Excedentul comercial al Chinei - la un nou record

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 august 2006

China a înregistrat, în luna iulie, un nou record în ceea ce priveşte excedentul comercial, situaţie care se perpetuează de trei luni de zile. Drept urmare se amplifică presiunile asupra guvernului de la Beijing în vederea aprecierii mai rapide a monedei naţionale (yuanul).

Excedentul comercial al Chinei a însumat 14,6 miliarde de dolari în iulie 2006, comparativ cu 14,5 miliarde de dolari în iunie 2006, conform autorităţilor vamale de la Beijing. Analiştii aşteptau doar 14,3 miliarde de dolari.

"Excedentul comercial ridicat al Chinei, respectiv creşterea continuă a acestuia confirmă previziunile noastre potrivit cărora yuanul este puternic subevaluat", afirmă Liang Hong, economist la "Goldman Sachs Group" Inc., sucursala din Hong Kong.

Exporturile Chinei au sporit cu 22,6% luna trecută, la 80,34 miliarde de dolari, în vreme ce importurile au crescut cu 19,7%, la 65,72 miliarde de dolari. Guvernul chinez a promis să stopeze creşterea surplusului comercial, care alimentează ţara cu numerar cheltuit pe ridicarea de fabrici şi locuinţe de care China s-ar putea lipsi.

În primele şapte luni din 2006, surplusul comercial al Chinei a ajuns la 76 miliarde de dolari, mai mare cu 51% faţă de aceeaşi perioadă din 2005. Specialiştii băncii elveţiene UBS estimează că, în 2006, excedentul comercial al Chinei va ajunge la 138,4 miliarde de dolari, după ce în 2005 a atins 102 miliarde - de trei ori mai mult faţă de anul anterior. Alţi experţi consideră că excedentul poate să ajungă chiar la 146 miliarde de dolari în 2006.

Oficialii băncii centrale din China au declarat, în această săptămână, că guvernul va lua măsuri pentru majorarea importurilor, va abandona controlul ieşirilor de capital şi va face yuanul mai flexibil, în vederea reducerii diferenţei dintre sumele care intră şi cele care ies din ţară.

Banca centrală a stabilit o rată de schimb de 7,9688 yuani/dolar la data de 10 august, un nivel maxim istoric. De la momentul la care autorităţile chineze au renunţat la rata fixă de schimb (iulie 2005), moneda locală s-a apreciat cu numai 1,7% în raport cu cea americană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb