• În februarie 2007, acest indicator a fost de nouă ori mai mare decât în aceeaşi lună din 2006
Excedentul comercial al Chinei a fost, în februarie 2007, de trei ori mai mare decât aşteptau economiştii, situaţie care va supăra, din nou, autorităţile americane, care se plâng de faptul că Beijing-ul ţine în mod artificial yuanul la un nivel scăzut. Excedentul a fost de 23,76 miliarde de dolari, faţă de numai 2,5 miliarde în februarie 2006, potrivit anunţului oficialilor vamali chinezi. Economiştii anticipau numai 7,3 miliarde de dolari. În primele două luni ale lui 2007, surplusul comercial al Chinei a însumat 39,6 miliarde de dolari, de peste trei ori mai mare faţă de perioada similară din 2006. Exporturile Chinei au crescut cu 52% în februarie 2007 (cel mai rapid ritm de creştere de după 1995), în vreme ce importurile au sporit cu numai 13%.
"Excedentul este şocant şi va genera presiuni imense asupra Chinei în sensul lăsării monedei naţionale, yuanul, să se aprecieze mai rapid", a declarat Vincent Chan, analist la "Credit Suisse Group".
Yuanul s-a depreciat cu 0,1% ieri, ajungând la un curs de 7,7520 unităţi/dolar pe piaţa din Shanghai. China limitează fluctuaţia yuanului în raport cu dolarul la 0,3% pe zi (în sus sau în jos).
Guvernatorul băncii centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a promis, ieri, să accelereze liberalizarea sistemului financiar, după cum a recomandat, săptămâna trecută, ministrul american al finanţelor, Henry Paulson. Schimbările ar putea face ca yuanul să fie mai flexibil, iar americanii nu ar fi nevoiţi să aplice sancţiuni comerciale chinezilor.
Parlamentarii din SUA şi industriaşii americani acuză China că ţine la un nivel scăzut valoarea yuanului ca să impulsioneze exporturile. Yuanul a câştigat doar 6,8% în raport cu dolarul după ce China a eliminat rata fixă de schimb, în iulie 2005.
China îşi va restructura pieţele de capital, va elimina controalele asupra dobânzilor bancare şi va acţiona în sensul diminuării participaţiilor la băncile de stat, a afirmat guvernatorul băncii centrale. Acesta a reiterat că instituţia pe care o conduce va permite yuanului, în mod "gradual", să fie mai flexibil.