Există zone ale pieţei masiv supraevaluate, consideră analiştii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 noiembrie 2021

Există zone ale pieţei masiv supraevaluate, consideră analiştii

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale: "Multiplii Price per Sales de ordinul zecilor sunt complet nesustenabili şi nu au niciun sens"

Craig Fehr, CFA: "Credem că anul viitor piaţa bull va continua, dar evaluările ridicate şi creşterea mai lentă a câştigurilor probabil vor aduce un randament mai moderat"

Indicele S&P 500 are o apreciere de 25%, în acest an

Trendul ascendent al pieţei de acţiuni din Statele Unite, demarat anul trecut după căderea provocată de şocul Covid-19, a continuat în acest an, indicele S&P 500 marcând până acum în 2021 o creştere de 25%, fără perturbări importante pe parcurs. Ascensiunea a fost ajutată în primul rând de politica Rezervei Federale în Statele Unite şi, în general, de băncile centrale în Europa, care au inundat pieţele cu lichidităţi. Acum, tot acest suport se vede într-o inflaţie ridicată, teren propice formării bulelor speculative.

Adrian Mitroi: "Mă îngrijorează corelaţia puternică dintre activele neconvenţionale şi piaţa bursieră"

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale şi analist CFA crede că, per ansamblu, nu ne aflăm în faţa unei bule speculative generalizate, dar că exis­tă sectoare sau companii puternic supraevaluate.

Analistul ne-a spus: "Vedem, inclusiv la noi, o temperare a interesului investitorilor de retail în cazul ultimelor listări. Au multe incertitudini şi nu mai există exuberanţa de acum câteva luni, ceea ce arată că piaţa nu se află într-o stare de exuberenţă iraţională. Dar, cred că există supraevaluare pentru unele sectoare sau companii care sunt necesare din punctul de vedere al business-ului, dar nu şi al investitorului.

Vedem multiplii Price per Sales de ordinul zecilor, ceea ce este complet nesustenabil şi nu are niciun sens - prespune că acea companie este lider de piaţă, iar competitorii nu produc mai nimic. Or, tipul acesta de evaluări de ordin financiar vor fi corectate semnificativ".

Este vorba despre Tesla, care are un raport Price per Sales (P/S) de 27, conform platformei Macrotrends, ceea ce înseamnă că în prezent un investitor trebuie să plătească 27 de dolari pentru un dolar din vânzările ultimelor douăsprezece luni ale producătorului de maşini electrice. Spre comparaţie, Nio are un raport P/S de 10,9, în timp ce pentru General Motors şi Ford indicatorul are valorile de 0,7, respectiv 0,6.

Există zone ale pieţei masiv supraevaluate, consideră analiştii

Pe de altă parte, profesorul de finanţe comportamentale remarcă corelaţia dintre activele convenţionale şi cele neconvenţionale, despre care crede că poate imprima o scădere generalizată a pieţelor.

"Singurul lucru care mă îngrijorează este corelaţia istorică puternică între toate activele neconvenţionale şi piaţa bursieră. Câteodată, între Bitcoin şi indicele S&P 500 există o corelaţie chiar şi de 0,9 - 0,95, după calculele mele", a afirmat Adrian Mitroi, adăugând: "Vedem o creştere semnificativă a corelaţiei într-o piaţă bull. S-a schimbat paradigma pentru că noi la şcoală predăm creşterea corelaţiilor în pieţe bear. Nu am văzut niciodată creşterea corelaţiilor în pieţe bull. Or, temerea mea este că astfel ar putea apărea un efect pandemic în toate pieţele. O industrie sau o companie cu o capitalizare mare, ori un incident de ordin etic sau legal, care în baza acestei corelaţii să tragă în jos toate pieţele".

În opinia sa, sectorul logistic şi cel medical sunt bine poziţionate, în actualul context economic.

Analistul CFA ne-a spus: "Sectorul meu preferat este cel de logistică, care are şi algoritm în spate. Este vorba despre companii de data management de fapt, nu de transport terestru sau fluvial, aşa cum le catalogăm. Cred că sunt companii bine poziţionate în noua realitate economică şi, în plus, nu prezintă raporturile Price per Sales îngrozitoare pe care le întâlnim în industriile cool. De asemenea, domeniul medical şi tot ce ţine de îngrijirea şi prelungirea vieţii. Companiile din acest sector au dreptul să aibă indicatori (n.r. multiplii de evaluare) situaţi la niveluri substanţiale, chiar şi în lipsa profitabilităţii".

În schimb, despre companiile care oferă servicii financiare, analistul financiar este de părere că sunt scumpe. "Cred că aici este loc pentru o strâmtorare a marjelor. Atât companiile bancare cât şi cele non-bancare, încă servesc consumatorul foarte scump, care va fi presat să meargă pe platforme digitale", spune Adrian Mitroi.

Craig Fehr, CFA: "Nu credem că zonele speculative reprezintă o ameninţare sistemică pentru piaţa bull, dar evidenţiază riscuri pe termen scurt"

Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, crede că anumite sectoare sunt cuprinse de euforie, dar că piaţa în ansamblu nu este într-o bulă speculativă pe cale să se spargă.

În ultimul său editorial, analistul a scris că indicele S&P 500 este pe cale să încheie cel de-al treilea an consecutiv cu un randament de două cifre, a treia performanţă de acest tip din ultimii 30 de ani.

Există zone ale pieţei masiv supraevaluate, consideră analiştii

"Câştigurile ridicate, evaluările în creştere, supraperformanţa sectorului tehnologic şi succesul IPO-urilor au generat comparaţii cu bula de la sfârşitul anilor "90. Cu toate că aceste asemănări sunt adevărate, respingem afirmaţia că piaţa de acţiuni se află într-o bulă gata să se spargă. Pe lângă faptul că suntem într-o etapă diferită (mai timpurie) a ciclului economic, de afaceri şi de politică monetară, fundaţia de bază a câştigurilor corporative este mai puternică astăzi, faţă de epoca dot-com. Credem că piaţa are mai mult spaţiu în sus, dar nu ne aşteptăm ca randamentele să atingă media de 25% pe an, din ultimii trei ani", a scris Fehr.

Totuşi, există zone cuprinse de manie, crede analistul CFA, care dă exemplu aşa-numitelor "acţiuni meme", precum AMC sau GameStop, precum şi o mulţime de criptomonede şi NTF-uri (jetoane nefungibile), care au cunoscut episoade de creşteri parabolice, în ultima perioadă. De asemenea, recentul IPO al Rivian, care a dat producătorului auto o capitalizare mai mare decât a General Motors sau Ford, în ciuda faptului că are zero vânzări până în prezent, arată că există zone de euforie în piaţă, spune analistul de la Edward Jones Investments.

"Nu credem că aceste zone speculative reprezintă o ameninţare sistemică pentru piaţa bull pe termen lung, dar evidenţiază riscuri pe termen scurt, ce pot declanşa un episod de volatilitate", a scris Fehr.

Conform analistului, care citează date Bloomberg, indicele S&P 500 a înregistrat, în acest an, 66 de noi recorduri istorice zilnice, al doilea cel mai mare număr din ultima jumătate de secol, după performanţa din 1995. Evident, întrebarea este ce semnalează acest fapt despre ceea ce urmează?

Fehr spune că, rentabilitatea medie în anul care vine după un an cu peste 50 de noi maxime este de doar 7%. Pentru 40 sau mai multe noi maxime, căştigul din anul următor a fost de peste 10%, conform analistului, ce se bazează pe date Bloomberg.

"În mod clar, anii cu ascensiuni constante în teritoriul recordurilor sunt urmaţi adesea de ani pozitivi, dar cu câştiguri mult mai modeste. Asta este în concordanţă cu punctul nostru de vedere, conform căruia anul viitor piaţa bull va continua, dar evaluările ridicate şi creşterea mai lentă a câştigurilor probabil vor produce un randament mai moderat", a scris Craig Fehr.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. La noi vor performa doar acțiunile cvasi-monopol (producție energie, agricolă) și oarecum cele care nu au costuri mari cu utilitățile (digitalizarea administrației), în restul Dzeu cu mila...

    1. BA NU , D-LE MITROI , STAI ASA CA NU-I ASA !!! E ALTFEL !!! IN PRIVINTA SERVICIILOR BANCARE , ADICA CREDITE , DE MAI MULTI ANI INCOACE , INCA DE PE TIMPUL IN CARE TOVARASUL DRAGNEA SE CREDEA DUMNEZEU , EXISTA GALAGIA ASTA , CUM CA BANCILE CER CLIENTILOR , O DOBANDA CAMATAREASCA IN LEI , DE 8 - 9 - 10 % , IN TIMP CE , IN OCCIDENT , BANCILE DE ACOLO , CER DOAR 2 - 3 % !!! SI ''''' SPECIALISTII '''''' NOSTRII COMPARA CIFRELE , SI INDEAMNA CONSUMATORII SA DEA BANCILE IN JUDECATA , PE MOTIVUL CA : UITE CAT ESTE DE LA 2 - 3 % , LA 10 % !!! VEDETI ??? CAMATARI !!! PAI , MAI TEMBELIOR DE SPECIALISTI !!! VOI UITATI CA IMPERIALISTII , CUM VA PLACE VOUA SA LE SPUNETI , NU AU IN TARILE LOR , GUNOIUL DE MONEDA CARE SE NUMESTE LEU ??? SI CA 5 LEI APROAPE , VALOREAZA UN EURO ??? VOI FACETI COMPARATIA INTRE CIFRELE 2 - 3 , SI 10 ??? CA SI CUM BANCILE ROMANESTI AR CERE 10 % IN EURO ??? D-LE MITROI , ZICI CA CREDITELE SANT SCUMPE ??? UITI CE TARA OBSCURA , RISCANTA SI PERICULOASA ESTE ROMANIA ??? UITI CE-A PATIT BRD-UL , CAND A DAT CREDITE IN DREAPTA SI IN STANGA , SI S-A POMENIT CU 28 % PIERDERI IN PORTOFOLIUL LOR , CA ABIA ACUM CATIVA ANI , SI-A MAI REVENIT DIN SOC ??? OMULETII AU DISPARUT CU BANII , ORI SI-AU BAGAT FIRMELE IN INSOLVENTA , S-AU IN FALIMENT , CA SA NU-I MAI DEA INAPOI !!! UITI TOATE ASTEA ??? DE CE CREZI CA , ACUM BANCILE SUFLA SI IAURT ??? SPECIALISTULE !!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Multe comentarii de pe Bursa sunt mai mult sau mai putin traznite, dar nu si ale lui STATY.

      Scrie omul cu 'capital letters', e certat cu ortografia si punctuatia, dar n-are a face. 

      Comentariile lui sunt totdeauna relevante, face conexiuni si stie o droaie de 'dedesubturi'.

      Tine-o tot asa, nene! 

      ....... DA ! ....... asta-I, ....... Cam, ASA ....... Dom Profesor !!

      Matale esti analfabet nu doar gramatical dar si functional ...

      OAMENI BUNI !!! SANT TRECUT PRIN MULTE !!! PRIN FOARTE MULTE !!! DA-O DRACULUI DE ORTOGRAFIE , SI DE PUNCTUATIE !!! NU MA INTERESEAZA PE MINE , ASA CEVA !!! FIIND VORBA AICI , DE OPINII , DECI DE PARERI PERSONALE , NICI PE VOI NU TREBUIE SA VA INTERESEZE ASA CEVA !!! ASA A-MI PLACE MIE SA SCRIU !!! SI SCRIU AICI , DE ANI SI ANI DE ZILE !!! PANIMAYUS ??? INTELEGETI , CINSTITI ORTODOXI ??? NU STIU UNDE A-TI FACUT VOI SCOALA , DAR EU , O DAU DRACULUI DE SCOALA !!! CA NU INVETI NIMIC LA SCOALA !!! IN NICI UN CAZ , LA SCOALA ROMANEASCA , INCLUSIV DE ACUM , CARE ESTE INCA PLINA DE PROFESORI COMUNISTI !!! CE SA INVETI , DE LA NISTE COMUNISTI ??? IA GANDITI-VA NITEL !!! VOI 2 ORTODOXI DE DINAINTE !!! SI DATI-MI VA ROG , UN RASPUNS !!! DOAR VOI 2 , NU MA INTERESEAZA ALTII , ACUM !!! A-MI PARE BINE CA CITITI DIN ZIARUL ''''' BURSA '''''' !!! ASTA INSEAMNA CA AVETI PUTINE GRAUNTE LA CAP !!! PROBABIL CA A-TI AJUNS IN SCOALA , DUPA ANII 1990 , CAND O PARTE DIN COMUNISTII TICALOSI JOACA ACUM , BARBUT CU DRACUL !!! BINE AR FI , SA JOACE TOTI ACUM , ASA CEVA !!! SA NU MAI RAMANA NEAM DE NEAMUL LOR , IN TARA ASTA !!! NU PUNCTUATIA MEA TREBUIE S-O AVETI VOI IN FATA , CI PARERILE SI INVATATURILE MELE !!! BINE A SPUS AL DOILEA ORTODOX DE DINAINTE !!! M-A FACUT , CU IRONIE , PROFESOR !!! ASA SI ESTE !!! CE VREAU EU , SA VA SPUN : TINETI-MA MINTE , ORTODOXILOR !!! CAND VEDETI O OPINIE A MEA , DESPRE ORICE , CIULITI-VA BINE URECHILE VOASTRE DE ASA-ZISI CAPITALISTI !!! CA NUMAI CAPITALISTI NU SANTETI !!! SANTETI TOTI , TRECUTI , INCLUSIV ACUM , PRIN SCOLI SI UNIVERSITATI COMUNISTE !!! TREBUIE SA MAI MOARA INCA VREO 75 % DIN POPULATIA ROMANIEI , PENTRU CA RESTUL , SA SE INDREPTE CATRE CAPITALISM !!! ACUM INTELEGETI CE VREAU EU SA VA SPUN ??? NU CRED CA INTELEGETI !!! VRETI SA CUMPARATI ACTIUNI LA BURSA , SA AJUNGETI MULTI -MILIONARI , SA ARUNCATI CU BANII IN DREAPTA SI IN STANGA , SA IMPRESIONATI FEMEILE DIN JURUL VOSTRU ??? VAI SI AMAR , AMARATILOR !!! V-ATI NASCUT , CU 75 DE ANI , IN URMA TARILOR OCCIDENTALE , SI TARA ASTA , A AJUNS ACUM , IN 2021 , O TARA DE SECOLUL 19 , FATA DE UN CONTINENT VESTIC , CARE ESTE IN SECOLUL 21 !!! DATORITA GUVERNARILOR INTELEPTE , DE VREO 30 DE ANI INCOACE !!! DE FAPT , VA ROG SA-MI SPUNETI !!! CA , CU VOI 2 VORBESC ACUM !!! CE VRETI VOI , DESCENDENTI DIN PARINTI COMUNISTI , DE LA ZIARUL BURSA ??? SA VA IMBOGATITI ??? SA VA UMPLETI DE BANI ??? EU VA RASPUND : AVETI UN CHEAG DE BANI DE RISIPIT ??? AVETI CURAJUL ??? AVETI IN VINE , ADRENALINA ??? S-AU CITITI AICI , DOAR DIN CURIOZITATE ??? VA SFATUIESC , SA VA DUCETI AMANDOI , LA CEC-ul COMUNIST , SI DEPUNETI-VA BANII ACOLO !!! CA-CI MI-E MILA DE VOI , CA SA RISCATI !!! PUTETI MURI DE INIMA !!! SI EU , V-OI FI FOARTE INDURERAT DE ACEST LUCRU !!!!!!!!!!!!!!!

      HAI , CA SA REIAU , CA A MAI APARUT AL TREI-LEA , CARE MA LAUDA , MULTUMESC !!! NU POTI FACE CAPITALISM , INTR-O TARA PLINA DE COMUNISTI !!!!!!!!!!!! MAI , OAMENI RAI SI HAINI , VOI TRINITATE , ACUM INTELEGETI ??? DE UNDE DRACULUI , SA INTELEGI ??? SANTETI OAMENI REDUSI , PE VOI , CA SI PE TICALOSUL CARE SE AUTO-INTITULEAZA '''''' petre ''''''', UN VECHI DUSMAN AL MEU , UN COMUNIST , VA INTERESEAZA CAND CITITI CEVA , DOAR PUNCTUATIA , SI NU MIEZUL PROBLEMEI !!! CA INDIVIDUL RESPECTIV , SA SCRIE CAT MAI FRUMOS , CAT MAI CALIGRAFIC !!! DACA ASTA E TOT CE PUTETI VOI CA OAMENI , CA PUTERE DE JUDECATA , NU E DE MIRARE CA ROMANIA A AJUNS , UNDE A AJUNS , IN EUROPA !!!!!!!!!!!!!!VA ROG FOARTE MULT : DUCETI-VA LA CEC !!! DUCETI-VA LA ALTE BANCI !!! NU VENITI LA BURSA !!! NU AVETI CE CAUTA LA BURSA !!! SANTETI PREA TAMPITI !!!!!!!!!!!!!!!!!

      SI , APROPO : MA UITAM ASTAZI PE SIT-ul BURSEI , EXISTA O COMPANIE CARE A SCAZUT INTR-O SINGURA ZI , CU 71.67 % !!! DACA VOI , CEI 3 , A-TI FI BAGAT FIECARE CARE 100.000 DE LEI AICI , NU VA APUCA INIMA . SI A-TI CHEMAT SALVAREA , SA VA PETICEASCA LA INIMA ?????????? NU DE ALTCEVA , DAR VA VREAU BINELE !!! NU-MI PLACE SA MANANC COLIVA !!! DOAR BOMBOANELE DE PE EA !!!!!!!!!!!!

      Nu le ai cu gramatica. Doar nu ești tu Viorica Dancila de la BNR???

      STATY, nu e vorba doar despre punctuatie, ci despre cat de usor este sa parcurg ce scrii. Presupun ca scrii ca sa fii citit, asa ca nu e totuna sa te exprimi clar sau nu, cu majuscule peste tot sau nu.

      Trecand peste astea, eu unul mi-am dat seama ca stii ce vorbesti atunci cand ai comentat acum cateva luni la un articol despre Impact.

      De aceea am si scris mai sus ca ai comentarii relevante, pe care eu unul le citesc cu interes. 

      Vai ce ne mai alintam. Suntem incredibili. TheBrute, STATY, Pribeagul, Vali.Bancherul

      Daca mai vine si Nostradamus sa ne explice cursul eur/usd, echipa este completa... :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb