"Experienţa dezvoltatorului şi a constructorului reprezintă cel mai important factor în obţinerea unei locuinţe de calitate"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii / 23 iulie 2021

"Experienţa dezvoltatorului şi a constructorului reprezintă cel mai important factor în obţinerea unei locuinţe de calitate"

Experienţa dezvoltatorului şi a constructorului reprezintă cel mai important factor pentru obţinerea unei locuinţe de calitate, aşa că sfatul meu pentru cineva care doreşte să achiziţioneze o locuinţă este să urmărească istoricul şi proiectele deja livrate de respectiva companie, ne-a spus Andrei Moanţă, CEO-ul Prima Development Group, care a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre conceptul de fiabilitate în construcţii, preferinţele clienţilor şi schimbările apărute în piaţă în ultimii 15 ani.

Domnia sa ne-a explicat că, din punctul de vedere al costului de construcţie, măsurile ce sunt necesare pentru respectarea standardului de fiabilitate al companiei pe care o conduce presupun un cost al construcţiei cu aproximativ 10% mai mare faţă de realizarea aceleiaşi construcţii care să respecte doar standardele de calitate impuse de normative.

"Oamenii sunt tot mai interesaţi de calitatea proiectului, a materialelor folosite şi tehnologiilor integrate, cu un interes crescut în cazul anumitor categorii de public pentru design-ul interior", spune Andrei Moanţă.

(Interviu cu Andrei Moanţă, CEO Prima Development Group)

"În timp ce o clădire nouă bine construită se va aprecia valoric în timp, clădirile vechi se apropie deja de 50 de ani, prag ce reprezintă durata totală de viaţă a unei construcţii" "Proiectarea unei clădiri, alături de respectarea detaliilor de proiectare pe parcursul execuţiei, sunt cele mai importante elemente în obţinerea unei construcţii fiabile"

Reporter: Unul dintre elementele pe care Prima Development Group pune accent este fiabilitatea locuinţelor. La ce se referă, mai exact, acest concept?

Andrei Moanţă: De cele mai multe ori atunci când vorbim de fiabilitate ne gândim la maşini, este un termen întâlnit cu precădere în industria auto. În general, standardele de calitate se referă în special la utilizarea sigură a maşinilor, dar există producători care pun accent şi pe fiabilitate, adică pe modul în care se comportă o maşină nouă în timp. Fiabilitatea nu este inclusă în standardele de calitate minime, din acest motiv există anumite mărci recunoscute că produc maşini mai fiabile decât altele, fabricate după un standard de calitate superior celui minim impus de reguli. Ca urmare, aceste maşini se păstrează mai bine în timp, iar degradarea fizică se produce într-un ritm mult mai lent datorită materialelor de calitate din care sunt realizate şi tehnologiilor utilizate în procesul de fabricaţie. Ducând discuţia în domeniul imobiliar, pe baza experienţei noastre de constructori de peste 15 ani, am înţeles importanţa acestei calităţi atunci când vorbim de locuinţe şi de modul în care o construcţie se comportă peste ani. Este poate unul dintre elementele care ne diferenţiază pe piaţă. Fiabilitatea are aceeaşi semnificaţie şi în cazul clădirilor de apartamente: cât de bine se comportă în timp, în condiţiile utilizării lor de către locatari şi a acţiunii factorilor atmosferici, precum precipitaţii, temperaturi foarte ridicate vara, temperaturi foarte scăzute iarna etc. Toate construcţiile îmbătrânesc în timp sub acţiunea acestor factori, dar este important cum îmbătrânesc. Când ne referim la fiabilitate, ne referim la modul în care ele îmbătrânesc şi la cât de bine reuşesc construcţiile să îşi păstreze caracteristicile şi aspectul iniţial, sub acţiunea factorilor descrişi anterior.

Reporter: Care sunt factorii cheie care fac diferenţa între o construcţie şi, prin extensie, o locuinţă cu un grad ridicat de fiabilitate faţă de una grad mai redus?

Andrei Moanţă: Experienţa pe care o avem în piaţa rezidenţială, cu peste 3.000 de apartamente livrate până în prezent, ne-a permis, de la un proiect la altul, să îmbunătăţim produsul pe care îl realizam, din punct de vedere al fiabilităţii. Iar faptul că noi am integrat în organizaţia noastră atât serviciile de proiectare, cât şi pe cele de construcţie ne-a permis să avem o viziune detaliată şi să acordam o atenţie deosebită fiecăruia din elementele care contribuie la fiabilitatea unei construcţii. Acestea ţin, în opinia noastră, de toate etapele importante din realizarea unei clădiri: detaliile de proiectare, care se pot transforma foarte uşor în zone de degradare în timp a construcţiei dacă nu sunt gândite încă de la început din perspectiva fiabilităţii, apoi respectarea în execuţie, cu stricteţe, a detaliilor de proiectare, dar şi calitatea materialelor utilizate. Pentru a obţine o construcţie fiabilă este important ca toate elementele de mai sus să fie luate în calcul în proiectarea şi execuţia unei clădiri rezidenţiale.

Reporter: Cât de importantă este partea de proiectare pentru fiabilitatea unei clădiri? Puteţi detalia?

Andrei Moanţă: Proiectarea unei clădiri, alături de respectarea cu rigurozitate a detaliilor de proiectare pe parcursul execuţiei, sunt cele mai importante două elemente în obţinerea unei construcţii fiabile. Detaliile de proiectare sunt cele prin care sunt tratate, rezolvate, toate zonele ce prezintă potenţial de degradare a construcţiei în exploatare, ţinând cont de factorii atmosferici ce acţionează asupra acesteia. Proiectarea de detaliu cu scopul de a obţine o clădire fiabilă seamănă cu o analiză de risc, presupune analiza tuturor riscurilor potenţiale de apariţie a infiltraţiilor, a petelor cauzate de precipitaţii sau a altor posibile degradări, urmată de identificarea celor mai bune soluţii pentru prevenirea acestora. Am menţionat în răspuns şi respectarea în execuţie a detaliilor de proiectare, pentru că orice astfel de detaliu este bun doar cât timp este pus în practică întocmai. Din acest motiv acordăm o atenţie deosebită în urmărirea respectării detaliilor de execuţie pe parcursul realizării construcţiei.

Reporter: Dar finisajele? Cât de importante sunt pentru fiabilitatea unei construcţii?

Andrei Moanţă: Când vorbim de finisaje, în general ne gândim la parchet, gresie, faianţă, tâmplării exterioare. Desigur, alegerea unor producători buni, cu tradiţie este esenţială în obţinerea unei construcţii fiabile. Însă din punct de vedere al fiabilităţii, nu există diferenţe majore între finisajele premium şi cele foarte scumpe, de lux. Alte elemente ce ţin de punerea în operă a finisajelor sunt însă foarte importante când vorbim de fiabilitate. Pe lângă ceramică, este foarte important adezivul folosit, chitul pentru rosturi şi aplicarea acestora conform prescripţiilor producătorilor. Un parchet scump nu va avea o comportare bună în timp dacă nu sunt respectaţi toţi paşii de montaj cu stricteţe, dacă umiditatea şapei nu este cea corectă la momentul montajului. Acordăm tuturor acestor aspecte o atenţie deosebită, astfel încât locuinţele realizate de noi să respecte standardul de fiabilitate pe care ni l-am propus.

Reporter: Cu cât sunt mai scumpe, în medie, locuinţele cu un grad mai ridicat de fiabilitate faţă de cele care satisfac într-o măsură mai mică acest criteriu?

Andrei Moanţă: Din punct de vedere al costului de construcţie, măsurile ce sunt necesare pentru respectarea standardului nostru de fiabilitate presupun un cost al construcţiei cu aproximativ 10% mai mare faţă de realizarea aceleiaşi construcţii care să respecte doar standardele de calitate impuse de normative. La prima vedere diferenţa poate părea mare, însă aceasta nu este compusă exclusiv din costul materialelor. Costurile cu obţinerea unei locuinţe fiabile presupun proiectanţi specializaţi, investiţia unui număr mult mai mare de ore în proiectare pentru tratarea cu atenţie a tuturor zonelor sensibile, utilizarea unei forţe de muncă specializate pentru execuţia tuturor detaliilor conform proiectului, la care se adaugă costul implementării unui sistem profesionist de control al calităţii, instruirea responsabililor cu verificarea calităţii şi alocarea personalului suficient pentru verificarea calităţii.

Reporter: Există ideea larg răspândită, dar care în ultima perioadă a început să mai piardă teren, coform căreia înainte de 1989 se construia mai "bine", cu sensul de mai trainic. Care este opinia dumneavoastră în legătură cu această idee? De ce credeţi că s-a format?

Andrei Moanţă: Aşa este, această idee a început să piardă teren pe măsură ce în piaţă au apărut dezvoltatori serioşi, care au livrat proiecte imobiliare executate corect, la standarde occidentale chiar, dar şi odată cu educarea clienţilor. Piaţa imobiliară din România încă se dezvoltă, dar, din fericire, competenţele companiilor din domeniu s-au îmbunătăţit în ultimii ani, avem o generaţie de antreprenori în acest sector care vine cu viziuni noi şi dorinţa de a construi corect şi durabil. Dacă vorbim de nou versus vechi, cred că nu există termen de comparaţie din punct de vedere al materialelor folosite, dar şi al durabilităţii în timp. Structura de rezistenţă, conductele de canalizare, detaliile tâmplăriilor exterioare, termoizolaţiile, izolaţia fonică, toate materialele şi detaliile de proiectare din prezent sunt cu mult superioare faţă de cele folosite în clădirile de locuinţe construite înainte de 1990. Ca investiţie, în timp ce o clădire nouă bine construită se va aprecia valoric în timp, clădirile vechi se apropie deja de vechimea de 50 de ani, unele poate şi mai mult, iar acest prag reprezintă conform normativelor durata totală de viaţă a unei construcţii.

Însă pentru că tot vorbim de construcţii noi, mai este un aspect foarte important atunci când vorbim de o construcţie rezidenţială, pe care mulţi dintre consumatorii finali nu îl cunosc. Execuţia construcţiilor rezidenţiale se face cu respectarea normativelor în vigoare, însă cele mai multe normative au fost întocmite în urmă cu mai bine de 20 de ani. O parte dintre ele au fost actualizate acum 7-10 ani, însă modificările sunt minore, în mare parte sunt aceleaşi normative care erau utilizate pentru verificarea calităţii în construcţii şi în urmă cu 20 de ani, deşi tehnologiile de lucru şi materialele au evoluat de-a lungul timpului. În general, toate construcţiile rezidenţiale noi sunt realizate cu respectarea acestor normative, care specifică nişte cerinţe minime de calitate. Întrebarea pe care noi ne-o punem este în ce măsură respectarea acestor cerinţe minime garantează o execuţie suficient de bună astfel încât construcţiile să arate bine nu doar la finalizarea lucrărilor, ci şi peste un număr de ani. De aceea dedicăm tot acest efort conceptului de fiabilitate, pentru că vrem să livrăm clădiri care se comportă şi arată bine în timp, care îmbătrânesc sănătos, dacă vreţi.

Reporter: Sunteţi în piaţă de peste 15 ani. Care sunt cele mai importante schimbări care s-au manifestat în această perioadă din punctul de vedere al preferinţelor clienţilor?

Andrei Moanţă: Ne-am început activitatea în 2005 în Oradea, unde am livrat până acum peste 3.000 de locuinţe. Putem spune că suntem parte din evoluţia şi transformarea sa în oraşul cu cea mai ridicată calitate a vieţii din România. Din 2017 activăm şi pe piaţa din Bucureşti, o etapă firească din extinderea portofoliului nostru de construcţii rezidenţiale. În tot acest timp am obsevat un interes al clienţilor pentru locuinţe construite corect, care rezistă bine în timp şi care le oferă confortul necesar stilului lor de viaţă, dar şi acces la diverse facilităţi. În Oradea am dezvoltat proiecte în cam toate zonele oraşului, astfel că am observat că toţi cei care au cumpărat au fost atenţi la reputaţia noastră şi au avut cerinţe clare în privinţa calităţii proiectelor. Pentru proiectele pe care le-am dezvoltat până acum în Bucureşti, fiind amplasate în zone centrale, clienţii noştri au fost în general antreprenori, tineri cu profesii liberale sau middle manageri în companii de dimensiuni cel puţin medii, care acordă o atenţie sporită calităţii materialelor, finisajelor, dar şi designului, precum şi zonei în care se situează clădirea şi accesul la diverse opţiuni de relaxare sau petrecere a timpului liber. În anul care a trecut, am observat şi un interes pentru amenajarea unui spaţiu de lucru acasă, pe fondul muncii la distanţă pe care au adoptat-o tot mai mulţi români. Aş sumariza spunând că oamenii sunt tot mai interesaţi de calitatea proiectului, a materialelor folosite şi tehnologiilor integrate, cu un interes crescut în cazul anumitor categorii de public pentru design-ul interior.

Reporter: Ce sfaturi i-aţi da unei persoane care doreşte să achiziţioneze o locuinţă?

În primul rând, cred că este important să se uite la cine dezvoltă şi cine construieşte acea locuinţă. Experienţa dezvoltatorului şi a constructorului reprezintă cel mai important factor în încercarea de a obţine o locuinţă de calitate, aşa că sfatul meu ar fi să urmărească istoricul şi proiectele deja livrate de respectiva companie. Sunt foarte multe proiecte care arată foarte bine în randări, au un marketing de calitate, însă fără o experienţă reală în proiecte similare a dezvoltatorului şi a constructorului care face execuţia, există posibilitatea ca locuinţele să aibă de suferit la capitolul calitate. Cei mai mulţi oameni fac această achiziţie - locuinţa - o singură dată în viaţă, multe sunt cumpărate cu credite care se întind pe perioade foarte mari de timp, de aceea, la fel cum achiziţia unei maşini se face de la un poducător cu experienţă, care a dovedit în timp capacitatea de a face un produs de calitate, aşa ar trebui privită şi achiziţia unei locuinţe.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ...

    Stimabilul povestește frumos, dar nimeni nu-l crede la "fiabilitate" pana la testul suprem: 7+ Richter!

    Locuiesc în monolit 1991 făcut de muncitori calificați cu fier beton Siderca garanție 50 de ani. Am refuzat anveloparea la mișto a lui Negoita primarul ca sa nu ne bage igrasia în bloc.  

    Calitatea ,ocuintelor in Romania tot SCADE cand vorbim de BLOCURI!!! Ca pondere in economie!

    Avem sitarie in zone da "lux" facuta in bataie de joc!! 

    Da avem si nesimtirea sa ne "filmam" si sa pune pe youtube asemenea mizerii de "reclame" prin nu stiu ce zone. 

    Nu vorbesc de toti!! Sa recunoastem avem si oameni care fac de calitate dar avem 95% care chiar fac bataie de joc. 

    Blocuri intregi NOI cu MUCEGAI si MIROS INFECT DE UMIDITATE!!!  

    Sa va dau NUME? 

    Dau nume la toate "rezidentialele" sa bage la cap bulelile pe care le vand!!! 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Pai dai nume?

      Vorbeste cu domnul Ciubuc (asa il chama), fost REMAX, stie el tepele date in piata clientilor lui (ca procent).

      Acum a fugit in politica sa faca Loby si sa atarne la etc forme de ”ciolan” pt baietii “buni” de dat si livrat buleli. 

      Ps: ii duc dorul domnului Ciubuc; multe “afaceri bune” ERA sa fac cu el. 

      semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb