Coreea de Nord ar putea să lanseze o rachetă balistică intercontinentală care va transporta o ogivă nucleară şi va atinge SUA în 2018, însă Phenianul încă se confruntă cu obstacole tehnice, afirmă un expert american, potrivit News.ro.
Viteza cu care Coreea de Nord şi-a dezvoltat programul balistic alarmează comunitatea internaţională. Liderul Kim Jong-un a afirmat că ţara sa a reuşit să lanseze două tiruri de rachetă balistică intercontinentală luna aceasta.
Primul din tiruri, pe care Kim Jong-un l-a numit un "cadou" pentru "nemernicii de americani", a arătat că raza de acţiune este suficientă să atingă Alaska.
Al doilea tir lansat săptămâna trecută, ar fi avut capaciotatea de a lovi Coasta de Vest a Statelor Unite şi eventual şi Coasta de Est, potrivit unor experţi.
Potrivit lui Michael Elleman, expert de securitate la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, racheta care avea o ogivă nu a reuşit să reintre în atmosfera din spaţiu. Acesta a explicat: "Înainte să explodeze şi să se dezintegreze, se pare că ar fi pierdut mai multe straturi de pe suprafaţa ei".
Michael Elleman se sprijină pe o înregistrare video filmată de Japonia, în care apare un obiect căzând din cer, de la o altitudine de patru până la zece km.
Ogivele au nevoie de un scut protector înainte să reintre în atmosferă, fără care se pot consuma sub efectul căldurii provocate de frecarea cu aerul.
Phenianul progresează rapid şi ar putea să fie capabil să rezolve problema anul viitor, avertizează expertul pe probleme de securitate, conform sursei.