Exclusiv: Planul Guvernului pentru salvarea huilei de datorii

ALINA TOMA VEREHA, CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 17 iunie 2010

Minerii vor fi preluaţi de către "Hidroenergetica".

Minerii vor fi preluaţi de către "Hidroenergetica".

Întâi insolvenţa, apoi preluarea "Companiei Energetice a Huilei" pentru 150 milioane de euro

Planul Guvernului de res-tructurare a producţiei noastre de energie presupune integrarea "Companiei Naţionale a Huilei" (CNH) în "Hidroenergetica", alături de "Hidroelectrica" şi centralele termoelectrice de la Paroşeni şi Deva. La finalul planului, CNH ar scăpa de datorii către stat în valoare de circa un miliard de euro.

Surse guvernamentale susţin că planul pentru salvarea huilei de aces-te datorii este insolvenţa. Dar, procesul presupune o operaţiune juridică destul de complicată. Potrivit aceloraşi surse, înainte de solicitarea intrării în insolvenţă, CNH îşi va fi plătit toate datoriile către furnizori. După intrarea în insolvenţă, "Hidroenergetica" va cumpăra activele CHN cu circa 150 milioane de euro, mai afirmă sursele noastre. Astfel, minele funcţionale şi personalul actual vor intra în viitorul campion energetic, iar bugetul de stat se mai alege cu ceva de pe urma huilei, cel mai mare datornic al său. Actuala societate CNH va intra în faliment, dar ca o carcasă.

"Hidroenergetica" nu ar fi putut prelua, altfel, CNH, decât fără aceste datorii, care nu mai pot fi şterse pentru că o astfel de măsură nu este permisă de către Comisia Europeană.

Constantin Jujan, directorul general al companiei miniere, susţine, însă, că nu este nimic hotărât: "Minis-terul Economiei şi Guvernul nu au decis modalitatea de integrare a CNH în < Hidroenergetica >. Oricum, situaţia va trebui clarificată în lunile următoare pentru că CNH trebuie să se integreze în < Hidroenergetica > până la finele anului".

Totuşi statul, prin Ministerul Economiei, se grăbeşte să clarifice situaţia CNH. Potrivit unei hotărâri AGA publicate în Monitorul Oficial, reprezentanţii ministerului atrag atenţia că situaţia economico-financiară a companiei (datorii mari pe termen scurt) arată existenţa unei iminente stări de insolvenţă.

În hotărârea AGA se mai arată că orice persoană interesată poate să ceară în instanţă dizolvarea companiei având în vedere că activul net al companiei la data de 31 decembrie 2009 este mai mic decât jumătate din valoarea capitalului social subscris.

Astfel că reprezentanţii Ministerului Economiei în AGA CNH au solicitat Consiliului de Administraţie şi conducerii executive prezentarea unor explicaţii detaliate privind pierderile înregistrate de companie şi a cauzelor care au condus la majorarea lor în 2009, a unui plan de analiză şi de măsuri pentru restructurare şi recuperarea acestor pierderi.

Întrebat cum comentează aceste decizii ale acţionarilor, Constantin Jujan ne-a declarat: "Activul net este mai mic decât capitalul. Astfel că există premisele ca statul - proprietarul CNH, să ceară insolvenţa. Dar această situaţie nu este specifică numai anului 2009, ci ultimilor ani şi a fost generată de datoriile istorice ale societăţii care au urcat la un miliard de euro anul acesta, din cauza dobânzilor şi penalităţilor. Pierderile din exploatare sunt mici pentru că am aplicat programe de restructurare a costurilor şi personalului. După cum ştiţi, CNH este de mult timp în administrare specială, iar statul nu a considerat, până acum, că este oportun să ceară insolvenţa".

Domnia sa susţine că, la această dată, nici furnizorii şi contractorii CNH nu au motive să ceară insolvenţa companiei.

Potrivit lui Jujan, CNH îşi plăteşte regulat toate datoriile către terţi: "În prezent, datoriile comerciale ale CNH se ridică la circa 50 milioane de lei. Nu cred că aţi auzit de vreo companie privată care să dea faliment din cauza noastră".

Directorul general al CNH ne-a mai menţionat că, în urmă cu aproximativ o lună, parlamentarii au adoptat o lege privind scutirea la plată a penalităţilor aferente datoriilor unor societăţi printre care şi CNH.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. si business planul care e? cati oameni vor fi dati afara? cred ca e o alta manevra a unor baieti destepti din piata care vor sa mai faca niste bani

    Alo, gramtica!! Unde ati facut scoala? Cititi si voi fraza a treia sa va lamuriti !

    1. spune ca ii preia pe toti

      dar ideea e cum se gandesc sa nu mai faca iar datorii? si aproao, care gramtica? 

      bine cera ai facut tu scoala multa si mananci litere precum altceva

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb