Executarea acţiunilor AVAS, un proces dificil

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2011

Executarea acţiunilor AVAS, un proces dificil

Piaţa de capital autohtonă se confruntă, de câteva săptămâni, cu o situaţie aparent inedită, în care pachetele de acţiuni ale AVAS la societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti au fost scoase la vânzare, prin ordine speciale, după ce un executor judecătoresc a obţinut, în instanţă, executarea silită a instituţiei.

La sesizarea AVAS, arbitrul pieţei de capital a decis să intervină, suspendând derularea vânzărilor şi decontarea, pentru două săptămâni, a două tranzacţii cu acţiuni AVAS, spre nemulţumirea executorilor judecătoreşti care susţin că nu se lasă intimidaţi şi că au o listă de câteva pagini cu societăţi ale AVAS pe care le vor scoate la mezat, pe Bursă.

Debitorul AVAS, în acest caz, este "Proed" SA, o societate în faliment, între ai cărei acţionari se numără SIF "Muntenia" şi "Broadhurst Investments Limited".

Executorii de la "Dobra, Coşoreanu& Dobra" susţin că au mai pus poprire la Depozitarul Central pe alte patru pachete de acţiuni ale AVAS, pe care se pregătesc să le scoată la vânzare, la Bursa de Valori Bucureşti, la fel cum au procedat şi cu deţinerile AVAS la "Casstil" Bucureşti (CAST), "Mercur" Craiova (MRDO), "Agrana România" (BETA) şi "Biofarm" Bucureşti (BIO).

De data aceasta, executorii au pus ochii pe acţiunile statului la "Ameropa Grains" Constanţa (CCRL), "Construcţii Feroviare" Craiova (CFED), "Ceprohart" Brăila (CPHA) şi "Horticola" Bucureşti (HOLS), susţinând că sunt dispuşi să meargă mai departe până la recuperea sumei de opt milioane de lei, deşi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat tranzacţiile cu prima "tranşă" de societăţi.

Iulian Coşoreanu, executorul judecătoresc care s-a ocupat de executarea silită a AVAS, a catalogat decizia CNVM drept abuz, avertizând că va face tot posibiliul să tragă Comisia la răspundere dacă instanţa îi va spune să meargă mai departe.

Domnia sa ne-a declarat, ieri, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA: "Principala frică a AVAS, acum, este că scoaterea la vânzare a pachetelor deţinute la companii listate, de către noi, va constitui un precedent. Am scos la vânzare acţiunile AVAS pentru că debitorul nu a vrut să ne înscriem pe lista persoanelor care aşteaptă să primească bani de la Autoritate, după ce au obţinut încuviinţarea executării silite a Autorităţii".

Lista celor care aşteaptă bani de la AVAS în urma executării silite a instituţiei este de circa 1.130 de persoane, iar valoarea totală pe care o revendică ele este de 251,2 milioane lei".

Potrivit domnului Coşoreanu, circa 90% din banii ce urmează să fie obţinuţi de la AVAS ar urma să meargă tot la stat, reprezentând taxele neplătite ale companiei "Proed" Bucureşti.

Controverse pe proprietarul acţiunilor

Surse din CNVM care nu au dorit să le fie menţionate numele susţin, însă, că există o problemă legată de scoaterea la vânzare a pachetelor AVAS la acţiuni listate, pentru că statul este proprietarul acţiunilor, în timp ce AVAS este doar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, adică un terţ.

Executorul judecătoresc susţine, însă, că AVAS are acţiunile în posesie, ceea ce i-ar conferi şi dreptul de proprietate, existând, astfel, posibilitatea să îi fie scoase activele la vânzare. În plus, Iulian Coşoreanu reclamă că CNVM s-a substituit instanţei judecătoreşti, blocând vânzarea acţiunilor, deşi instanţa a respins cererile de suspendare şi de anulare a executării silite, depuse de juriştii AVAS.

Executorul judecătoresc a solicitat CNVM să îi răspundă în baza cărui temei legal a decis să suspende tranzacţiile şi decontarea celor pe cale să se încheie.

Fără să primească vreun răspuns, până acum.

Domnul Coşoreanu ne-a precizat: "Am solicitat Comisiei să ne comunice de îndată temeiul de drept pentru care a considerat că operaţiunile efectuate nu îndeplinesc condiţiile legale şi cel pentru care a suspendat decontarea celor două tranzactii cu acţiuni MRDO şi BIO. Din punctul meu de vedere, CNVM a comis un abuz când a decis să ne suspende decontarea tranzacţiilor efectuate şi efectuarea altora noi, mai ales că a menţionat că face acest lucru şi în considerarea demersurilor juridice ale AVAS, deşi CNVM nu este instanţă de judecată."

Punctul de vedere al AVAS în această situaţie se lasă aşteptat, deşi am contactat Autoritatea solicitând informaţii despre caz. Reprezentanţii AVAS ne-au declarat că persoana de la departamentul lor juridic, care se ocupă de caz, este în concediu şi revine abia săptămâna viitoare.

Asta e!

Dacă-i în concediu, ce să-i faci?!

AVAS nu deţine acţiunile executate

AVAS este acronimul Agenţiei de Valorificare a Activelor Statului ale cărei norme de înfiinţare au urmat un proces legislativ succesiv, pe parcursul a opt ani (1998-2006).

După cum o arată numele, proprietarul activelor administrate de AVAS este statul, astfel că "posesia" activelor statului nu ar permite executarea lor, atunci când AVAS însăşi ar urma să fie executată.

O observaţie în plus: de fapt, în cazul societăţilor din portofoliul de administrare AVAS, care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, posesia concretă a acţiunilor nici măcar nu se află la AVAS, ci la Depozitarul Central.

AVAS nu posedă nicio acţiune în sediile sale, iar titlul de proprietate asupra acţiunilor aparţine statului.

De aceea, credem că demonstraţia juridică întreprinsă de executorul judecătoresc este un demers dificil.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb