Excedentul comercial al Chinei a crescut, în mod neaşteptat, cu 4% în iulie 2008, faţă de aceeaşi lună din 2007, la 25,3 miliarde de dolari, ca urmare a sporirii exporturilor. Analiştii anticipau numai 20,25 miliarde de dolari.
Exporturile Chinei au cres-cut cu 26,9% în luna iulie, faţă de o majorare de 17,6% în iunie, însumând 136,7 miliarde de dolari. Importurile Chinei au sporit cu 33,7% în iulie, la 111,4 miliarde de dolari. În iunie, creşterea a fost de 31%.
De amintit că surplusul comercial al Chinei a scăzut în fiecare din trimestrele precedente, în condiţiile în care preţul mărfurilor cumpărate din exterior a majorat valoarea importurilor, iar cererea pentru exporturi a slăbit din cauza problemelor economiei SUA - cea mai mare din lume.
Analiştii sunt de părere că slăbirea din ultima vreme a exporturilor Chinei a fost exagerată.
Moneda Chinei, yuanul, a avut un curs de 6,8615 unităţi/dolar ieri, faţă de 6,8588 la finele săptămânii trecute. În perioada iulie-august, yuanul s-a depreciat cu 0,2% faţă de dolar, după ce, în primul trimestru din 2008 înregistrase o apreciere de 4,2%, respectiv de 2,3% în trimes-trul al doilea.
Pe de altă parte, în perioada aprilie-iunie 2008, expansiunea economică a Chinei a încetinit pentru al patrulea trimestru consecutiv, fiind de numai 10,1%.
Preţurile de producţie - în ascensiune semnificativă
Indicele Preţurilor Producţiei din China a înregistrat, în iulie, cea mai mare creştere din ultimii 12 ani, ajungând la 10% faţă de luna precedentă, conform datelor Biroului Naţional de Statistică.
Creşterea cea mai pronunţată a fost înregistrată de petrol - 41,2%, faţă de 5,3% în iunie.
Indicele, care măsoară preţurile primite de producători la ieşirea din fabrică a produselor, s-a majorat cu 8% în primele şapte luni ale anului curent, faţă de 7,6% în perioada similară a anului trecut.
În ceea ce priveşte preţurile de achiziţie a materiilor prime, combustibil şi electricitate, creşterea a fost de 15,4%, comparativ cu 13,5% în iunie.
Analiştii cred că aceste creşteri au fost generate de sporirea cererii de resurse şi de scumpirea materiilor prime.