Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide pentru alegerile europarlamentare din iunie sunt femei. Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România, urmate de PSD+PNL, iar 10 din 15 partide/alianţe au inclus o femeie în primele trei locuri, relevă un raport realizat de Expert Forum.
"Pentru alegerile din iunie, partidele şi alianţele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) şi 364 candidaţi de sex masculin (68%). În 2019, 31% din candidaţi au fost femei, deci nu există o creştere în 2024. Comparativ, în prezent, 5 din 33 de europarlamentari din femei (15%). În plus, şase din şapte candidaţi independenţi sunt bărbaţi", indică datele raportului.
Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România (39%), urmate de PSD+PNL (37%). Alianţa Dreapta Unită a înregistrat 35% candidate. La UDMR procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%, conform sursei.
La nivel de partid, listele cele mai echilibrate sunt la USR (12 femei /11 bărbaţi) şi PSD (12 femei/11 bărbaţi). Doar un sfert dintre candidaţii liberali sunt femei - 5 din 20. La UDMR 13 din 43 de candidaţi sunt femei, adaugă sursa citată.
Analiza datelor arată că 10 din 15 partide/alianţe au inclus o femeie în primele trei locuri.
La Alianţa Dreapta Unită prima femeie de pe listă este pe locul cinci (Cristina - Mădălina Prună), iar la Alianţa PSD+PNL se regăseşte pe locul 3 (Gabriela Firea). La AUR cel mai sus poziţionată femeie este pe locul 4 - Teodorescu Maria - Georgiana, potrivit raportului.
Trei partide au propus femei pe primul loc: SOS România, PAD şi ARS. PSD-PNL au declarat public că vor pune o femeie pe primul, însă lista este deschisă de europarlamentarul Mihai Tudose, informează sursa.
Reper este singurul partid care a folosit o listă de tip fermoar (în funcţie de sex), adică a pus alternativ candidaţii de sex masculin, respectiv feminin, cel puţin în prima jumătate a listei, conform acceleiaşi surse.