Bugetul asigurărilor sociale de stat a înregistrat, la jumătatea anului, un excedent de aproximativ 500 de milioane de lei, declară Mariana Câmpeanu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii (CNAP), estimând că, până la sfârşitul anului, acesta ar putea ajunge la un miliard de lei, în condiţiile în care nu vor avea loc evenimente neprevăzute. Astfel, susţine domnia sa, excedentul ar putea acoperi creşterea pensiilor începând cu noiembrie 2008, adică mai devreme cu două luni decât termenul preconizat în acest sens - ianuarie 2009.
Potrivit deciziei guvernului, începând din luna ianuarie sa va majora cu 20% punctul de pensie, de la 30% la 45% din salariul brut pe economie, adică aproximativ 700 de lei.
Daniel Dăianu, profesor de economie, consideră că doamna Câmpeanu ar trebui să ia în considerare faptul că sistemul de pensii nu trebuie privit izolat, ci pe o bază consolidată. "Dacă majorările nu sunt susţinute de productivitate, acestea vor genera probleme în economie, iar creşterile se vor eroda mai târziu, prin inflaţie", consideră domnia sa.
Măsura de devansare cu două luni a majorărilor de pensii poate fi stabilită doar prin hotărâre de guvern, ne-a declarat doamna Câmpeanu. "Dacă guvernul va decide majorarea pensiilor începând cu luna noiembrie, va lua în calcul şi impactul pe care îl va avea asupra economiei această acţiune", susţine domnia sa.
În plus, preşedintele CNAP nu consideră că majorarea pensiilor va reprezenta un element inflaţionist, creşteri de preţuri înregistrându-se în toată lumea.
Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), consideră că, la sfârşitul anului, bugetul asigurărilor sociale de stat va avea deficit, şi nu un excedent de un miliard de lei, întrucât din luna mai a început transferul către pensiile private. "Astfel, excedentul va scădea, ba chiar până la sfârşitul anului va fi pe deficit", susţine Liviu Voinea.
Pe de altă parte, domnia sa a adăugat că un excedent de un miliard de lei nu ar acoperi creşterea pensiilor. "Până acum, suma care revine pensiilor este de nouă miliarde de euro pe an, deci, cei peste 300 de milioane de euro din excedent nu ar acoperi majorările care vor avea loc", susţine domnul Voinea.