Exmatricularea lui Nicuşor Dan

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 9 mai

Sorin Rosca Stanescu

Scenariul lansat pe piaţă cum că preşedintele Klaus Iohannis face din umbră manevre pentru ca Nicuşor Dan, după ce va câştiga un nou mandat la Primăria Generală a Capitalei, să fie lansat în cursa pentru Cotroceni, susţinut de struţo-cămila PSD-PNL, a căzut. Au cam căzut şi scenariile care îi acuzau împreună şi separat pe Marcel Ciolacu şi pe Nicolae Ciucă de un complot politic care urmărea sacrificarea propriilor candidaţi şi susţinerea mascată a lui Nicuşor Dan pentru un nou mandat. Se conturează în schimb un alt scenariu, la care mă voi referi în cele ce urmează, de exmatriculare bine planificată şi regizată a aceluiaşi Nicuşor Dan.

Ce putem observa analizând cea mai importantă competiţie electorală din tot ceea ce înseamnă alegeri locale? Că Nicuşor Dan, în ciuda modului catastrofal în care a administrat Capitala, beneficiază în continuare de încrederea a circa 35% dintre cetăţenii cu drept de vot. Iar ceilalţi, contracandidaţii săi, vrând-nevrând, sunt siliţi să împartă celelalte procente. Şi cu cât competiţia devine mai strânsă, cu cât sunt mai performanţi Piedone, Firea şi Burduja, cu atât cresc şansele lui Nicuşor Dan ca, în condiţiile unui singur tur de scrutin, să obţină cel mai bun procent dintre voturi şi să câştige. Dacă este adevărat ceea ce cred eu, şi anume că până în prezent nu a existat niciun complot PSD-PNL, împreună sau separat, pentru a-l împinge mascat pe Nicuşor Dan către un nou mandat, atunci suntem obligaţi să luăm în calcul o realitate: până în prezent, în această precampanie electorală care se sfârşeşte luni, contracandidaţii lui Nicuşor Dan au evitat, indiferent cât de mult au fost provocaţi, să se atace între ei. În schimb, fiecare dintre aceştia a încercat din răsputeri să demonteze sau măcar să şubrezească piedestalul pe care s-a cocoţat actualul primar. Ceea ce mă îndeamnă să fac un exerciţiu de imaginaţie, la capătul căruia ajung la concluzia că există o înţelegere aparent tacită, dacă nu care cumva perfectată în spatele uşilor închise, ca, pe ultima sută de metri, chiar în condiţiile unui singur tur de scrutin, Nicuşor Dan să poată fi catapultat din fotoliul de primar. Cum ar suna această înţelegere, explic imediat.

Pentru a nu antagoniza electoratele sub nicio formă, Firea, Piedone şi Burduja nu se atacă reciproc, dar în schimb fac eforturi din ce în ce mai consistente, unele chiar spectaculoase, de a-şi promova viziunea şi proiectele pentru Capitală. Campanii de tip constructiv, pozitiv, cum sunt ele definite în manuale. Ceea ce înseamnă că, pe parcursul celor 30 de zile de campanie electorală, cei trei competitori la care mă refer vor încerca din răsputeri să adune de partea lor cât mai mulţi votanţi, pentru a ieşi cât mai bine în clasament şi pentru a reuşi să promoveze cât mai mulţi consilieri în viitoarea conducere a Capitalei. Cu sau fără cercetări de piaţă, ale căror rezultate în mod inevitabil vor fi din ce în ce mai puţin măsluite, cu câteva zile înainte de încheierea campaniei, partidele pe care le au în spate competitorii, ei înşişi şi analiştii din presă vor şti cu precizie în ce poziţie se află fiecare. Şi vor mai şti că un sprint spectaculos pe ultima sută de metri, în ultimele câteva zile înaintea votului, este imposibil. În aceste condiţii, dacă scenariul meu se confirmă, unul sau doi dintre adversarii lui Nicuşor Dan îşi vor ceda public voturile celui de-al treilea. Celui care este mai bine plasat. În favoarea lui Piedone, Firea sau Burduja. Vor face în consecinţă apel la electoratul care îi susţine, explicând care este raţiunea politică care îi determină să facă acest gest, care este interesul real al bucureştenilor şi vor face apel la electori să-şi transfere voturile către cele aflat în fruntea cursei, dar separat să rămână consecvenţi în ceea ce priveşte votul pentru consilierii celor trei formaţiuni politice. Va fi nevoie de câteva zile pentru ca această idee şi acest proiect să poată fi înţelese şi procesate de către alegători. În felul acesta, Nicuşor Dan va fi învins, iar struţo-cămila PSD-PNL, care până în prezent a luat doar decizii prosteşti, îşi va putea cârpi cumva imaginea. Le atrag atenţia cititorilor că, deşi plauzibil şi probabil, acesta este doar un scenariu şi nimic mai mult. Dar dacă aş fi consultantul politic ale celor trei partide, cu certitudine aş insista pentru implementarea lui.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Asa as zice si eu. Dar am mai avut un scenariu pe care parea ca il intelegem, cu doctorul Cirstoiu candidat de paie, ca sa nu fure de la Piedone si astfe Piedone sa il bata pe Nicusor. Acum pare ca n-a fost nici un fel de scenariu sau, daca a fost, a fost prost ales Cirstoiu.

    Scenarul domnului Rosca-Stanescu e mai plauzibil, pentru ca e clar ca Firea si Piedone impart acelasi electorat, iar Burduja nu convinge si nu poate rupe de la Nicusor suficient. Dar cred ca scenariul asta e si mai vizibil si cred ca si Nicusor Dan se prinde de el.

    Burduja nu se va retrage, pentru ca retragerea lui inseamna voturi mutate spre Nicusor, in nici un caz spre Piedone sau Firea. Deci trebuie sa se retraga Firea sau Piedone. Ciolacu nu doreste sa se retraga Piedone (caci i-ar deschide calea lui Firea la primarie, si apoi la presedintia PSD). Piedone nu se va retrage decat daca primeste multe chestii la schimb (si el si taticul Voiculescu, care e in spatele lui), pe care nu stiu daca PSD vrea sa le dea. De aia, n-as paria pe o retragere a lui Piedone. Si, apoi, din mandrie, nici a lui Firea. Practic, as tine un pariu in care: (i) nici Firea nici Piedone nici Burduja nu se retrag, (ii) Nicusor castiga, (iii) Ciolacu e fericit ca scapa de Firea, (iv) PNL-istii sunt fericiti ca Burduja nu ridica capul. Nu imi dau seama unde e locul lui Piedone aici. 

    Un joc „a la carte”Toti trei vor sa il invinga pe N.Dan dar singurul care ii poate lua (asa cum se vede usor in sondaje )din voturi este Burduja .Deci fara nici o umbra de indoilala Burduja va prelua si voturile lui Firea si Piedone ce sunt doar niste„ iepuri ”politici .Burduja va fi viitorul primar .Curind sondajele vor arata cit a scazut N.D si cit crete Burduja cifrele fiind identice .Luati separat nici Firea si nici Piedone nu pot cistiga alegerile .Singurul care poate sa in invinga pe N.D. ajuatat si de Piedone si Firea este Burduja .

    1. Vreau si eu 3 pachete din ce fumezi tu, am in week end o petrecere cu 50 de invitati.

      Burdujel, tu esti?

    Teoria e atuul nostru ca natie...practica va arata o prezenta max 45%, cu oamenii scarbiti de politruci la cersit de voturi. Vor sta acasa saracii si posibil tinerii sub 25 de ani, vor vota fanii candidatilor, oamenii instruiti, posibil pensionarii si activul de partid. In Bucuresti balanta inclina spre ND indiferent de scenarii.

    Nicisor Dan catastrofal? Ma intreb pentru cine e catastrofa sa scoti primaria din faliment, sa opresti risipirea banului pe companii inventate doar pentru ca apropiatii tai sa aiba un loc de munca bine platit sau pe pomeni electorale de tip voucher si in general sa ai o atitudine responsabila fata de cheltuirea banului public? Sigur nu pentru platitorul de taxe…cel mai probabil pt beneficiarul din taxele platite de noi, fie mai mic (angajatul degeaba la stat) fie mai mare (pestele abonat la contracte din bani publici)…ce ii lipseste acum presei niste reclame cu spitale macheta, platite de PG…doar Negoita isi face treaba fata de partid si acolitii lui cu reclame inutile la tot pasul la pasajele lui din S3.

    A doua aberatie, cu cat sunt mai performanti Firea si Piedone? Pot sa fie de 1000 de ori mai performanti decat au fost, 0 barat inmultit cu 1000 tot zero ramane.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb