gravă recesiune de după cel de-al doilea Război Mondial, cu o contracţie a PIB-ului de 5% faţă de 2008.

Pe de altă parte, economia Italiei a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru din 2009, însă cea a Franţei a crescut, în mod neaşteptat, cu 0,6%. De precizat că PIB-ul Franţei, a doua economie din zona euro, a înregistrat o scădere de 2,2% pe întregul an 2009, aceasta fiind cea mai gravă recesiune a ţării după cel de-al doilea Război Mondial.

Recesiunea din Grecia se adânceşte

Economia Greciei a scăzut cu 0,8% în ultimul trimestru din 2009, după un declin de 0,5% în trimestrul anterior. Săptămâna trecută, liderii europeni au îndemnat Grecia să-şi ţină sub control deficitul bugetar, aflat la cel mai ridicat nivel din UE (12,7% din PIB, în 2009).

În condiţiile în care guvernele din zona euro elimină treptat programele de stimulare a economiei, iar şomajul se situează la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani (10%), redresarea regiunii dă semne de slăbire. Expansiunea serviciilor şi a producţiei industriale a încetinit în ianuarie, iar încrederea investitorilor a scăzut în februarie pentru prima oară în ultimele şapte luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb