Executivul se reuneşte pentru ultima şedinţă de Guvern din 2019

A.M.
Politică / 30 decembrie 2019

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Actualizare - Ministrul Transporturilor: "Suntem pregătiţi să acţionăm pentru desfăşurarea traficului în condiţii de iarnă."

La începutul şedinţei de Guvern, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a precizat că în cursul dimineţii a convocat Comandamentul de iarnă în cadrul căruia a primit asigurări că toţi cei responsabili sunt pregătiţi să intervină în cazul în care vremea se înrăutăţeşte.

"A fost o singură ştire despre un drum blocat. Sigur, informaţia era greşită, a fost vorba de un drum judeean, nu de un drum naţional. Am convocat azi la ora 9.00, Comandamentul de iarnă. Suntem pregătiţi să acţionăm pentru desfăşurarea traficului în condiţii de iarnă, în cazul în care condiţiile meteo devin nefavorabile circulaţiei. Din datele prezentate, suntem pregătiţi să acţionăm pe orice tip de transport. Pe transportul naval problemele pot apărea doar când Dunărea îngheaţă, suntem pregătiţi. Nu sunt probleme deosebite pe transportul aerian. Operarea se desfîşoară în condiţii de iarnă, avem probleme legate de ceaţă, probleme de întârzieri legate de ceaţă, degivrarea pistelor. Pe transportul feroviar aici apare fenomenul de viscol şi atunci circulaţia se desfăşoară cu dificultate. Avem 285 de salariaţi alocaţi pentru a interveni la curăţarea macazelor. Nu am avut trenuri anulate, am avut doar întârzieri. Pe transport rutier, vorbin de drumuri naţionale şi autostrăzi. Nu am avut drumuri blocate. Peste 3481 de utilaje au intervenit ieri", a declarat ministrul.

Lucian Bode a mai spus şi că în depozite sunt stocuri de materiale antiderapante, potrivit News.ro.

"Avem 18.763 tone material antiderapant, 10.000 tone clorură de calciu, avem un stoc de sare de 277.000 de tone pentru a asigura necesarul pe următoarele trei luni, motorină 288.000 de tone, suntem pregătiţi cu materiale", a precizat ministrul.

---

Actualizare - Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 se desfiinţează.

Preşedintele institutului este fostul preşedinte Ion Iliescu, director general - Gelu Voican Voiculescu iar secretar general - Emilian Cutean.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, prin hotărâre a Guvernului se va stabili destinaţia patrimoniului Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, transmite Agerpres.

Executivul a motivat că "activitatea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, de la înfiinţarea sa până în prezent, s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României".

De asemenea, în ordonanţă se precizează că "încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituţia a reprezentat o platformă politică, iar în pofida enunţării veniturilor proprii ca sursă de finanţare, încă de la început activitatea instituţiei a fost finanţată de la bugetul de stat aproape în totalitate".

"Prin activitatea sa, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 s-a dovedit a fi un for ermetic al cărui scop real vizează asigurarea unor poziţii publice finanţate din fonduri publice pentru interese personale, iar Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 nu a prezentat o conduită adecvată statutului de instituţie publică pe care îl deţine în relaţia cu cetăţenii", se arată în document.

În document se menţionează că, "în fapt, evenimentele organizate de Institut au vizat propagarea în spaţiul public a unor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfăşurate de organele de anchetă în "Dosarul Revoluţiei".

"Astfel, întreaga activitate a Institutului a fost marcată de controverse determinate de dorinţa conducătorilor instituţiei de a acredita o anumită viziune asupra evenimentelor din Decembrie 1989, contestată sistematic de organizaţii ale revoluţionarilor. Or, contrar raţiunii de funcţionarea a unei instituţii publice, Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 generează tensiuni sociale ori de câte ori subiectul Revoluţiei Române din 1989 revine în actualitate", se mai arată în actul normativ.

Totodată, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 beneficiază de "un regim juridic atipic în structura instituţională a statului român, în condiţiile în care specificul acestuia este mai degrabă al unei fundaţii decât al unei instituţii publice", se mai menţionează în document.

În acest sens, Institutul are statutul de "instituţie publică de specialitate, autonomă", fără a fi definită sau indicată raţiunea unei astfel de reglementări extraordinare", şi lipsesc reglementările referitoare la "mandatul conducerii instituţiei şi posibilitatea/imposibilitatea reînnoirii acestuia, condiţii de integritate în exercitarea mandatului, revocarea membrilor forurilor de conducere, condiţiile în care se iau decizii prin vot sau prezentarea rapoartelor de activitate Senatului României, din bugetul căruia este asigurată finanţarea Institutului".

Ordonanţa este adoptată "având în vedere necesitatea de a elimina gravele disfuncţionalităţi în modul de funcţionare a instituţiilor publice, de a evita incidente sociale şi de a opri urgent cheltuirea de fonduri publice care nu servesc interesul public, ci prejudiciază buna funcţionare a societăţii".

---

Actualizare - Raluca Turcan: "Proiectele pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea - Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare - au fost depuse la Secretariatul General pentru exercitarea dreptului de sesizare Curţii Constituţionale. Termenul pentru sesizare este de două zile, 30 şi 31 decembrie, după care bugetul va merge la promulgare şi ar putea intra în vigoare pe 6 ianuarie."

Premierul Ludovic Orban a explicat că data de 6 ianuarie 2020 a fost stabilită din cauza calendarului sărăbătorilor.

"Practic Parlamentul şi-a încheiat procedura, iar termenul de atacare este 48 de ore. Din cauza calendarului de anul nou, merge la promulgare în 6 ianuarie", a spus Orban.

Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe data de 23 decembrie pentru legea bugetului de stat şi a asigurărilor sociale de stat, precum şi pentru legea care modifică OUG 114.

---

Executivul se reuneşte, astăzi, la Palatul Victoria, pentru ultima şedinţă de Guvern din 2019.

Premierul le-a transmis miniştrilor, în şedinţa de vineri seara, să aibă toate avizele la proiectele de hotărâre care reglementează funcţionarea ministerelor pentru ca acestea să fie aprobate luni de către Guvern.

Şeful Guvernului a explicat că proiectele de hotărâre pentru organizarea şi funcţionarea ministerelor trebuie aprobate, în contextul în care instituţiile trebuie să aibă noile organigrame pentru anul viitor, informează Hotnews.ro.

Lodovic Orban a declarat: "O să şi lămuresc, pentru că m-au întrebat din mass-media de ce mai face şedinţă pe 30 decembrie. Vă spun de acum, pe 30, toate hotărârile de Guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor vreau să aibă toate avizele şi să le adoptăm. Repet, toată hotărârile de funcţionare şi organizare. Acesta e principalul obiectiv al şedinţei din data de 30 pentru că trebuie să intrăm în Anul Nou cu noile organigrame ale ministerelor, în funcţie de viziunea voastră ca şi miniştri şi în funcţie de elementele care există în ordonanţă de urgenţă de funcţionare şi organizare a Guvernului".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce harnic si eficient e Bode , cum a asigurat el stocuri de zeci si sute de mii de tone in doar o luna de ministeriat ! Fireste , nu sufla o vorba de perioada cand au fost facute aceste stocuri -specialitatea casei , minciuna prin omisiune !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb