Excedentul bugetului de pensii ar putea să se transforme în deficit

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2008

Bugetul asigurărilor sociale de stat a înregistrat, la jumătatea anului, un excedent de aproximativ 500 de milioane de lei, declară Mariana Câmpeanu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii (CNAP), estimând că, până la sfârşitul anului, acesta ar putea ajunge la un miliard de lei, în condiţiile în care nu vor avea loc evenimente neprevăzute. Astfel, susţine domnia sa, excedentul ar putea acoperi creşterea pensiilor începând cu noiembrie 2008, adică mai devreme cu două luni decât termenul preconizat în acest sens - ianuarie 2009.

Potrivit deciziei guvernului, începând din luna ianuarie sa va majora cu 20% punctul de pensie, de la 30% la 45% din salariul brut pe economie, adică aproximativ 700 de lei.

Daniel Dăianu, profesor de economie, consideră că doamna Câmpeanu ar trebui să ia în considerare faptul că sistemul de pensii nu trebuie privit izolat, ci pe o bază consolidată. "Dacă majorările nu sunt sus­ţinute de productivitate, acestea vor genera probleme în economie, iar creşterile se vor eroda mai târziu, prin inflaţie", consideră domnia sa.

Măsura de devansare cu două luni a majorărilor de pensii poate fi stabilită doar prin hotărâre de guvern, ne-a declarat doamna Câmpeanu. "Dacă guvernul va decide majorarea pensiilor începând cu luna noiembrie, va lua în calcul şi impactul pe care îl va avea asupra economiei această acţiune", susţine domnia sa.

În plus, preşedintele CNAP nu consideră că majorarea pensiilor va reprezenta un element inflaţionist, creşteri de preţuri înregistrându-se în toată lumea.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), consideră că, la sfârşitul anului, bugetul asigurărilor sociale de stat va avea deficit, şi nu un excedent de un miliard de lei, întrucât din luna mai a început transferul către pensiile private. "Astfel, excedentul va scădea, ba chiar până la sfârşitul anului va fi pe deficit", susţine Liviu Voinea.

Pe de altă parte, domnia sa a adăugat că un excedent de un miliard de lei nu ar acoperi creşterea pensiilor. "Până acum, suma care revine pensiilor este de nouă miliarde de euro pe an, deci, cei peste 300 de milioane de euro din excedent nu ar acoperi majorările care vor avea loc", susţine domnul Voinea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb