Fostul ministru elen al finanţelor, Yanis Varoufakis, susţine că duşmănia dintre Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi partea europeană din troica creditorilor Greciei este veche, iar recenta dezvăluire de către Wikileaks a unor convorbiri între jucătorii majori ai FMI sugerează că ne apropiem de ceva care pare "un sfârşit de partidă periculos", potrivit Zero Hedge.
Afirmaţiile sale vin după ce WikiLeaks a publicat sâmbătă un document care pretinde că este transcrierea unei convorbiri telefonice, care ar fi avut loc la 19 martie între Poul Thomsen, şeful departamentului Europa al FMI, şi Delia Velculescu, şefa misiunii FMI în Grecia, în care cei doi par să evoce perspectiva unei posibile intrări a Greciei în incapacitate de plată concomitent cu referendumul din Marea Britanie pe tema ieşirii din UE.
În opinia fostului ministru, încă de la primul program de salvare pe care l-a obţinut Grecia, semnat în mai 2010, FMI "şi-a încălcat directiva principală: obligaţia de a nu finanţa guverne insolvabile".
Ex-ministrul elen susţine că pachetul de austeritate impus de FMI este "inuman" pentru că va distruge mii de mici întreprinderi, va împiedica finanţarea celei mai slabe părţi a societăţii şi va amplifica criza umanitară. Domnia sa spune: "Acest lucru nu este necesar pentru că o creştere sustenabilă este mult mai probabil să se producă în Grecia prin propunerile noastre de a încheia austeritatea şi reforma administraţiei publice. Acestea sunt de preferat în locul atacului celor mai slabe părţi".
Încă de anul trecut, Varoufakis declara că Wolfgang Schäuble, ministrul de finanţe al Germaniei, "arhitectul" acordurilor de salvare semnate de Grecia în 2010 şi 2012, a fost "consecvent tot timpul" în negocieri, iar viziunea sa a fost următoarea: "Nu discut programul, acesta a fost acceptat de guvernul elen anterior şi nu putem permite alegeri în Grecia ca să schimbăm ceva".
Fostul ministru a adăugat: "Atunci am spus aşa: bine, poate ar trebui să nu mai organizăm alegeri în ţările îndatorate. Schäuble nu mi-a răspuns. Singura interpretare pe care o dau viziunii lui este aceasta: «Da, ar fi o idee bună, dar dificil de aplicat. Aşa că, ori semnezi acordul ori ieşi» (n.r. - din zona euro)".
Fostul ministru de finanţe din Grecia a lansat un avertisment clar către poporul grec: "nu contează cine iese în faţă în această dispută - FMI sau UE, cel care va pierde este poporul grec".