Biroul Politic Central al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) a decis în cadrul şedinţei de ieri, 26 iunie, excluderea din partid a deputatului Remus Borza, ca urmare a încălcării de către acesta a deciziilor adoptate de forurile statutare ale partidului, potrivit unui comunicat ALDE.
Ulterior, Remus Borza a scris: "Am luat act de decizia Biroului Politic Executiv de excludere a subsemnatului din ALDE. Primesc această hotărâre cu regret şi îngrijorare. Nu în ceea ce mă priveşte, ci în ceea ce priveşte viitorul acestei construcţii politice, ALDE.
Este descalificant şi dezonorant pentru un partid ce se pretinde liberal să sancţioneze delictul de opinie cu excluderea, marginalizarea şi ostracizarea celor care nu respectă «disciplina de partid»,celor care nu se supun necondiţionat conducătorului mult iubit, celor care refuză să facă parte din cooperativă. Dacă domnul Călin Popescu Tăriceanu va continua să excludă din partid, în medie, câte un parlamentar indezirabil pe lună, în curând va rămâne singur să stingă lumina la ALDE.
Pe 21 iunie am votat pentru stabilitate socială şi responsabilitate politică. Alţi colegi au înţeles să dea satisfacţie unor leaderi răniţi în orgoliu propriu de emanciparea, percepţia publică şi evoluţia unui premier care începea să devină o ameninţare pentru sforarii partidelor care l-au propulsat. Evident, există multă laşitate în politica românească, multe coninvenţe şi complicităţi de tip mafiot, vulnerabilităţi şi nevoi pe care cei ce se consideră atotştiutori şi atotputernici se pricep atât de bine să le exploateze. Eu nu înţeleg să fiu sluga nimănui, cu atât mai puţin a unui preşedinte de partid. Eu am un singur stăpân - Poporul Român. Asta trebuie să înţeleagă toţi parlamentarii, prin raportare la art.69 din Constituţie, că noi suntem în serviciul poporului şi nu în serviciul conducătorilor. Printr-o astfel de conduită vom reda încrederea, prestigiul şi onoarea instituţiei fundamentale a unei naţiuni, Parlamentul.
Există un deficit de democraţie la toate partidele tradiţionale româneşti, tendinţe autocrate la toţi conducătorii, demagogie, populism şi clientelism politic în exces. Probabil n-au învăţat nimic din lecţia franceză, după cum n-au învăţat nimic nici din episodul «Colectiv». Românii au nevoie de o clasă politică onestă, naţională, asumată şi vizionară, care să reformeze statul, instituţiile şi marile sisteme publice, fie că vorbim de administraţie, învăţământ, sănătate etc. O clasă politică care să dea dovadă de pragmatism şi eficienţă în lupta cu birocraţia, corupţia, evaziunea fiscală şi excluziunea socială.
Am demonstrat că există viaţă şi după insolvenţă. Va exista viaţă politică, în ceea ce mă priveşte, şi după ALDE. Eu sunt un om muncitor, tenace şi perseverent în a cultiva şi implementa nişte principii şi valori pe care s-a clădit însăşi naţiunea română: onoare, demnitate, muncă, dreptate şi curaj. Eu de abia am intrat în politică. Alţii ar trebui să iasă. Cei care au contaminat şi otrăvit, de mai bine de 20 de ani, societatea şi clasa poltica românească. La un moment dat voi ieşi şi eu. Dar doar atunci când îmi voi fi realizat obiectivul politic - o Românie civilizată,europeană şi prosperă".
În replică, ALDE a transmis că Remus Borza a fost exclus ca urmare a încălcării deciziei forurilor statutare, luată democratic în interiorul ALDE, nu pentru "delict de opinie".
ALDE a precizat: "Deputatul Remus Borza nu a fost sancţionat pentru «delict de opinie», aşa cum a afirmat acesta în spaţiul public, ci pentru nerespectarea unei decizii rezultată din votul democratic din forurile de conducere ale ALDE, la care şi domnia sa a participat. Opiniile exprimate în cadrul reuniunilor acestor foruri sunt luate în calcul, însă ceea ce contează este opinia majorităţii. Opiniile membrilor ALDE sunt liber exprimate, dar deciziile se iau în urma dezbaterilor cu votul majorităţii. Deciziile adoptate sunt respectate de către toţi membrii partidului, indiferent de calitatea sau funcţia pe care o au. Aşa funcţionează orice partid democratic.
ALDE i-a acordat încredere lui Remus Borza căruia i-a dat posibilitatea să candideze la alegerile parlamentare pe un loc eligibil, iar apoi l-a ales în funcţia de preşedinte al Comisiei de Mediu, din Camera Deputaţilor.
Din păcate, domnul Remus Borza a ales să înşele încrederea pe care colegii i-au arătat-o preferând să-şi negocieze o poziţie de ministru al Energiei într-un ipotetic Guvern Grindeanu 2".
Într-un interviu acordat ziarului BURSA, Remus Borza spunea: "Toată lumea îmi spune că am fost un prost când am intrat în politică, iar cu fiecare zi care trece tind să le dau dreptate. Bunica are o vorbă: «intri în troaca cu hâlbe, te mănâncă porcii». Asta e politica românească - o troacă cu hâlbe. Dar am fost conştient de aceste lucruri de la început şi mi le-am asumat".
Avocatul afirma că trebuie profesionalizată clasa politică, corpul demnitarilor: "Clasa politică nu e nici mai bună, nici mai rea decât însăşi societatea românească. Această elită nu reprezintă decât imaginea în oglindă a unei naţiuni cu rele şi cu bune, în ceea ce ne priveşte mai mult cu rele decât cu bune, exprimă o stare de spirit, un mental colectiv şi o anumită atitudine publică".
1. nu e frumos
(mesaj trimis de giga în data de 27.06.2017, 13:14)
Cum adica , borza? Partidul te-a adapostit , te-a hranit si ti-a oferit un fotoliu de parlamentar iar tu , dupa ce te-ai vazut cu sacii in caruta , te-ai intors impotriva partidului? Dupa ce te-ai vazut pe statele de plata ale Parlamentului ai descoperit ca de fapt esti independent? Nu e frumos , borza! Daca mai ai un pic de onoare , ar trebui sa demisionezi imediat din Parlament!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 17:07)
Te-au vrut sluga prea plecata si n-au reusit!
Cred ca ai gresit incurcandu-te cu un partid de trei parale ...
3. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 27.06.2017, 17:14)
Domnule draga, ar fi trebuit sa stiti ca fiecare parlamentar voteaza dupa propria constiinta doar atunci când asta ii convine partidului, dar ca in rest, tot când ii convine partidului, fiecare trebuie sa respecte disciplina de partid, adica sa voteze cum vrea puterea din partid. Da, cred ca stiati asta, dar totusi ati preferat sa va asociati cu persoane de genul celor care conduc partidele din Romania.
Din mafie se iese unori mai greu decat se intra.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Redactia în data de 27.06.2017, 22:16)
[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]