Excelenţa în medicină, susţinută financiar de către stat

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 14 mai 2014

Ioan Groza (consilier al ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică), Ionel Sinescu (academician, rectorul UMF Carol Davila), Laurenţiu Popescu (academician, director general al Institutului Victor Babeş), Sorin Oprescu (primar general al Capitalei).

Ioan Groza (consilier al ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică), Ionel Sinescu (academician, rectorul UMF Carol Davila), Laurenţiu Popescu (academician, director general al Institutului Victor Babeş), Sorin Oprescu (primar general al Capitalei).

Cercetarea ştiinţifică autohtonă continuă să surprindă prin realizările sale de primă mână, în ciuda tuturor piedicilor, marea majoritate de ordin material. În domeniul medicinei, descoperirea Telocitelor poate fi considerată un eveniment de importanţă majoră.

Telocitele sunt celule din organismul uman descoperite de academicianul Laurenţiu M. Popescu, considerate "cheia regenerării inimii", ce au produs o adevărată revoluţie pe acest palier în cercetarea medicală. Trebuie precizat din start că descoperirea unui nou tip de celulă este un eveniment rar, care are loc la un interval de 30 - 40 de ani în cel mai bun caz. După mai mulţi ani de studii intense, alături de mari cercetători ai lumii din Germania, China, Italia, Belgia , Polonia şi SUA se poate vorbi de rezultate concrete: Telocitele pot participa decisiv la regenerarea hepatică, în plus au fost găsite Telocite şi în valvele cardiace, un fapt foarte important pentru producerea valvelor cardiace artificiale. Aşa stând lucrurile, e firesc că statul a decis să sprijine direct cercetările în cadrul unui proiect de mare anvergură, denumit "Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babeş pentru cercetare avansată în medicina celulară şi moleculară", care se va derula pe o perioadă de 18 luni şi a cărui valoare este de peste 43 de milioane de lei. Proiectul este finanţat din fonduri structurale prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice". Un alt proiect important, aflat în derulare, în valoare de peste 13 milioane de lei, este legat de dezvoltarea resurselor umane, pentru cercetarea în domeniile sănătate şi biotehnologii. Cele mai recente descoperiri referitoare la Teleocite au fost prezentate în Amfiteatrul Institutului Naţional de Patologie "Victor Babeş", la eveniment fiind prezenţi Laurenţiu M. Popescu, academician - director general al Institutului Victor Babeş, Ionel Sinescu, academician - rectorul UMF Carol Davila, Ioan Groza, consilier al Ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică şi Primarul General al Capitalei, medicul Sorin Oprescu.

Academicianul Laurenţiu M. Popescu a vorbit pe larg despre Telocite, un adevărat motiv de mândrie pentru cercetarea ştiinţifică autohtonă: "Am putea spune că, în ultima perioadă, cel mai important pas făcut în studiul Telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman şi rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat. Am demonstrat că Telocitele, pe lângă stimularea celulelor stem, participă la vindecarea muşchiului cardiac după infarct creând noi mici vase de sânge, capilare. Mai mult, au fost găsite Telocite şi în valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru «industria» de producere a valvelor cardiace. Pe lângă cooperarea internaţională directă, cercetarea Telocitelor a primit recent un sprijin real din partea Ministerului Cercetării, printr-un amplu proiect de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii Institutului Victor Babeş, fapt ce deschide noi perspective atât pentru studiul Telocitelor, cât şi pentru alte domenii ale cercetării medicale".

Pentru prodigioasa activitate, academicianul Laurenţiu M. Popescu a fost distins cu prestigiosul premiu "Magnolia de Aur", acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai şi cu "Medalia de Aur", un adevărat Nobel pentru cardiologie, din partea Academiei Internaţionale de Cercetări Cardiovasculare, cu sediul în SUA.

Ancorat puternic în viaţa de zi cu zi, medicul Sorin Oprescu, actualmente Primar General al Capitalei, a ţinut să vorbească şi despre problemele mai puţin plăcute cu care se confruntă medicina autohtonă: "Avem un pic de speranţă pentru susţinerea cercetării. Cred că pentru prima dată de la momentul 1989 e cazul să ne aplecăm asupra condiţiei medicului. Trebuie privit cu seriozitate acest lucru, pentru că totul se poate transforma într-o adevărată nebunie. Din 2006 observ că a început o apăsare şi o denigrare pe toate canalele posibile, habar nu am, totul a fost o comandă sau nu. Pentru noi ideea unora e clară < sculaţi-vă voi să ne aşezăm noi >. Trebuie spus că sunt mulţi tineri care îşi sacrifică orele şi zilele şi constată că poziţia medicului a ajuns la noi în ţară la un nivel suburban. Mulţi au migrat economic şi acum sunt afară. Îi respect pe cei care au ales să rămână aici şi care încearcă să refacă din cioburi un sistem care cândva funcţiona. Totuşi, e bine că mai vedem şi proiecte care sunt finanţate şi sunt puse pe picioare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb