EVOLUŢIE SURPRINZĂTOARE: Preţul ţiţeiului a scăzut cu aproape 10% săptămâna trecută

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 decembrie 2007

Acesta a fost cel mai puternic declin săptămânal din ultimii doi ani şi jumătate

Preţul ţiţeiului brut a încheiat ziua de vineri cu mai puţin de 89 de dolari barilul, înregistrând cel mai puternic declin săptămânal din ultimii doi ani şi jumătate. Evoluţia a fost determinată de temerile legate de faptul că încetinirea creşterii economice va genera reducerea cererii de energie. În plus, ministrul saudit al petrolului a afirmat că livrările de pe piaţa de profil sunt suficiente, declaraţie care a determinat, la rândul său, declinul cotaţiilor.

Preţul ţiţeiului brut cu livrare în luna ianuarie a scăzut cu 2,30 de dolari vineri (2,5%), ajungând la 88,71 de dolari/baril la New York Mercantile Exchange. În cursul sesiunii din ultima zi a lunii noiembrie, cotaţia a coborât chiar până la 88,45 dolari barilul - cea mai mică de după 25 octombrie. Săptămâna trecută, preţul petrolului a scăzut cu 9,7%, acesta fiind cel mai important declin înregistrat din aprilie 2005 până în prezent. Amintim că, la data de 21 noiembrie, la New York a fost înregistrat preţul maxim istoric: 99,29 dolari barilul.

Vineri, la Brent ICE Futures Europe Exchange din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în ianuarie a scăzut cu 1,96 dolari sau 2,2%, la 88,26 dolari/baril (cel mai redus preţ de după 30 octombrie).

Analiştii aşteaptă ca, în aceas­tă săptămână, preţul petrolului să scadă în continuare, poate chiar să ajungă la mai puţin de 85 de dolari pe baril.

Declin şi pe piaţa aurlui

Preţul aurului a scăzut, la rândul său, în ultima zi a săptămânii trecute, în condiţiile aprecierii dolarului şi declinului cotaţiei petrolului. Aurul cu livrare în luna februarie a avut un preţ de 789,1 dolari pe uncie la New York Mercantile Exchange, în scădere cu 13,2 dolari. Analiştii preconizează că volatilitatea de pe piaţa aurului, generată de speculatorii care sperau să vadă un preţ de peste 900 de dolari uncia, a fost depăşită.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb