Experienţa unui student la Medicină, voluntar la UPU în pandemie

Ana Felea
Miscellanea / 17 februarie 2021

Experienţa unui student la Medicină, voluntar la UPU în pandemie

"Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii", iar "Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră", este jurământul pe care îl face fiecare medic atunci când îşi alege această profesie.

Răzvan Iacob este unul dintre tinerii care a ales să salveze vieţi şi chiar dacă încă studiază pentru a fi medic, gălăţeanul a decis să ajute, cum poate, pacienţii care trec prin infecţia cu SARS-CoV-2.

Răzvan Iacob este student în anul VI la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi şi, din luna decembrie 2020, voluntar la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei".

Alături de alţi colegi, a dat o mână de ajutor acolo unde a fost solicitat: în corturile cu bolnavi afectaţi de virusul SARS-CoV-2, la UPU în triaj şi la stabilizarea pacienţilor. S-a ocupat de tratamentul acestora, de monitorizarea funcţiilor vitale, EKG, tot ce e necesar pentru salvarea unei vieţi.

"Practic, am avut calitatea unui asistent medical generalist, dar fără licenţă. Am lucrat în ture de zi de opt ore, sub coordonarea asistentului şef sau direct a medicului", explică Răzvan.

"Nu a fost uşor, mai ales că voluntariatul s-a desfăşurat şi în sesiune, dar viitorul rezident spune că s-a bucurat de experienţă şi a luat tot ce era mai bun din ea", spun, la rândul lor, reprezentanţii Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.

"Am învăţat multe, atât din punct de vedere professional, cât şi în plan personal. Au fost zile mai bune, dar şi momente critice. Am văzut cum se pierde un pacient, am trăit singurătatea celor care se sting din viaţă fără să apuce să vorbească cu rudele", spune Răzvan.

Alături de el, au mai fost 17 colegi la UPU, alţi 12 la secţia ATI de la Spitalul Judeţean, 4 la Spitalul de Boli Infecţioase, 9 la Spitalul de Pneumoftiziologie şi 3 la Spitalul CFR, ca şi la unităţile sanitare din Tecuci şi Brăila. În total, 62 de studenţi medicinişti voluntari (anii IV, V şi VI la specializarea Medicină, respectiv anii III şi IV la Asistenţă medicală) au dat o mână substanţială de ajutor în lupta celor din linia I. Chiar cu preţul propriei sănătăţi: cu toate măsurile de siguranţă luate, mai mulţi colegi de-ai lui Răzvan au fost afectaţi de infecţia cu noul Coronavirus, având din fericire doar forme uşoare. Cei mai mulţi dintre studenţi şi-au reînnoit contractele de voluntar şi vor merge în spitale şi în semestrul II. Aproape toţi s-au vaccinat.

"A contat ajutorul nostru. Am văzut personalul din spital un pic mai relaxat, atunci când ne ştia la datorie. Mai ales în perioadele superaglomerate. Şi bolnavii au avut încredere în noi. Unii ne-au şi felicitat pentru că ne-am oferit să ajutăm. Nu am avut cazuri, nici eu, nici colegii, în care să fim respinşi sau apostrofaţi", a precizat Răzvan.

Viitorul medic spune că, inspirat de experienţă, şi-ar dori să lucreze, pe viitor, la UPU, să facă medicină de urgenţă. Şi îşi mai doreşte un lucru: să rămână în Galaţi, să încerce să schimbe un pic mentalitatea pacienţilor şi a personalului medical, să aducă ceva bun în sistem.

"M-am schimbat şi eu un pic. După toată experienţa aceasta cred că ar trebui să fim cu toţii mai buni, să contribuim fiecare cu ce putem pentru a trece peste pandemie. Am văzut cum se moare în deplină singurătate - pacienţii văd doar alţi bolnavi şi nişte combinezoane albe. De multe ori nu apucă să îşi ia rămas bun de la cei dragi. Cred că vulnerabilitatea asta ar trebui să ne facă, să apreciem mai mult ceea ce contează cu adevărat, de fapt: familia şi prietenii", a mai mărturisit studentul.

Cadrele didactice ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi susţin implicarea studenţilor în activităţile de voluntariat. Contactul cu activitatea medicală cotidiană, lupta directă şi nemijlocită cu boala, antrenează tânărul student şi îl pregăteşte pentru marele salt reprezentat de viitoarea carieră de medic rezident.

"Le mulţumim şi îi felicităm pe toţi studentii noştri pentru implicarea de care au dat dovadă în efortul de a întări frontul celor care combat răspândirea virusului SARS-CoV-2. Suntem mândri de ei şi sperăm că lupta noastră (medici, farmacisti, rezidenţi, asistenţi medicali, moaşe etc.) se va termina cu revenirea la normalitate!", au precizat cadrele didactice din conducerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. viata de medic este o viata grea in Romania. numai cine nu are medici in familie nu stie.

    1. Pentru 80% dintre romani viata e grea...

    Multumesc voluntarilor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb