Excedent de 15,3 milioane de lei la bugetul consolidat pe ianuarie

C.P.
Macroeconomie / 26 februarie 2010

Execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2010 a înregistrat un excedent estimat de 15,3 milioane lei. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat au fost de 14 miliarde lei, înregistrând un decalaj de -6,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB.

În termeni nominali, impozitul pe profit a crescut cu 16,3% faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce impozitul pe venit s-a micşorat cu 8,0% faţă de aceeaşi perioadă. În cazul impozitelor şi taxelor pe bunuri şi servicii, se observă o creştere a încasărilor din accize de 157,6 milioane lei (+13,2%) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar şi o reducere semnificativă a veniturilor din TVA care a fost influenţată şi de majorarea sumelor restituite de la 511,1 milioane lei în ianuarie 2009 la 980,4 milioane lei în ianuarie 2010.

În termeni comparabili, fără luarea în considerare a sumelor restituite, reducerea încasărilor din TVA a fost de 13,3 % faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat pe luna ianuarie au fost de 14 miliarde lei, înregistrând o creştere de 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 7,9% faţă de luna ianuarie 2009, ca urmare a plăţii facturilor ajunse la scadenţă din anul precedent.

Cheltuielile de personal s-au redus cu 3,2% faţă de luna ianuarie 2009 ca urmare îndeosebi, a celor patru zile de concediu fără plată acordate în luna decembrie 2009 personalului din sectorul bugetar, întrucât drepturile de personal acordate în luna ianuarie sunt aferente lunii decembrie.

Cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 17,7% faţă de cele din aceeaşi lună din anul precedent, cea mai mare creştere (153,7%) înregistrându-se la asigurările pentru şomaj.

Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 9,1% în comparaţie cu luna ianuarie 2009, ca urmare a creşterii valorilor nominale a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri pentru programele de dezvoltare au fost în sumă de 1,3 miliarde lei, reprezentând 9,3% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat pe anul 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb