EXCLUSIVITATE / WILLY FAUTRE, "HUMAN RIGHTS WITHOUT FRONTIERS": "Ordonanţa pentru graţiere şi amnistie, îngrijorătoare"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Politică / 26 ianuarie 2017

"Ordonanţa pentru graţiere şi amnistie, îngrijorătoare"

(Interviu cu domnul Willy Fautre, Director şi Cofondator "Human Rights Without Frontiers")

"România a fost deja criticată pentru utilizarea abuzivă a mecanismului ordonanţelor de urgenţă, iar recentele jocuri politice n-or să-i îmbunătăţească imaginea pe scena europeană"

Intenţia Guvernului să promoveze, prin ordonanţă de urgenţă, legea amnistiei şi a graţierii este îngrijorătoare, ne-a spus Willy Fautre, Director şi Cofondator "Human Rights Without Frontiers" (HRWF), în cadrul unui interviu, acordat ziarului "BURSA", în urma vizitei pe care reprezentanţiii asociaţiei neguvernamentale HRWF au efectuat-o, săptămâna trecută, în ţara noastră.

Domnul Fautre ne-a precizat: "Ar fi fost motive să ne temem că legea amnistiei şi a graţierii ar putea fi adoptate în spatele uşilor închise, dacă preşedinte Iohannis nu s-ar fi grăbit să participe la şedinţa de cabinet a prim ministrului, pentru a-şi exprimă opoziţia împotriva unei astfel de iniţiative fără o discuţie publică transparentă".

Reprezentanţi ai asociaţiei neguvernamentale s-au aflat, în ţara noastră, pentru o documentare referitoare la domeniul justiţiei, aceştia având întâniri cu Avocatul Poporului, dar şi cu reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a transmis, vinerea trecută, că a prezentat situaţia din penitenciarele româneşti şi modul de acţiune al Domeniului pentru prevenirea torturii în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţi ai asociaţiei neguvernamentale Human Rights Without Frontiers (HRW).

Aceştia au abordat şi problema condiţiilor de cazare, asistenţei medicale din penitenciarele din România şi materia reducerii pedepselor în cazul întocmirii de lucrări ştiinţifice.

Reporter: Care este motivaţia dumneavoastră să vă documentaţi asupra justiţiei din România?

Willy Fautre: Interesul nostru în sistemul de justiţie românesc se datorează faptului că, deşi se bucură de o reputaţie bună în ceea ce priveşte aplicarea legilor unui stat de drept, România continuă să încalce cu succes drepturile omului. Numai în 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis 72 citaţii (fiecare acuzând cel puţin o încălcare) împotriva României, cel mai mare număr emis în numele vreunui stat membru UE.

Dintre cele 47 state membre în Consiliul Europei, România s-a situat pe locul al treilea în Topul celor mai abuzive ţări, după Federaţia Rusă (109 citaţii) şi Turcia (79 citaţii). În mod îngrijorător 27 dintre încălcările din România au ţinut de tratamentul inuman şi degradant din îngrozitoarele închisori. În 13 cazuri, încălcările drepturilor omului ţineau de lipsa unui control eficient, iar în alte 13 cazuri de lipsa unui proces corect.(Sursa: http://www.echr.coe.int/Documents/Stats_violation_2015_ENG.pdf)

Reporter: Cum vedeţi intenţia Guvernului să promoveze, prin ordonanţă de urgenţă, legea amnistiei şi a graţierii?

Willy Fautre: Această ordonanţă chiar mă îngrijorează. Recent, Ministrul Justiţiei, domnul Florin Iordache, chiar a încercat să schimbe Codul Penal pentru a graţia un număr semnificativ de prizonieri prin intermediul a două ordonanţe de urgenţă. S-a avut în vedere o amnistie, însă societatea civilă a protestat vehement împotriva unui proiect atât de incorect. Procurorii şi magistraţii au fost şi ei împotriva amnistiei pe care au bănuit-o ca fiind menită să şteargă antecedentele criminale ale unor politicieni. Legea prevede ca astfel de ordonanţe să fie dezbătute public. Ar fi fost motive să ne temem că legea amnistiei şi graţierii ar putea fi adoptate în spatele uşilor închise, dacă preşedinte Iohannis nu s-ar fi grăbit să participe la şedinţa de cabinet a Primului Ministru pentru a-şi exprima opoziţia împotriva unei astfel de iniţiative fără o discuţie publică transparentă. România a fost deja criticată pentru utilizarea abuzivă a mecanismului ordonanţelor de urgenţă, iar recentele jocuri politice n-o să-i îmbunătăţească imaginea pe scena europeană.

Reporter: România a fost lăudată pentru lupta anticorupţie - atât în ţară, cât şi în străinătate. Ce a fost bine şi ce poate fi îmbunătăţit în această luptă?

Willy Fautre: Corupţia trebuie contracarată pe toate nivelurile pentru că lipsa măsurilor punitive o hrăneşte. Această politică, însă, nu trebuie utilizată în mod eronat pentru reglarea conturilor politice sau pentru alte interese private. Se remarcă faptul că un număr de personalităţi, fie ele din zona politică sau economică, au fost vizate de procesul de implementare a politicii anticorupţie. Mai multă transparenţă şi responsabilitate sunt cu siguranţă necesare.

Reporter: Cum vedeţi faptul că Sebastian Ghiţă, cercetat de procurori, este de negăsit, acesta reuşind să fugă imediat ce şi-a pierdut imunitatea de parlamentar?

Willy Fautre: Eu nu ştiu dacă Sebastian Ghiţă, care este un om de afaceri şi un fost parlamentar, este sau nu vinovat. Dar este în interesul României să recâştige încrederea societăţii civile şi a comunităţii internaţionale în strategia politică şi să alinieze justiţia la standarde europene.

Reporter: Cum vedeţi faptul că Sebastian Ghiţă face dezvăluiri, prin înregistrări difuzate de postul său TV, despre relaţiile sale cu şefa DNA Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea, fost prim adjunct SRI, în urma cărora acesta din urmă a demisionat?

Willy Fautre: Este neplăcut să citeşti că directorul adjunct al SRI a demisionat, după ce s-au făcut publice 8 înregistrări video în care Sebastian Ghiţă i-a adus acuzaţii grave atât acestuia, cât şi doamnei procuror şef al DNA. UE ar trebui să monitorizeze evoluţia acestei situaţii prin mecanismul de cooperare şi verificare şi să specifice indicatorii de performanţă actuali cu ajutorul unor unelte suplimentare special concepute pentru a analiza toate aspectele implementării politicilor anti-corupţie în România.

Reporter: Care sunt rezultatele cercetării dumneavoastră despre DNA? Din ce surse v-aţi informat?

Willy Fautre: Vinerea trecută, am avut o întâlnire la DNA, însă nu cu şeful instituţiei, doamna Laura Codruţa Kovesi, ci cu unii colaboratori ai acesteia. DNA consideră că lupta împotriva corupţiei a fost în mare pericol de la alegerile electorale încoace. În ultimele zile, noua coaliţie guvernamentală s-a grăbit să adopte ordonanţele de urgenţă al căror evident scop este să descurajeze urmărirea penală în 90% dintre cazurile examinate în prezent de DNA, după cum ni s-a spus în timpul şedinţei cu personalul acestei instituţii. Amendamentele aduse Codului Penal şi Codului de Procedura Penală sunt nejustificate, a declarat DNA într-un comunicat de presă de 4 pagini pe 18 ianuarie. "Numeroasele defecte din ordonanţele de urgenţă vor anihila toate eforturile noastre viitoare de a urmări în justiţie corupţia la nivel înalt şi mediu", au declarat interlocutorii noştri. Şefa DNA a fost, de asemenea, intervievată de mai mulţi reprezentanţi mass-media, după ce un fost parlamentar a făcut acuzaţii grave la adresa ei, ea denunţându-le ca fiind o tentativă de a destabiliza instituţia. În ultimele zile, instituţia a fost, de asemenea, pusă şi în defensivă în ceea ce priveşte acuzaţiile de relaţii nepotrivite între DNA şi SRI. Laura Codruţa Koveşi a negat că ea a întocmit dosare la solicitarea SRI sau a politicienilor. "Procurorii DNA sunt independenţi", a spus într-un interviu. "Dacă primim reclamaţii sau notificări, suntem obligaţi să le înregistrăm. Am anunţat întotdeauna cum au fost deschise dosare în mai multe cazuri, ca urmare a notificărilor sau reclamaţiilor, multe fiind deschise şi din oficiu. Nimeni din România nu poate da indicaţii procurorilor DNA cu privire la cum trebuie rezolvat un caz", a declarat ea pe 17 ianuarie 2017.

Willy Fautre, Directorul ONG-ului "Human Rights Without Frontiers", cu sediul în Bruxelles, a lucrat la Cabinetul Ministerului belgian al Educaţiei şi la Parlamentul belgian.

El a început să apere drepturile la libertate religioasă, în ţările comuniste din Europa Centrală şi de Est, în timpul Războiului Rece, la mijlocul anilor 1970.

Este lector în domeniul drepturilor omului.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Dar Willy nu e ingrijorat de nivelul educatiei din Romania?nu il mai freaca ingrijorarea cand vede scolile romanesti?

    1. Nu cred că Willy înţelege sensul verbului "a freca", cel puţin nu aşa cum îl expuneţi, din exces educativ, dumneavoastră.

    Suntem mai rau ca in regimul fanariot.Nu avem demnitate si onoare nici cat o GAINA sau cat are un PORC in ziua de IGNAT.Am ajuns o tara de tot rasul si cu o incultura aproape de teoria relativitatii cauza fiind in proportie de 99% invatamantul ,educatia,credinta .Saracul DINU PATURICA din romanul lui NICOLAE FILIMON este varianta secolului 21 a ceea ce presa numeste BINOM .Bai asa zisi magistrati care ati invatat de vi sa incins materia cenusie, va mancati intre voi ca niste caini turbati in loc sa fiti inteleptii CETATII.staborul vostru a ajuns sa fie sefa DNA si SRI in frunte cu doamna RARINCA victima vanitatii liviei stanciu .Cred ca ciuma poporului roman sunteti voi care suneti setati pe puscarie sau la puscarie,inloc sa dati dovada ca sunteti elita si armonia dar cred ca ati ajuns niste roboti cu cheita .JALNIC.

    1. Deşi aţi citit despre mine într-o carte anume, cu nimic specială pentru restul, dar însemnată pentru dvs. întrucât e singura carte citită, vă rog, totuşi, să nu mă alăturaţi 'gainii', 'porcului', credintei', nici măcar să nu mă asociaţi cu Filimon. Nu am nicio vină. Vă rog.

      Am uitat să vă zic. M-a atins. Când aţi povestit despre aceia care ar trebui să fie "elita şi armonia". M-a atins.

    Willy Nilly asta minte cu nerusinare ca daca nu se grabea marele nimic iohannis se adoptau cu usile inchise. Tot prostanacu asta spune ca legea prevede consultari publice. Pai daca este asa, atuci ordonantele erau emise ilegal, deci neconstitutional. O lege neconstitutionala nu produce efecte, prostanacule Willy.

    1. Ca s-ar putea sa gresesti! Prea multa siguranta de sine, neverificata!

      Ordonantele de urgenta pot fi atacate la CC doar de institutia Avocatul Poporului, care nu stim ce intentii are. 

      Iar in dreptul penal, legislatia produce efecte chiar daca ramane in vigoare o zi dupa publicarea in MO.

      Asadar, chiar daca ulterior ar fi retrase pe motiv de neconstitutionalitate, sau daca pur si simplu nu ar fi ratificate de Parlament, tot ar produce efecte pentru o categorie de beneficiari. 

      Da, asa este, mi-am verificat sursele. Deciziile CCR au putere numai pentru viitor, putand suspenda aplicarea in viitor a unei legi neconstitutionale, dar neputant anula efectele din trecut ale aplicarii ei.

      CSM ar fi putut cere Avocatului Poporului să reclame legile la CCR ceea ce le-ar fi suspendat pentru controlul apriori. Deci nu ar fi existat efecte. 

    Dl. WILLY STIE CU CIOLOS A DAT ORDONANTA PESTE NOAPTE LA CODUL PENAL,,"''PROCURORUL POATE REVOCA ORICE HOTARARE DEFINITIVA A JUDECATORULUI'''''NU A MAI IESIT NIMENI IN STRADA ATUNCI''''SE VEDE CULTURA ROMANULUI.

    1. Tu nu te vezi ca vorbesti cu dispret de cultura romanului, in romaneste?! Tu oi fi vreun patagonez care a invatat romaneste? Nu, esti roman, crescut in cultura romanului. Ti se pare inteligent sa te autodispretuiesti, implicit? Romanule!

      În ce țări de pe planetă pot fi atacate hotărârile definitive?

      Prin ce anume sunt aceste hotărâri definitive dacă pot fi atacate? 

    Psd-ul nu e nou pe piata romaneasca si-a schimbat doar numele naravul a ramas ca la lup.

    1. FSN, PD-FSN,PD, PDL, ARD, PNL

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb