Excedentul comercial al Chinei, la un nou record

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iulie 2006

14,5 miliarde de dolari în iunie 2006, 61,5 miliarde de dolari în prima jumătate a anului

Exporturile Chinei au crescut cu peste 23% în iunie

Excedentul comercial al Chinei a înregistrat un nou nivel record luna trecută, însumând 14,5 miliarde de dolari, faţă de 13 miliarde în mai, datorită creşterii exporturilor. Astfel, se amplifică presiunile asupra autorităţilor de la Beijing în sensul permiterii aprecierii monedei naţionale. Oficialii SUA cer chiar sancţionarea oficialilor chinezi pentru că menţin în mod artificial rata de schimb yuan/dolar la un nivel scăzut.

Cifrele publicate ieri de Minis-terul chinez al Comerţului privind excedentul depăşesc estimările analiştilor, respectiv 12,8 miliarde de dolari.

"Raportul publicat astăzi (ieri - n.r.) subliniază temerile noastre privind economia Chinei şi vin, de asemenea, în sprijinul solicitărilor pe care le-am adresat pentru reducerea excedentului comercial", afirmă Qing Wang, economist la "Bank of America Corp".

În prima jumătate a anului în curs, surplusul comercial al Chinei a atins 61,5 miliarde de dolari, cu 55% mai mult comparativ cu perioada similară din 2005. Exporturile au cres-cut cu 23,3% în iunie 2006 faţă de aceeaşi lună din 2005, ajungând la 81,3 miliarde de dolari. Importurile au sporit cu 18,9% în iunie anul acesta, până la 66,8 miliarde de dolari. Banii care au ajuns în China prin exporturi sunt îndreptaţi către proiecte investiţionale, ceea ce ameninţă inflaţia şi face ca preţurile materiilor prime să crească până la niveluri record.

Amintim că excedentul comercial al Chinei s-a triplat în 2005, când a însumat recordul de 102 miliarde de dolari. Specialiştii sunt de părere că, şi în acest an, excedentul va depăşi cu mult 100 de miliarde de dolari, în condiţiile în care companiile străine îşi ridică fabrici de export în China. Analiştii anticipează, pentru anul curent, un excedent comercial de 180 de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, surplusul comercial al Chinei a generat majorarea rezervelor valutare ale acestui stat, care s-au dublat în ultimii doi ani fiscali, încheiaţi în martie 2006. Aces-te rezerve totalizează 875 miliarde de dolari, depăşindu-le pe cele ale Japoniei, care, odinioară, deţineau prima poziţie în clasamentul de profil.

Moneda Chinei, yuanul, a cîştigat doar 1,5% în raport cu dolarul de la momentul la care autorităţile de la Beijing au decis să reevalueze rata de schimb (iulie 2005).

"Exporturile solide ale Chinei au fost impulsionate de cererea puternică din exterior, de externalizarea masivă a producţiei multinaţionalelor către China şi de o monedă naţională relativ stabilă", conchid specialiştii companiei de consultanţă "Lehman Brothers".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb