EXCLUSIVITATE: ŞOC ŞI GROAZĂ PE PIAŢA DE CAPITAL Şefului IFC România i-au fost furate acţiuni de 200.000 de euro

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 septembrie 2013

Şefului IFC România i-au fost furate acţiuni de 200.000 de euro

Şeful misiunii IFC în România, Ana Maria Mihăescu, a fost recent victima unui furt de acţiuni în valoare de peste 200.000 de euro, pe piaţa noastră de capital, iar cazul este deja la Tribunalul Sibiu.

IFC este divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

Faptul că frauda a fost posibilă tocmai în contul unei oficialităţi atât de importante sugerează că pe piaţa noastră de capital orice se poate întâmpla şi că scandalul Cristian Sima şi acuzaţiile de fraudă de la Carpatica Invest, de anul trecut, nu au speriat pe nimeni. Absolut normal, din moment ce nimeni nu este responsabil pentru nimic, niciodată, de la brokeri până la Bursa de Valori, Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Poliţie.

Ana Maria Mihăescu a fost păgubită cu peste 900.000 lei (200.000 de euro) de către opt persoane, care au folosit un act de identitate fals ca să tranzacţioneze acţiuni la companii listate pe care domnia sa le deţinea şi să îi ridice din cont banii rezultaţi.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, de la finele lunii iulie, inculpaţii Livia Galea, Bogdan Belu Koteleş, Nicolae Paul Macovei, Aron Hanţiu, Mihai Corcoveanu, Dorel Ioniţă, Ştefan Adrian Fleşer şi Ioan Pungilă au reuşit "din februarie până în aprilie 2013, să inducă în eroare reprezentanţii societăţii de brokeraj, Actinvest SA din Braşov, pe care i-au determinat, folosind o carte de identitate falsă, să tranzacţioneze la bursă acţiunile deţinute de partea vătămată M.A.M. (n.r. Ana Maria Mihăescu), cauzându-i un prejudiciu de peste 900.000 lei, bani ridicaţi de inculpaţi din centrul bancar anume deschis pentru aceasta la Raiffeisen Bank".

Procurorii nu au precizat de unde aveau hoţii informaţii legate de portofoliul şefului IFC. Pentru tranzacţionarea acţiunilor este nevoie ca acestea să fie mutate de la Depozitarul Central la broker.

Cazul se află pe rolul Tribunalului Sibiu, unde a avut loc, ieri, un nou termen de judecată, în urma căruia instanţa a formulat o amânare pentru începutul lunii viitoare.

Tot în această săptămână, Tribunalul Sibiu a hotărât menţinerea măsurii de arest preventiv pentru trei dintre inculpaţi, respectiv Nicolae Paul Macovei, Daniel Ioniţă şi Mihai Corcoveanu.

Ana Maria Mihăescu nu a putut fi contactată pentru declaraţii, în timp ce reprezentanţii Actinvest au refuzat să facă vreun comentariu cu privire la acest caz.

Actinvest ocupa poziţia a noua în clasamentul intermediarilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la sfârşitul lunii trecute, cu tranzacţii în valoare de 401,467 milioane lei, reprezentând 2,82% din totalul tranzacţiilor. În august, societatea a intermediat tranzacţii de 75,194 milioane lei, situându-se pe locul şase.

Acţionarul majoritar al Actinvest este compania americană Old Court Europe, care deţine 72% din capitalul social. Alecsandru Redeş controlează 11,4% din capital, restul fiind deţinut de 54 de asociaţi tip listă, 19 persoane juridice şi 35 persoane fizice.

Compania a intermediat, de-a lungul timpului, mai multe oferte publice de vânzare secundară a acţiunilor deţinute de SIF Transilvania (SIF3) la diverse companii, precum şi tranzacţii cu titluri SIF3 ale unor persoane iniţiate.

Ana Maria Mihăescu se află la conducerea IFC din anul 1998. Din 2007, se ocupă şi de Moldova, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, iar de curând şi de ţările baltice.

În anii '90 a dezvoltat reţeaua de bănci corespondente a BRD, apoi departamentul de asigurări internaţionale al Eximbank, iar în 1994 s-a alăturat Băncii Mondiale ca specialist pe programul de modernizare a sectorului financiar din ţara noastră. Lucrează la biroul local al IFC din 1997, unde a venit după încă un mandat la Eximbank.

ASF a amendat patru reprezentanţi Actinvest pentru neatenţie

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) i-a amendat pe Daniela Carmen Boariu, directorul general al Activest, Adriana Speriatu, reprezentant al Departamentului de Control Intern al companiei, Claudiu Adrian Pocorea şi Adrian Diaconescu, agenţi pentru servicii de intermediere financiară în cadrul său, cu 15.000 lei (în cazul primelor două), 12.000 lei şi, respectiv 10.000 lei, pentru că nu au acordat atenţia necesară tranzacţiilor derulate.

Având în vedere că încă din prima zi a relaţiei contractuale a Actinvest cu clientul, acesta a emis un număr semnificativ de ordine de tranzacţionare acţiuni (doar de vânzare) realizând tranzacţii cu cantităţi de acţiuni neobişnuit de mari, a căror valoare de piaţă cumulată depăşea 900.000 lei, faptul că respectivul client a solicitat retragerea sumelor de bani, rezultate din vânzarea acţiunilor, imediat ce acestea erau disponibile în contul său la intermediar, că extrasul de cont bancar prezentat de către client pentru a fi utilizat în relaţia cu intermediarul, arăta un cont nou deschis, ASF a constatat că societatea a deţinut elemente suficiente în baza cărora să considere că tranzacţiile realizate de către respectivul client sunt neobişnuit de mari şi nu se circumscriu tipologiei obişnuite unui astfel de client, se arată în motivarea sancţiunii. "În baza acestor elemente, societatea trebuia să acorde o atenţie deosebită operaţiunilor realizate de acest client, fapt ce nu a fost realizat", potrivit documentului.

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Ce e asta ? "centrul bancar anume deschis pentru aceasta la Raiffeisen Bank".

    Specialisti a la Daianu .

    Sa vedem comunicatul ASF ! 

    cum au transferat actiunile ? eu stiu ca ai nevoie de extras de cons si extras de portofoliu de la firma de brokeraj prin care au fost cumparate pentru a transfera actiunile

    ceva nu se leaga

    cred ca o bresa este si in sistemul bancar, daca au putut face cont pe numele acelei persoane si sa ridice banii 

    1. SE FACE...si la brdoradea STIU ca deschide cineva pe riscuri

      daca actiunile sunt la alt SSIF nu se poate face transferul la depozitar fara acordul titularului

      deci, un al SSIF nu poate transfera actiunile,\

    ce titlu e asta ? soc si Groaza pe piata de capital ? e nepotrivit

    cazul este unul izolat  

    ia vedeti cate se intampla la banci, cate fraude se intampla, la fel in strainatate cu carduri, etc 

    cazurile Sima si Carpatica sunt si ele neclare

    nu se stie daca e vorba de frauda sau de pierderi din tranzactii cu actiuni 

    Stii cineva ceva despre cazul SIMA,la zi??E vreun dosar pe rol,pacalitii sunt organizati precum cei de la FNI? Multumesc anticipat!

    1. Si eu sunt un pacalit...chiar nu stie nimeni ceva in legatura cu acest excroc international care traieste bine merci in Elvetia pe banii nostrii?!!

      Intreaba-l pe pacaliciul (pardon, pacalitul) Make. 

      Tot pe Make. 

    S-au pus detalii pe site-ul cnvm !

    1. Detalii cu privire la ce anume?

    SSIF ul a gresit

    S.S.I.F. Actinvest S.A. a acceptat încheierea unui contract de intermediere, deschiderea unui cont de tranzacționare si realizarea de operațiuni de transfer și vânzare a instrumentelor financiare de ținute și gestionare a fondurilor bănești, în relația cu un client al societății, fără a realiza identificarea clientului, acționând în relația cu acesta ca într-o relație cu un client la distanță, însă fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute la art. 167 – 169 din Regulamentul C.N.V.M. nr. 2/2006 și la art. 15 alin (1) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 5/2008. Se constată astfel nerespectarea prevederilor art. 167 – 169 din Regulamentul C.N.V.M. nr. 32/2006 și ale art. 15 alin (1) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 5/2008. 

    2.Având în vedere: 

    -faptul că încă din prima zi a relației contractuale a S.S.I.F. Actinvest S.A. cu un client al societății, acesta a emis un număr semnificativ de ordine de tranzacționare acțiuni (doar devânzare) realizând tranzacții cu cantități de acțiuni neobișnuit de mari, a căror valoare de piață cumulată depășea 900.000 lei. 

    -faptul că respectivul client a solicitat retragerea sumelor de bani, rezultate din vânzarea acțiunilor, imediat ce acestea erau disponibile în contul său la intermediar; 

    - faptul că extrasul de cont bancar prezentat de către client pentru a fi utilizat în relatia cu intermediarul, arăta un cont nou deschis, se constată faptul că S.S.I.F. Actinvest S.A. a deținut elemente suficiente în baza cărora să considere că 

    tranzacțiile realizate de către respectivul client sunt neobişnuit de mari și nu se circumscriu tipologiei obişnuite unui astfel de client. În baza acestor elemente, societatea trebuia să acorde o atenţie deosebită operațiu nilor realizate de acest client, fapt ce nu a fost realizat.

    Astfel se constată că S.S.I.F. Actinve 

    1. Unde sunt informatiile?

      Scuze am dat un copy-paste a la Ponta fara sa verific asezarea in pagina !

      La sanctiuni pe cnvmr.ro

      Rog moderatorul sa stearga sau sa actualizeze forma informatiei.

      Theraflu si ASF sunt de pe alta planeta. Deci daca vindea actiunile intr-o saptamana in loc de o zi totul era in ordine, nu?

      Toate mentiunile de la "punctul2,avand in vedere " sunt niste tampenii. Brokerul nu il intreaba pe client de ce vinde, el trebuie sa executecat mai repede si mai bine ordinul. Fiind tranzactii mai mari de 15000 de euro poate trebuiau raportate la spalarea banilor ceea ce trebuia sa faca si banca cand a primit sumele. Retragerea sumelor este ceva normal ca doar nu erau sa tina banii si sa intrebe CNVM de ce nu a virat mai repede banii clientului sau ca sa folosit SSIF de banii clientului. Faptul ca sia deschis un cont nou nu este nimic suspect din contra arata ca informatiile sunt la zi.

      In baza la ce documente sau transferat actiunile de la depozitar ? 

      In baza la ce documente sau inregistrat actiunile la Broker ? 

      Ordinele de vanzare erau O.K. ? 

      Cererea de deschidere a contului a fost completata ? 

      Contul a fost deschis ok in registrul BVB fiind vorba de o persoana relevanta ? A fost raportata deschiderea contului si tranzactiile la CNVM fiind un cont staff ? 

      CNVM parca acorda mai multa atentie unui cuponar ! 

      Aceste sanctiuni parca acopera altceva.

      O sa ajungi prim ministru! (sau prim sinistru!.) 

    va luati dupa presa mondena cu titluri apocalitpice ?

    1. Daca tie ti s-ar fura actiuni de 900.000 de lei, nu ai fi socat si ingrozit????

      nu vezi cate se intampla in lumea asta, cate necazuri ?

      a pierde niste bani la bursa sau in afaceri, ti se pare socant sau groaznic ? 

      presa a ajuns sa puna titlul cu socant si groaznic sau horror si cand ploua toamna sau ninge iarna  

      va fi un p[roces, probabil doamna isi va recupera banii, etc

      ce sa mai zica cei din Galati care au ramas fara case la inundatii, si alte cazuri mult mai grave 

      e vorba de furt, nu pierdere; stiti sa faci diferenta??

      Ce sa mai zica Make, la ce ni-a facut Sima..... 

    Cam au fost tinute sub pres de ASF !

    Maine ce citim ?

    Sefului FMI din Romania i sau furat actiuni de 2.000.000 din contul unui broker sau lui Adrian Nastase i sau furat actiunile de la Dracula Park ! 

    1. s-au i s-au furat...ouale !!

      Sau asa.

    Saracuta; haideti sa nu o plangem pe doamna; mai "rezolva" ceva in contul FMI si din comision isi reface pierderile suferite. Altii sunt cei oropsiti. 

    1. Aceasta persoana trebuia sa figureze pe o lista scurta cu persoanele initiate doar este sotia fostului presedinte SIF4. Ca s-au furat s-au furat dar de la cine? Cum a facut aceste actiuni si nu cumva erau ale sotului? asa cantitate de actiuni si sa le tii la depozitar este cam dubios. Tinute la un SSIF erau mai in siguranta.

      Cucoana a finantat crearea retelei BRD in tarile emergente pt. ca aceasta sa fie cumparata de SocGen. Ca lumea, le-a creat cateva active bune pe banii IFC!Se vede ca actionarii de acolo isi cam iau partea leului din fondurile acordate.Trecand peste asta:

      1) intermediarul trimite banii in contul deschis ORIGINAL DIN CONTRACT orice modificare a lui aduce un act ADITIONAL inainte de a se face vreo operatie.

      2. Ce include "relatia unui client la distanta" in acst caz? fax, e-mail,program informatic?telefon....in oricare caz brokerul desemnat trebuia sa-si dea seama de fals.Iar de retras banii macovei asta mi se pare ca e un asa zis carder...deci puteau sa-i dea atacul direct la contul ei. 

    ma asteptam sa apara inca un articol sub titulatura ŞOC ŞI GROAZĂ PE PIAŢA DE CAPITAL: ASF da niste sanctiuni aberante in cazul furtului pe actiuni pentru niste motice demne de Sherlock Holmes. De asemenea inca mai astept un articol ŞOC ŞI GROAZĂ PE PIAŢA DE CAPITAL: Siminel si Broadhurst au inselat actionarii minoritari ai mai multor societati comerciale (10-20 societati). Inca mai astept un articol ŞOC ŞI GROAZĂ PE PIAŢA DE CAPITAL: Chelu fura patrimoniile societatilor comerciale pe care a pus laba. In schimb dvs scrieti un articol ŞOC ŞI GROAZĂ PE PIAŢA DE CAPITAL: sotiei hotului de la sif muntenia i s-au furat actiunile.

    1. Daca aveti informatii si dovezi despre toate aceste subiecte, nu ezitati sa contactati redactia ziarului BURSA (redactia@bursa.ro). Va asteptam!

      Ca din cate vad, articolele sunt partinitoare. Pe care parte.....

    Saraca doamna! CE FATA BLAJINA ARE. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb